search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:14
MENU CLOSE

Συναντήσεις πολιτικών αρχηγών με τον Νίκο Αναστασιάδη

29.07.2014 12:42
oldphotos21336991406637590.jpg

Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα.
 
Τσίπρας: «Δεδομένη η στήριξη στις κυπριακές προσπάθειες για ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες»
 
Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος της συνάντησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως υπογράμμισε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τη σταθερή υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ «στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες». Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του «για την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής κυρίως πλευράς, διότι στους δυο πρώτους γύρους των συνομιλιών δεν υπήρξαν ουσιαστικές εξελίξεις» αλλά «ούτε καν η καταγραφή των μέχρι σήμερα συγκλίσεων, προκειμένου να περάσουμε σε έναν ουσιαστικό τρίτο γύρο συνομιλιών».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ μιας «βιώσιμης και δίκαιης λύσης» και επισήμανε πως το κυπριακό «είναι πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής εδώ και 40 χρόνια του βόρειου τμήματος της Κύπρου», ως εκ τούτου, η διαδικασία της λύσης «πρέπει να είναι στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
 
Τέλος συνέδεσε το θέμα του κυπριακού με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (Γάζα, Συρία, Ουκρανία) που δημιουργούν ένα περιβάλλον γενικευμένης ρευστότητας και αστάθειας, μέσα στο οποίο, όπως είπε, η Ελλάδα και η Κύπρος  πρέπει να αποτελούν «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα και δυνάμεις που θα επιδιώκουν σταθερά τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Καμμένος: «Να δοθεί ο φάκελος της Κύπρου στην κυπριακή Κυβέρνηση»
 
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη έθεσε τρία σημεία:
-την ανάγκη να δοθούν τα αρχεία του φακέλου για την Κύπρο που φυλάσσονται στη Βουλή των Ελλήνων, στην κυπριακή Βουλή και την κυπριακή κυβέρνηση, πρόταση με την οποία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφώνησε. «Η κυβέρνηση» τόνισε, «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αρνείται να δώσει τα αρχεία, όταν ο Ελληνισμός ενημερώνεται πλέον από τα αρχεία του State Department και του Foreign Office τα οποία έχουν ανοίξει μετά από τόσα χρόνια».
-την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ και στον καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο. Αν αυτό δεν συμβεί τότε θα πρόκειται για «ολίσθημα» σύμφωνα με τον αρχηγό των ΑΝΕΛΛ.
– το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με τη Ρωσία. Όπως είπε, πρέπει να συζητηθεί το θέμα της στάσης που θα κρατήσουν οι δύο χώρες «σε σχέση με τα μέτρα που πάει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Ρωσία» προσθέτοντας πως «η Ρωσία είναι ένας ομόδοξος λαός, είναι ένα έθνος που όταν χρειάστηκε ο Ελληνισμός άσκησε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
 
Κουβέλης: «Λειτουργική και βιώσιμη λύση»

Σε «λειτουργική και βιώσιμη» λύση αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση ο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, η οποία, πρόσθεσε «θα αντιμετωπίζει το θέμα της κατοχής και θα αίρει τον τεμαχισμό της Κύπρου, με μια ενιαία πολιτική κυριαρχία και με μια ενιαία διεθνή ταυτότητα και προφανέστατα με μια υπηκοότητα, αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναμφισβήτητα με συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο την Ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου». Ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην προσπάθεια της Κύπρου καθώς και την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη της Ευρώπης. Όσον αφορά τη στάση της Άγκυρας αναγνώρισε ότι υπάρχουν «δυσκολίες» οι οποίες έχουν σχέση «με όλα εκείνα τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και βεβαίως πάντοτε και με έναν ετεροκαθορισμό αυτών των δυσκολιών απ΄ όλα εκείνα τα οποία καταγράφονται και στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας».
 
Κουτσούμπας: «Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δε βοήθησε την επίλυση του κυπριακού»

Στο ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αναφορικά με το κυπριακό αναφέρθηκε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη. «Όσο συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα» είπε «τόσο θα γίνεται και πιο φανερό σε όλους ότι ούτε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το περίφημο ευρωπαϊκό κεκτημένο βοήθησαν και προώθησαν την επίλυση του κυπριακού, ούτε σήμερα οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ από την άλλη μεριά η όλο και περισσότερη, μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην περιοχή δημιουργεί νέες επικίνδυνες καταστάσεις». Τόνισε επίσης ότι «το κυπριακό ήταν και εξακολουθεί να παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής», και πως «θα πρέπει να δοθεί τέλος στην κατοχή της Κύπρου, θα πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός, θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων να μπορούν να γυρίσουν στις εστίες τους». Το ΚΚΕ κατέληξε «θα συνεχίσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία ανεξάρτητη κυρίαρχη, ομόσπονδη με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:14