search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:10
MENU CLOSE

Παρά ένα… σαράντα τα «Αισχύλεια»

10.08.2014 21:00
Παρά ένα... σαράντα τα «Αισχύλεια» - Media

Ένα από τα πιο σημαντικά και μακροβιότερα φεστιβάλ της χώρας, τα «Αισχύλεια» της Ελευσίνας, γιορτάζει φέτος 39 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα…

Ένα από τα πιο σημαντικά και μακροβιότερα φεστιβάλ της χώρας, τα «Αισχύλεια» της Ελευσίνας, γιορτάζει φέτος 39 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα, προσφέροντας σημαντικές παραστάσεις, ταινίες και συναυλίες αλλά και τις εικαστικές δημιουργίες του Ιταλού Μικελάντζελο Πιστολέτο.

Τώρα το καλοκαίρι οι περισσότερες ελληνικές πόλεις διοργανώνουν διάφορα φεστιβάλ για να φέρουν τον αέρα της τέχνης και του πολιτισμού στους κατοίκους τους. Ένα τέτοιο φεστιβάλ είναι και τα «Αισχύλεια». Εδώ και έναν μήνα, το Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας υποδέχεται τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα. Ο προπομπός των 39ων Αισχυλείων, η «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», φιλοξένησε αξιόλογες παραστάσεις του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, που ανέβηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου και γέμισαν τις θεατρικές σκηνές της Αθήνας («Διαβολιάδα», «Γδαρμένος», «Γέρμα», «Domino», «Ο Μικρός Εγώ», «Ο Μουνής» κ.ά.).

Το Φεστιβάλ των «Αισχυλείων», που ξεκίνησε το 1975, μας ξαφνιάζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο με το πολιτιστικό του εύρος. Εκτός του ότι – μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών και το Φεστιβάλ των Φιλίππων, στην Καβάλα – κρατάει τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά, η διοργάνωση αλλά και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια ενώ επεκτάθηκε και ο χρόνος διεξαγωγής τους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κοινού της Ελευσίνας και των υπολοίπων. Έτσι δικαιολογείται και η αύξηση εσόδων του κατά 30%, το 2013.

Έναρξη με…  πανσέληνο

Το γνωστό πολιτιστικό ραντεβού δίνεται κάτω από τη μεγαλύτερη πανσέληνο του χρόνου. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα θα ανέβει στη σκηνή και θα ταξιδέψει το κοινό με την καινούργια της δουλειά «Η παράσταση αρχίζει…» (10.8, είσοδος ελεύθερη). Ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα το φεστιβάλ θα υποδεχτεί τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, που θα ανεβάσει το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος (27.8), ενώ θα ακολουθήσουν οι «Πέρσες» του Αισχύλου, που υπέγραψε η Νικαίτη Κοντούρη για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (28.8).

Για  όσους  δεν πήγατε στην Επίδαυρο, η Ελευσίνα θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τρία έργα του Ευριπίδη, τους «Βατράχους» διά χειρός Γιάννη Κακλέα (31.8), που ενθουσίασε το κοινό, τις «Βάκχες» σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου (3.9) και τον «Ιππόλυτο» με υπογραφή Λυδίας Κονιόρδου (7.9), τα οποία έκαναν πρεμιέρα το φετινό καλοκαίρι, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ενώ για τους μουσικόφιλους το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ονόματα όπως: Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Ελευθερία Αρβανιτάκη (1.9), Ιmam Baildi (5.9), Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Κότσιρας και Ρίτα Αντωνοπούλου (15.9), Μίλτος Πασχαλίδης και Χρήστος Θηβαίος (17.9), αλλά και μουσικές βραδιές με τους Ηλία Λιούγκο (13.9), Πάνο Βλάχο (18.9) και Trio M.O.T.he (19.9).

Ξεχωρίζουν ακόμα, η συναυλία της Όπερας του Πεκίνου, μια μορφή παραδοσιακού Κινέζικου Θεάτρου που συνδυάζει τη μουσική, την παντομίμα, τον χορό και τα ακροβατικά (10.9), αλλά και η παρουσίαση του πρότζεκτ «Γαία» από τον καθηγητή στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, Carl Ruck (2.9).

Και ελληνικός κινηματογράφος

Η εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου (22-28.8) που θα πραγματοποιηθεί στον θερινό κινηματογράφο της Παραλίας της Ελευσίνας θα παρουσιάσει επτά ταινίες στη σειρά, μερικές από τις οποίες διακρίθηκαν σε εγχώρια και ξένα φεστιβάλ. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: «Οι αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη (22.8), «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (23.9), «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά (24.9), «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (25.9), «Το μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη (26.9), το «Runaway Day» του Δημήτρη Μπαβάλλα (27.9), αλλά και η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη (28.9).

Εικαστικά διεθνούς εμβέλειας

Φέτος τα «Αισχύλεια» λαμβάνουν και διεθνή χαρακτήρα. Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τον «πατέρα» της Arte Povera και ζωντανό θρύλο της σύγχρονης τέχνης Μικελάντζελο Πιστολέτο. Οι δύο μεγάλων διαστάσεων εγκαταστάσεις του εμπνέονται από το ελληνικό περιβάλλον και διεγείρουν συμβολικά τον χώρο και τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και της Ιστορίας. Επανασυνδέοντας τα ερείπια του παρελθόντος με αυτά του σήμερα, τον αρχαίο μύθο με την καθημερινότητα, τον άνθρωπο με το θείο, ο καλλιτέχνης θα αφήσει το δικό του σημάδι στον χώρο των «Αισχυλείων». Θα παρουσιάσει τον «Τρίτο Παράδεισο» – το σύμβολο που επανασχεδιάζει το μαθηματικό άπειρο και που στο κέντρο των δύο καμπυλών του υπάρχει έναν τρίτος κύκλος, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον φυσικό και τεχνητό παράδεισο – αλλά και έναν διπλό λαβύρινθο με δύο κέντρα. Την επιμέλεια της έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί στις 30 Αυγούστου, έχει η Ιταλίδα κριτικός τέχνης και συγγραφέας Manuela Gandini.

Στο ίδιο πνεύμα θα κινηθεί και η δεύτερη έκθεση των φετινών «Αισχυλείων», με την περφόρμανς της Μαίρης Ζυγούρη, η οποία θα βιντεοσκοπήσει τη διαδρομή από τον Σκαραμαγκά έως την Ελευσίνα, κουβαλώντας το εμβληματικό έργο του Πιστολέτο «Η Αφροδίτη των κουρελιών».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:02