search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:21
MENU CLOSE

Σε επιφυλακή για εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

29.07.2014 21:00
oldphotospod_2407_005_cmyk1406627150.jpg

Με βάση το σενάριο ότι είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο κινείται η Κουμουνδούρου για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, και στο σχεδιασμό αρχίζει να εντάσσεται σιγά σιγά ο Σεπτέμβριος

Με βάση το σενάριο ότι είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο κινείται η Κουμουνδούρου για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, και στο σχεδιασμό αρχίζει να εντάσσεται σιγά σιγά ο Σεπτέμβριος, όπου αναμένεται να εκδηλωθεί πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό, ενώ για τρίτη συνεχή χρονιά ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ηγετικό επιτελείο κρίνεται επιτυχής η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, καθώς ανέδειξε ότι ο Σαμαράς βρίσκεται αρκετά μακριά από τον στόχο της συγκέντρωσης 180 βουλευτών προκειμένου να προκαλέσει πρόωρη ψηφοφορία από την παρούσα Βουλή για την εκλογή ΠτΔ το φθινόπωρο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει εκλογές ούτως ή άλλως το φθινόπωρο λόγω… αδιεξόδου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης συγκεκριμένα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάει σε εκλογές «γνωρίζοντας πως όσο παραμένει στα πράγματα η ήττα της θα είναι βαρύτερη και πιο μεγάλη», με δεδομένο ότι οι δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση για την κοινωνία τη στιγμή που η κυβέρνηση διακηρύσσει το τέλος του Μνημονίου. Αντιστοίχως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές «διότι θα είναι εξαναγκασμένη από τα αδιέξοδα της πολιτικής της».

Πολιτική πίεση

Αυτό δεν σημαίνει ότι λήγει  ο συναγερμός για το θέμα της προεδρικής εκλογής. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να καλλιεργεί το όποιο έδαφος συνεννόησης με τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με στόχο τη συγκρότηση ενός μπλοκ δυνάμεων εντός της Βουλής κι ευρύτερα, που θα αποτρέψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και θα πιέσει για εκλογές μπλοκάροντας την εκλογή Προέδρου. Κυρίως θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική πίεση για τη δημιουργία του «πλειοψηφικού μπλοκ» πολιτικών δυνάμεων που θα διεκδικήσει με όλα τα πρόσφορα μέσα την ανατροπή της κυβέρνησης και την αλλαγή πολιτικής.

Έτσι, και με μπούσουλα τη ΔΕΗ και τον αιγιαλό, κορυφαία στελέχη προανήγγειλαν τις τελευταίες μέρες περαιτέρω ενωτικές πρωτοβουλίες στη συνέχεια για όλα τα κρίσιμα θέματα της συγκυρίας.

Στον αστερισμό της πολιτικής πίεσης και ο Νίκος Βούτσης, που στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα «Εποχή» ουσιαστικά έθεσε προ των ευθυνών τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης την επομένη των εκλογών, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία», είπε, «δεν θα επιστρέψει από μόνος του την εντολή, για να προκαλέσει νέες εκλογές. Τη δήλωση αυτή επανέλαβε μία μέρα μετά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας πως «θα είναι δύσκολο δυνάμεις της Αριστεράς να μην στηρίξουν με ψήφο ανοχής τις προγραμματικές μας δηλώσεις».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:21