search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:07
MENU CLOSE

Η πραγματική περιπέτεια κατασκοπίας του Σνόουντεν

11.08.2014 21:00
Η πραγματική περιπέτεια κατασκοπίας του Σνόουντεν - Media

Ο Σνόουντεν, ένας νεαρός δεξιοτέχνης της πληροφορικής ο οποίος εργαζόταν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, αποκάλυψε μιαν ωραία πρωία τον τρόπο με τον οποίο η υπερδύναμη παρακολουθούσε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Σνόουντεν, ένας νεαρός δεξιοτέχνης της πληροφορικής ο οποίος εργαζόταν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, αποκάλυψε μιαν ωραία πρωία τον τρόπο με τον οποίο η υπερδύναμη παρακολουθούσε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πρόκειται για μιαν ιστορία που άνετα θα μπορούσε να γίνει πιο πιστευτή ως μυθιστόρημα ή ως περιπετειώδης ταινία κατασκοπείας παρά ως πραγματικό γεγονός, μέρος του οποίου ζήσαμε μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης και των υπολογιστών μας, καθώς πληροφορούμασταν κομμάτια κι αποσπάσματα της συγκλονιστικής αποκάλυψης του Σνόουντεν που κατάφερε να γίνει ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος στον κόσμο – προκαλώντας νευρική κρίση στις ΗΠΑ!

Πριν από όλα, η ιστορία αυτού του νεαρού ανθρώπου είναι μοναδικά συναρπαστική γιατί αποδεικνύει για μιαν ακόμη φορά την πιο ελπιδοφόρα αλήθεια για το μέλλον της ανθρωπότητας: ότι κανένας δεν είναι προβλέψιμος, ότι η ανθρώπινη υπόσταση δεν μπορεί να τεθεί σε απόλυτο έλεγχο, ότι κανένα σύστημα δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρο και ασφαλές! Και αυτό είναι ιδιαίτερα… υγιεινό για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες μας, τις ιδέες μας και την ανεξαρτησία μας!

Ένας νεαρός δεξιοτέχνης της πληροφορικής ο οποίος εργαζόταν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, αποκάλυψε μιαν ωραία πρωία αυτό που όλοι γνωρίζαμε και του οποίου τις εφιαλτικές διαστάσεις αποφεύγαμε να συνειδητοποιήσουμε: τον τρόπο με τον οποίο η υπερδύναμη παρακολουθούσε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς και τους σημαντικότερους ηγέτες όλου του κόσμου, από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον μέχρι τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ!

Οι εφιαλτικές διαστάσεις αυτής της – οργουελικής εμπνεύσεως – πραγματικότητας έχουν και μιαν ακόμα αποτρόπαιη σημειολογική έννοια: το ότι πλέον οι γιγαντιαίες τεχνολογικές δυνατότητες επιτρέπουν και κάνουν εφικτή την παρακολούθηση όλου του πλανήτη… Το θέμα, βέβαια, είναι ποιος θα παρακολουθεί ποιον σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπου οι ατομικές μας ελευθερίες αποτελούν ένα… ηλεκτρονικό ίχνος που εντοπίζεται απίθανα εύκολα ανά πάσα στιγμή!

Στο βιβλίο αυτό, που υπογράφει ο Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Λουκ Χάρντινγκ, γίνεται μια προσπάθεια να κατανοηθούν τα κίνητρα που οδήγησαν τον απίστευτα χαρισματικό σε τεχνικές ικανότητες Σνόουντεν στο να προβεί σε αποκαλύψεις που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια του τη ζωή ή την ελευθερία.

Είναι βεβαιωμένο ότι δεν υπήρξε το παραμικρό κίνητρο για χρήματα, παρά το γεγονός ότι κρατούσε αρχεία αξίας ανυπολόγιστων εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό ότι ο ίδιος δεν εμπνέεται από καμιάν ακραία ιδεολογική σκοπιμότητα και κυρίως ότι είναι… υπερβολικά Αμερικανός ρεπουμπλικάνος, υπερβολικά δεξιός για πολλούς. Αυτός ο νεαρός, που είχε πρόσβαση σε αυστηρώς απόρρητα έγγραφα, αποφάσισε μέσα από ένα ανώνυμο mail να κοινοποιήσει μια σειρά τέτοιων εγγράφων – από μια μυστική υπηρεσία όπου κάτι τέτοιο απλώς δεν ήταν δυνατόν να τεθεί ούτε σαν υπόθεση ευφάνταστου σεναρίου.

Πέρα από τα έγγραφα, ο δαιμόνιος αυτός νεαρός αποκάλυψε ότι οι ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις από πλευράς μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κυρίως μετά το βαρύ πλήγμα που υπέστη η χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο Σνόουντεν απέδειξε περίτρανα, δίχως να αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι ο κόσμος ολόκληρος παρακολουθείται ηλεκτρονικά από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ακολούθησε – όπως ήταν φυσικό – πανδαιμόνιο και κυρίως ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις διαφόρων χωρών προς τον Πρόεδρο της Αμερικής, ο οποίος αμήχανα προσπαθούσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ψελλίζοντας σχεδόν ανόητες δικαιολογίες.

Τη μεγάλη αυτήν αποκάλυψη έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Guardian» και ό,τι ακολούθησε, δεν θύμιζε στο παραμικρό την πραγματικότητα, παρά μιαν εμπνευσμένη και ακραία χολιγουντιανή περιπέτεια κατασκοπείας!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:07