search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:14
MENU CLOSE

Αποζημιώσεις σε όσους παραγωγούς πληγούν μετά το εμπάργκο

10.08.2014 07:15
Εμπάργκο και στην Αλβανία από τη Ρωσία - Την θεωρεί δίαυλο εισαγωγής φρούτων από την ΕΕ - Media

Αποζημιώσεις αλλά και  ενεργοποίηση μηχανισμών για τη διάθεση των προϊόντων σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς αλλά και την εσωτερική αγορά περιλαμβάνουν οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστούν όσοι παραγωγοί θα πληγούν από το ρωσικό εμπάργκο.

Αποζημιώσεις αλλά και  ενεργοποίηση μηχανισμών για τη διάθεση των προϊόντων σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς αλλά και την εσωτερική αγορά περιλαμβάνουν οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστούν όσοι παραγωγοί θα πληγούν από το ρωσικό εμπάργκο.
 
 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες έτσι ώστε οι επιπτώσεις του εμπάργκο (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση) «για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και πριν την αναγγελία του».

Ο δεύτερος στόχος είναι να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς, ενώ τέλος, αν «παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες, να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις. Οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας».

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ, η ρωσική αγορά, ναι μεν είναι σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αλλά «ο σχετικός κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ «συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με μόνο κριτήριο τη συνολική και μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, οικονομικών και διεθνοπολιτικών. Δεν βοηθούν, συνεπώς, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και το επόμενο βήμα».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι «ιδίως οι τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, αλλά και γενικότερα οι εμπορικές συναλλαγές, εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10