search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:21
MENU CLOSE

«Κόκκινος» συναγερμός στη δυτική Αφρική για τον ιό Έμπολα

28.07.2014 05:55
«Κόκκινος» συναγερμός στη δυτική Αφρική για τον ιό Έμπολα  - Media

Ο ιός Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 660 ανθρώπους από το ξέσπασμα της επιδημίας στη δυτική Αφρική πριν από αρκετούς μήνες, κατά κύριο λόγο σε τρεις χώρες: στη Γουινέα (314 νεκροί), στη Σιέρα Λεόνε (219 νεκροί) και στη Λιβερία (127 νεκροί), σύμφωνα με έναν απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 
Ο ιός Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 660 ανθρώπους από το ξέσπασμα της επιδημίας στη δυτική Αφρική πριν από αρκετούς μήνες, κατά κύριο λόγο σε τρεις χώρες: στη Γουινέα (314 νεκροί), στη Σιέρα Λεόνε (219 νεκροί) και στη Λιβερία (127 νεκροί), σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ.

Ένας Λιβεριανός εξάλλου απεβίωσε εξαιτίας του Έμπολα στο Λάγκος της Νιγηρίας, τη μεγαλύτερη πόλη στην Αφρική, όπως ανακοίνωσαν οι νιγηριανές αρχές χθες. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα αυτή.

Οι αρχές στο Λάγκος κήρυξαν όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Νιγηρίας σε κατάσταση συναγερμού σήμερα σε μια προσπάθεια να προληφθεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.

Ο κίνδυνος να υπάρξει ένα ξέσπασμα της ασθένειας στην οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, μια μεγαλούπολη 20 εκατ. κατοίκων, στην οποία οι υγειονομικές υποδομές και το σύστημα υγείας είναι σε κακή κατάσταση και έχουν ανεπαρκή χρηματοδότηση αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, προειδοποιούν ειδικοί.

Στη Σιέρα Λεόνε στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία σε ένα κέντρο νοσηλείας για ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα αφού μια πρώην νοσοκόμα υποστήριξε πως ο ιός αυτός είναι ένα «εφεύρημα» με στόχο να αποκρυφτεί η ύπαρξη «πρακτικών κανιβαλισμού» σε μια πτέρυγα του νοσοκομείου, όπως δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Στη Σιέρα Λεόνε καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων του ιού Έμπολα: 454. Ο αριθμός των μολυσμένων στη χώρα ξεπέρασε αυτόν στη Γουινέα, όπου ξέσπασε η επιδημία τον Φεβρουάριο.

Εξοργισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο που χειρίζεται τα περισσότερα κρούσματα του Έμπολα, όπου νοσηλεύονται δεκάδες άνθρωποι, και απείλησαν να το κάψουν και να απομακρύνουν τους ασθενείς.

Κάτοικοι είπαν ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει το πλήθος και ότι ένα αγόρι εννιά ετών τραυματίστηκε στο πόδι από μια σφαίρα που έρριξαν αστυνομικοί.

Ο Έμπολα σκοτώνει έως και το 90% όσων προσβάλει, αν και το ποσοστό αυτό στην επιδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη ανέρχεται στο 60%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:20