search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:05
MENU CLOSE

Αποζημιώσεις ζητούν οι παραγωγοί Ημαθίας – Κοζάνης για το ρωσικό εμπάργκο

09.08.2014 13:29
«Παράκαμψη» του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα εξετάζει η Ρωσία  - Media

Άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων  ζητούν οι ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης, όπως αποφάσισαν σε σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στη Βέροια μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων  ζητούν οι ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης, όπως αποφάσισαν σε σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στη Βέροια μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Παράλληλα αποφασίστηκε να υπάρξει κοινό μέτωπο με παραγωγούς χωρών του ευρωπαϊκού νότου ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στις Βρυξέλλες,
Ο  πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ανέφερε πως αποφασίστηκε να ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ν΄ ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα φρούτα που τελικά δεν θα εξαχθούν δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε νοσοκομεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως προτάθηκε από κάποιες πλευρές, καθώς αφενός αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά μόνο οι αναγνωρισμένες από την Ε.Ε. οργανώσεις παραγωγών και αφετέρου το ροδάκινο είναι ευπαθές φρούτο και άρα δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στην ιδανική κατάσταση.

Κατά τον ίδιο, δεν είναι εφικτή ούτε η χυμοποίηση των φρούτων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη συσκευασμένα σε τελάρα, η αφαίρεση των οποίων συνεπάγεται «τεράστιο κόστος», σε μια εποχή που η τιμή του χυμού είναι ήδη «εξευτελιστικά χαμηλή» -μέχρι και 0,05 ευρώ- και υπάρχει πλεόνασμα χυμού επιτραπέζιου ροδάκινου.

Επανέλαβε  ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία των συνεταιρισμών των οργανώσεων παραγωγών μόνο της Ημαθίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται αδιάθετοι 9.000 τόνοι ροδάκινου, που σε ποσοστό άνω του 50% επρόκειτο να προωθηθούν στη ρωσική αγορά (οι ακριβείς ποσότητες θα είναι γνωστές αμέσως μετά την απογραφή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο), ενώ στους επόμενους μήνες έπονται τα ακτινίδια και η φράουλα, που επίσης θα πληγούν
 
Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ακόμη η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα τεθούν υπ' όψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Καρασμάνη, σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:01