search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:26
MENU CLOSE

Πλανήτης Γη

01.03.2014 22:00
Πλανήτης Γη - Media

Ο Κλούνεϊ έχει «την τιμητική του» αυτές τις μέρες, με ποικίλους τρόπους, στις εφημερίδες του κόσμου. 

Οι άνθρωποι των μνημείων
Ο Κλούνεϊ έχει «την τιμητική του» αυτές τις μέρες, με ποικίλους τρόπους, στις εφημερίδες του κόσμου. Όχι μόνο επειδή προκάλεσε τόση δημοσιότητα για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα – όση δεν έχει προκαλέσει χρόνια τώρα το δικό μας υπουργείο Πολιτισμού–, αλλά γενικότερα με το θέμα της ταινίας του «Μνημείων άνδρες», που έγινε η αφορμή να ξεδιπλωθούν ιστορίες ακόμα και από το πιο πρόσφατο παρελθόν. Στην Αμερική ένας ηλικιωμένος άντρας βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει δημόσια, όπως τόνισε, για «ό,τι σημαντικότερο έχει κάνει στη ζωή του», και ένας νεότερος να διεκδικήσει δόξες Κλούνεϊ μπροστά σε ένα μουσείο που ξανανοίγει μεν τις πύλες του, αλλά παραμένει μισοκατεστραμμένο σε μια χώρα που συνεχίζει να υποφέρει. Ο Χάρι Έτλιτζερ στα 19 του πέρασε μέρες και μέρες στα ορυχεία που είχαν κρύψει οι ναζί τους κλεμμένους θησαυρούς τους. Είναι ο «Σαμ» της ταινίας, στα 88 πια, ο οποίος χάρη στην ταινία βρέθηκε για πρώτη φορά ως τιμώμενο πρόσωπο στον Λευκό Οίκο. Ο ελληνικής καταγωγής Μάθιου Μπογδάνος κατετάγη νεαρός στους πεζοναύτες και με το ξέσπασμα του πολέμου στο Ιράκ πήγε «να σώσει τον κόσμο από τους τρομοκράτες, αλλά και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας, όπως λέει στις συνεντεύξεις του, εξηγώντας παράλληλα πώς κατάφερε να βρει το ένα τρίτο περίπου από όσα, παρά την ‘‘προστασία’’, λεηλατήθηκαν τότε». Οι δυο τους συμφωνούν σε ένα πράγμα: πρέπει κάτι να γίνει με τη Συρία, όπου δεν έχει φτάσει κανένας «Μνημείων άνδρας».

Ο Γούντι στην όπερα
Παρά την κρίση που ταλαιπωρεί και την Ισπανία, η Όπερα της Μαδρίτης έχει καταφέρει να βρίσκεται διαρκώς στο διεθνές προσκήνιο χάρη στις εντυπωσιακές παραγωγές της και στις ακόμα εντυπωσιακότερες συνεργασίες της και τις παγκόσμιες πρεμιέρες που γίνονται στη σκηνή της. Πέρυσι αποδόμησε τον Γουόλντ Ντίσνεϊ στον «Τέλειο Αμερικανό» που σκηνοθέτησε ο Μπομπ Γουίλσον. Φέτος σκανδάλισε μετατρέποντας σε όπερα το «Brokeback Mountain». Τώρα, όπως γράφεται, πρότεινε στον Γούντι Άλεν να συνεργαστεί μαζί της. Όχι για να ανεβάσει ένα δικό του έργο, αλλά για να σκηνοθετήσει την όπερα του Πουτσίνι «Τζιάνι Σκίκι», τρία μονόπρακτα πολύ διαφορετικού χαρακτήρα από τα υπόλοιπα έργα του συνθέτη, φελινικού χαρακτήρα και με θέμα την άνοδο και την πτώση μιας ολόκληρης τάξης με εμμονή στην «τάξη και την ηθική» και τον θεσμό της οικογένειας. Ένα θέμα που σίγουρα ταιριάζει στον Γούντι Άλεν.

Κατάσκοποι αναγνωστών
Τα ίχνη μας στο Ίντερνετ δύσκολα χάνονται. Αντιθέτως ακολουθούνται και χρησιμοποιούνται συστηματικά από όσους θέλουν να ανακαλύψουν τις προτιμήσεις μας, να φτιάξουν ή απλώς να μας προτείνουν προϊόντα τους. Το ίδιο ισχύει και για τα διαδικτυακά καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών βιβλίων. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί με το κατάλληλο πρόγραμμα να ανακαλύψει όχι μόνο βιβλία που προτιμάμε, αλλά και σε ποιο κεφάλαιο σταθήκαμε περισσότερο ή ποιο μας έκανε να διακόψουμε την ανάγνωση του βιβλίου. Μάλιστα έχουν αρχίσει να βγαίνουν και τα πρώτα συμπεράσματα από τις παρακολουθήσεις αυτές: τα πορνό διαβάζονται σε χρόνο ρεκόρ, όσο πιο πολυσέλιδο είναι ένα βιβλίο μυστηρίου τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να παραλείψει κάποιος σελίδες για να φτάσει στον δολοφόνο. Ας ελπίσουμε πως όλα αυτά δεν θα αποτελέσουν τον νέο «μπούσουλα» για παραγωγή μπεστ σέλερ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:26