search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 15:38
MENU CLOSE

Der Standard: «Το ελληνικό μιντιακό τοπίο βρίσκεται σε βαριά κρίση»

06.08.2014 11:54
Der Standard: «Το ελληνικό μιντιακό τοπίο βρίσκεται σε βαριά κρίση» - Media

Την είδηση της απεργίας των εργαζομένων στα ελληνικά ΜΜΕ μεταδίδει από χθες ο γερμανόφωνος ηλεκτρονικός Τύπος. Ανάρτηση στην ιστοσελίδα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard εκτιμά ότι «το ελληνικό μιντιακό τοπίο βρίσκεται σε βαριά κρίση. Οικονομικές δυσκολίες και πολιτικά παιχνίδια εξουσίας το επιβαρύνουν εδώ και χρόνια. Μία αμφιλεγόμενη τροπολογία προκαλεί τώρα νέες αναταράξεις»

Την είδηση της απεργίας των εργαζομένων στα ελληνικά ΜΜΕ μεταδίδει από χθες ο γερμανόφωνος ηλεκτρονικός Τύπος. Ανάρτηση στην ιστοσελίδα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard εκτιμά ότι «το ελληνικό μιντιακό τοπίο βρίσκεται σε βαριά κρίση. Οικονομικές δυσκολίες και πολιτικά παιχνίδια εξουσίας το επιβαρύνουν εδώ και χρόνια. Μία αμφιλεγόμενη τροπολογία προκαλεί τώρα νέες αναταράξεις: Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ορισμένες εφημερίδες δεν θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μετέδωσαν ειδήσεις».
 
Το δημοσίευμα παραθέτει την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, που επισημαίνει ότι η τροπολογία επιτρέπει τη συγχώνευση δημοσιογραφικών ομίλων για περιορισμό των δαπανών, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί διέξοδο για τους χρεωμένους επιχειρηματίες.
 
Όπως υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα, οι συνδικαλιστές «κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τον νόμο θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των μιντιαρχών. Καθώς οι δύο μεγαλύτεροι εκδοτικοί όμιλοι της χώρας – ο ΔΟΛ και ο Πήγασος – είναι αμφότεροι υπερχρεωμένοι». Όπως υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα υπάρχουν φόβοι ότι σε περίπτωση συγχώνευσης «ενδέχεται κάθε δεύτερος δημοσιογράφος να χάσει τη δουλειά του.
 
Όπως διευκρινίζει ωστόσο, στην απεργία δεν εκπροσωπούνται όλα τα ΜΜΕ της χώρας: «Οι περιφερειακές εφημερίδες δεν συμμετέχουν στην απεργία. Θα δημοσιεύσουμε τις εφημερίδες μας και θα ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να μην ψηφιστεί ο νόμος» δήλωσε ο αρχισυντάκτης των Χανιώτικων Νέων Παρασκευάς Περάκης στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA). Κατά τη γνώμη του «οι στενές σχέσεις μεταξύ ΜΜΕ και πολιτικής, καθώς και η έλλειψη διαφάνειας είναι τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού μιντιακού τοπίου».
 
Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «οι δεσμοί μεταξύ πολιτικής και ΜΜΕ δεν είναι κάτι καινούριο στην Ελλάδα: Έτσι ο πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής Σταύρος Θεοδωράκης απέσπασε, με την πρώτη συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία του νεοϊδρυθέντος κόμματος Το Ποτάμι, το 6,6% των ψήφων στις ευρωεκλογές του 2014. Η πρώην δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη εισήλθε ως υποψήφια της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο- προηγουμένως επιμελούνταν επί σειρά ετών στο Mega Channel το ρεπορτάζ του κόμματος».
 
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:52