search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:05
MENU CLOSE

Η Νίκη των παιδιών…

27.07.2014 21:00
Η Νίκη των παιδιών... - Media

Ο δήμαρχος της Σαμοθράκης Γιώργος Χανός επισήμανε πως η συνεργασία μεταξύ Μουσείου Λούβρου και δήμου ξεκίνησε πέρυσι και φέτος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προβολή του νησιού μέσω δράσεων με κεντρικό «πρόσωπο» τη Νίκη της Σαμοθράκης. 

Υπάρχουν νησιά με μια ιδιαίτερη αύρα, ένα τέτοιο είναι και η Σαμοθράκη. Όσες φορές στο παρελθόν την επισκέφτηκα για να πάρω μέρος στο Δημοσιογραφικό Συνέδριό της που άφησε εποχή, είχε πάντα μια έκπληξη να μου επιφυλάξει. Υπέροχα τοπία, όμορφες παραλίες, ιστορία, τις φοβερές βάθρες και βέβαια την υπέροχη Νίκη να «υπονοείται» σε κάθε σημείο του νησιού – όπου κι αν πας, περιμένεις να τη δεις μπροστά σου, σα να βαρέθηκε το Παρίσι και την Πιαφ και γύρισε γιατί πεθύμησε πατρίδα και ένα λαούτο να παίζει νησιώτικους σκοπούς.   

Όσες φορές πήγα στον Λούβρο, αφιέρωσα πολύ χρόνο μπροστά της. Έπιανα τον εαυτό μου να της μιλάει, να τη ρωτάει: «Γιατί δεν ήσουν στο ναό των ''Μεγάλων Θεών'' των Καβείρων στη Σαμοθράκη, εκείνη την Πανσέληνο του Αυγούστου που σε περίμενα;». Δεν μου απαντούσε, αλλά «έβλεπα» το βλέμμα της. Μελαγχολία…

Τα γράφω αυτά όχι μόνο γιατί είναι καλοκαίρι και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να πάτε στη Σαμοθράκη για διακοπές, αλλά για να πω πόσο συγκινήθηκα όταν διάβασα ότι δώδεκα μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τη Σαμοθράκη επισκέφθηκαν το Μουσείο του Λούβρου για να «γνωρίσουν» από κοντά τη Νίκη τους, που επανατοποθετήθηκε στο βάθρο της έπειτα από δέκα μήνες «απουσίας» λόγω εργασιών συντήρησης.

«Όλο το μεγαλείο μπροστά μου. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε από κοντά τη Νίκη που γι’ αυτήν είμαστε τόσο περήφανοι», είπε χαρακτηριστικά η Ζαφειρία Συκά, μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, που συμμετείχε στην αποστολή η οποία επισκέφθηκε το Παρίσι προσκεκλημένη του Μουσείου. Μια άλλη μαθήτρια, η Αναστασία Ψούνη, της Γ΄ Λυκείου εξομολογήθηκε: «…όταν πήγαμε μπροστά στο άγαλμα, ήταν μια μοναδική στιγμή (…) Βλέπεις ένα άγαλμα που το επισκέπτονται χιλιάδες κόσμου καθημερινά».

Ο δήμαρχος της Σαμοθράκης Γιώργος Χανός επισήμανε πως η συνεργασία μεταξύ Μουσείου Λούβρου και δήμου ξεκίνησε πέρυσι και φέτος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προβολή του νησιού μέσω δράσεων με κεντρικό «πρόσωπο» τη Νίκη της Σαμοθράκης. Να πούμε ακόμα ότι η Σαμοθράκη βρήκε στα πρόσωπα του Κώστα Γαβρά και της προέδρου της ActionAid Αλεξάνδρας Μητσοτάκη άλλους δύο «συμμάχους» στην προσπάθεια προβολής. Οι μαθητές συναντήθηκαν με τον κ. Γαβρά και την κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι συζήτησαν με τους εκπροσώπους του δήμου την προοπτική δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ για τη Σαμοθράκη, υπό την εποπτεία του διάσημου σκηνοθέτη.

Σ' ευχαριστούμε Νίκη…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:03