search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:18
MENU CLOSE

Oι «άσωτοι» δεν γυρνάνε στο μαντρί

01.08.2014 21:00
oldphotospod_3107_011_cmyk1406882243.jpg

«Καταρρέει» πριν καν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «επαναπατρισμού» των «άσωτων» παραδοσιακών ψηφοφόρων της Δεξιάς, στη Νέα Δημοκρατία.

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης – Σωμάτων Ασφαλείας

«Καταρρέει» πριν καν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «επαναπατρισμού» των «άσωτων» παραδοσιακών ψηφοφόρων της Δεξιάς, στη Νέα Δημοκρατία.

Αρχής γενομένης από τους ενστόλους των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καταβολή του συνολικού ποσού των αναδρομικών δύο ετών, που τους επιδίκασε με πρόσφατη σχετική απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, στο οποίο προχώρησε η συγκυβέρνηση το 2012, κατόπιν εντολής της τρόικας.

Το «κόστος» της τελεσίδικης και άμεσα εκτελεστέας απόφασης του ΣτΕ υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στο «κρατικό ταμείο» ποσό άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ (420 εκατομμύρια ευρώ δικαιούνται ως επιστροφή οι εν ενεργεία υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ οι συνταξιούχοι).

Μόνο που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι διατεθειμένη να βάλει «βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Δηλαδή προτιμά να παρανομήσει, αγνοώντας δικαστικές αποφάσεις, παρά να βρεθεί στο δίλημμα νέων δυσβάσταχτων περικοπών σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ήδη ο νέος υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης ξεκίνησε τα «ήξεις αφίξεις» ακυρώνοντας –μέσω «διαρροών σε δημοσιογράφους»– το προγραμματισμένο, για την περασμένη Δευτέρα, ραντεβού με τα προεδρεία των Συνδικαλιστικών Ενώσεων Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών και παραθέτοντας αντ’ αυτού τις διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες υποδέχθηκαν με ασπίδες και σπρωξιές τους συναδέλφους τους στην είσοδο του κτηρίου, στην οδό Νίκης.

Οι ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας, από τη μεριά τους, δηλώνουν ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους, τονίζοντας ότι σκοπεύουν να απαντήσουν «στον κυβερνητικό εμπαιγμό» με δυναμικές κινητοποιήσεις!

Το μόνο που δέχονται να διαπραγματευτούν, όσον αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών τους μισθολογικών απολαβών, είναι η καταβολή των χρωστούμενων σε δόσεις, εντός του 2015.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται σε «γενναίο κούρεμα» των χρωστούμενων.

Μεταξύ των «λύσεων» που επεξεργάζεται το επιτελείο του Γκίκα Χαρδούβελη, είναι:

• «Κούρεμα» στο οφειλόμενο, από τον Αύγουστο του ’12, ποσό με «ηπιότερες μισθολογικές περικοπές». Δηλαδή από το 15%, ποσοστό στο οποίο κυμάνθηκε η μείωση του βασικού μισθού των ενστόλων (εν δυνάμει και συνταξιούχων των Σωμάτων Ασφαλείας) το ’12, να επιστραφεί σε αυτούς μόλις το 5%.

• Να προχωρήσει η κατάρτιση νέου ειδικού μισθολογίου από 1.1.2015.

• Να γίνει συμψηφισμός μέρους των αναδρομικών με το κοινωνικό επίδομα (500 ευρώ), το οποίο δόθηκε σε όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, με μηνιαίες απολαβές μικρότερες από 1.500 ευρώ.

• Να υπάρξει συμψηφισμός και με τα ποσά των μισθολογικών αυξήσεων, λόγω προαγωγών, των δύο (2) τελευταίων ετών (υπολογίζονται στο ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ).

• Να γίνει αποπληρωμή των αναδρομικών σε πέντε δόσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης όχι νωρίτερα από τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του ’15. Αδιευκρίνιστη παραμένει η ημερομηνία καταβολής των υπόλοιπων τεσσάρων δόσεων.

Την ερχόμενη Δευτέρα έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των προεδρείων των Συνδικαλιστικών Ενώσεων στην ΕΛ.ΑΣ., την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, με μοναδικό θέμα την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων και κάλεσμα σε πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Η αναταραχή στις τάξεις των ενστόλων στα Σώματα Ασφαλείας θέτει στις «ελληνικές καλένδες» το όνειρο του Αντώνη Σαμαρά περί επιστροφής στο «μαντρί» των χαμένων ψηφοφόρων οι οποίοι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις κινήθηκαν σε πιο… ακραία, μαύρα, σκοτεινά «νερά».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10