search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:02
MENU CLOSE

Τινάζουν τα οικονομικά πέταλα

26.07.2014 21:00
oldphotospod_2407_034_cmyk1406274760.jpg

Εφορία και απαξίωση ακινήτων έχουν φέρει σε κατάσταση παράκρουσης χιλιάδες ιδιοκτήτες

Εφορία και απαξίωση ακινήτων έχουν φέρει σε κατάσταση παράκρουσης χιλιάδες ιδιοκτήτες

Την ώρα που οι φόροι για τα ακίνητα σκάνε οσονούπω, οι ιδιοκτήτες τινάζουν τα οικονομικά τους πέταλα… Και λογικό, αφού ένας ιδιοκτήτης ακινήτου επιβαρύνεται με φόρο ιδιοκατοίκησης, ενώ από την άλλη πλευρά δεν μπορεί, για παράδειγμα, να εκχωρήσει τα μισθώματα για τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχει.

Την ίδια στιγμή ακόμη και να πουλήσει το ακίνητό του για να γλιτώσει, θα πάρει ένα κομμάτι ψωμί, αφού οι τιμές έχουν πέσει κάτω από το 50% της αντικειμενικής αξίας, ενώ η αγοραία τιμή του σχέση με τις τιμές προ κρίσης έφθασαν και το 70% κάτω, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Ωστόσο το φοροτσουνάμι των τελευταίων ετών, οι παράλογες αντικειμενικές αξίες, η ανυπαρξία ρευστότητας, κρατούν μακριά από τα ακίνητα τους υποψήφιους αγοραστές.

Και το κακό είναι ότι η πτώση των τιμών των ακινήτων δεν έχει τέλος, αφού τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat και τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα της Τράπεζας της Ελλάδος. Με βάση την ΤτΕ, η πτώση των τιμών στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε σε 7,5% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο (σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο), τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρωζώνη την αμέσως χειρότερη επίδοση είχε μόνο η αγορά της Κύπρου με πτώση της τάξης του 5,7%. Συνολικά στην Ε.Ε. η ελληνική αγορά κατοικίας υπολείπεται μόνο εκείνης της Κροατίας, όπου οι αξίες των κατοικιών υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 9,7%.

Και για να φτάσουμε στο διά ταύτα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων και Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), κατά το 2014 η μέση τιμή κτήσης μεταχειρισμένων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στα 110.000 ευρώ, τη στιγμή που η αντίστοιχη αξία το 2009 είχε διαμορφωθεί στα 181.000 ευρώ. Εν ολίγοις, όταν σε μια πιστοποιημένη έρευνα καταγράφεται συνολική πτώση της τάξης του 38% επίσημα, τότε πάρε και κατάλαβε. Αντίστοιχα η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι στα νεόδμητα ακίνητα που αγοράστηκαν φέτος η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 130.000 ευρώ, έναντι 200.000 ευρώ που κόστιζαν τα ίδια ακίνητα το 2009.

Ως εκ τούτου, η συνολική πτώση στην αγορά των νεόδμητων κατοικιών αγγίζει το 34%. Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου προκύπτει ότι η συνολική πτώση των τιμών πανελλαδικά από την αρχή της κρίσης έως το πρώτο τρίμηνο του 2014 διαμορφώνεται σε 34%. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η πτώση των τιμών διαμορφώθηκε σε 10,3% έναντι του 2012, όταν η αντίστοιχη κάμψη είχε αγγίξει το 11,7%.

Οι επιτήδειοι

Όλη αυτή η κατάσταση στην κτηματαγορά, πάντως, δεν άφησε τους επιτήδειους αδιάφορους. Ήδη έχουν δημιουργηθεί κυκλώματα που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λειτουργούν κυκλώματα παραμεσιτείας που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ρευστό και επιχειρούν να αγοράσουν «τζάμπα» την περιουσία των πολιτών εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους.

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν αγγελίες οι οποίες αναφέρουν ότι παρέχεται άμεσα ρευστό σε όσους ιδιοκτήτες δεχθούν να πουλήσουν ακίνητα κάτω από την αντικειμενική τους αξία, χωρίς καμιά σοβαρή εκτίμηση και με μοναδικό ζημιωμένο τον πωλητή. Τα «κοράκια» μάλιστα έχουν προχωρήσει σε αρκετές αγοραπωλησίες «εκτός νόμου», οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία της περιουσίας, με μόνο δέλεαρ την άμεση ρευστότητα, με συμβόλαια σε ταχύτατες διαδικασίες. Οι επιτήδειοι θυμήθηκαν τις εποχές των γερολαδάδων και έπιασαν δουλειά.

Εν τω μεταξύ, στο σφυρί βγαίνουν και τα ακίνητα που είναι «κόκκινα»! Αυτό είναι κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά έχει, ως γνωστόν, δεσμευτεί από τον περασμένο Μάρτιο (κατά τη διαδικασία επικαιροποίησης του μνημονίου) για επίσπευση συλλογής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με καθορισμό τιμής εκκίνησης των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους!!!

Όπως είναι λογικό, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα μειώσει κι άλλο τις τιμές των ακινήτων, αφού θα βγουν μαζικά στην αγορά περί τα 300.000 ακίνητα!!!

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:01