search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:03
MENU CLOSE

Ξέρουν, βλέπουν αλλά… σωπαίνουν

11.08.2014 21:00
oldphotossp0708fraou1407775809.jpg

«Εμφύλιο» στις τάξεις του δικαστικού σώματος προκάλεσε η ομόφωνη αθώωση των κύριων κατηγορουμένων για τον τραυματισμό 28 μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, τον Απρίλιο του 2013, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας.

«Εμφύλιο» στις τάξεις του δικαστικού σώματος προκάλεσε η ομόφωνη αθώωση των κύριων κατηγορουμένων για τον τραυματισμό 28 μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, τον Απρίλιο του 2013, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας.

Η απαλλαγή και των τεσσάρων κατηγορουμένων (του επιχειρηματία ο οποίος διαχειρίζεται τις φυτείες της φράουλας και των τριών Ελλήνων επιστατών) από την κατηγορία του «εργατικού τράφικινγκ», καθώς επίσης και η αθώωση του επιχειρηματία και ενός εκ των τριών επιστατών για τους πυροβολισμούς από τους οποίους τραυματίστηκαν 28 εργάτες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν (οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι επιστάτες καταδικάστηκαν μεν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, αφέθησαν όμως ελεύθεροι λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της ποινής), εκτός από τον κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο, είχαν ως συνέπεια την άμεση παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας να της αποσταλεί άμεσα αντίγραφο της συγκεκριμένης αθωωτικής απόφασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν συντρέχουν λόγοι κατάθεσης υποβολής αιτήματος αναίρεσης ως προς το αθωωτικό της σκέλος.   

Κόντρα

Εμμέσως πλην σαφώς, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας ζητεί να διερευνηθεί το κατά πόσον η απόφαση των δικαστών και των ενόρκων, παρά την αντίθετη πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος είχε προτείνει την καταδίκη των κατηγορουμένων, στηρίχθηκε στο γράμμα του νόμου.

Ανεξάρτητα από την επικρατούσα άποψη, πως στο θέμα του μακελειού της Μανωλάδας δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη, καθώς και στην κόντρα που έχει ξεσπάσει σε δικαστικούς και νομικούς κύκλους (με την αντιπαράθεση να κινείται στο πλαίσιο της εκατέρωθεν έκδοσης καυστικών ανακοινώσεων) σχετικά με το αν μεγαλύτερη βαρύτητα για τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης οφείλει να έχει το «γράμμα του νόμου» ή «το κοινό περί δικαίου αίσθημα», εκείνο το οποίο θα έπρεπε να απασχολεί τους κρατικούς φορείς και τις διωκτικές αρχές είναι πως ο τραυματισμός των μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα ήταν απλώς το «κερασάκι στην τούρτα» του εργασιακού μεσαίωνα» που συντηρείται με τη σιωπηλή ανοχή όλων των εμπλεκομένων στην ευρύτερη περιοχή.

Η δράση των «σκοτεινών κυκλωμάτων» στις φυτείες της Μανωλάδας, μιας μειοψηφίας αδίστακτων σύγχρονων δουλεμπόρων –πολλοί από τους οποίους δεν είναι καν ντόπιοι παραγωγοί, αλλά ενοικιαστές γης–, οι οποίοι δεν διστάζουν να εφαρμόσουν μαφιόζικες πρακτικές, ώστε να αναγκάσουν τους αλλοδαπούς εργάτες να εργαστούν κάτω από συνθήκες σκλαβιάς, με πενιχρά ημερομίσθια, είναι γνωστή εδώ και χρόνια τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στις αστυνομικές αρχές της περιοχής.

Την εποχή της σποράς και συλλογής της σοδειάς, «καραβιές μεταναστών» κυρίως από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, εργάζονται από την ανατολή έως και τη δύση του ήλιου, υπό το άγρυπνο και πολλές φορές άγριο βλέμμα Ελλήνων επιστατών –ανθρώπων του ιδιοκτήτη ή διαχειριστή της έκτασης– με μισθούς οι οποίοι μόλις και μετά βίας φθάνουν τα 20 ευρώ την ημέρα, όταν και όποτε καταβάλλονται.

Οι μετανάστες διαμένουν σε πρόχειρα παραπήγματα από κόντρα πλακέ ή μουσαμά, που στερούνται των στοιχειωδών όρων υγιεινής.

Γνωστοί νταήδες

Σε περίπτωση μάλιστα που κάποιος μετανάστης τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες εργασίας, ή επειδή δουλεύει επί μήνες απλήρωτος, είτε απειλείται από τον εργοδότη πως θα τον καταγγείλει στην αστυνομία, αφού οι περισσότεροι εργάτες στερούνται άδειας παραμονής, είτε πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από «ανθρώπους του γαιοκτήμονα».

Ατράνταχτη απόδειξη των παραπάνω αποτελεί το γεγονός πως ένας εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων στο μακελειό των φραουλοχώραφων κατηγορείται επιπλέον για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε βάρος ενός Αιγύπτιου εργάτη, τον Αύγουστο του 2012.

Ο 27χρονος μαζί με έναν ακόμα συνεργό του φέρονται, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, να βασάνισαν τον άτυχο μετανάστη, σφηνώνοντάς του το κεφάλι στην πόρτα ενός αυτοκινήτου και σέρνοντάς τον για απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, επειδή ο Αιγύπτιος είχε διαμαρτυρηθεί για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις καλλιέργειες φράουλας.

Παρ’ όλα αυτά, η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης ακόμα… εκκρεμεί.
Θύματα επιθέσεων και προπηλακισμών από τα «κυκλώματα» που λυμαίνονται την περιοχή έχουν πέσει ακόμα και εκπρόσωποι μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι επιχείρησαν να κάνουν ρεπορτάζ σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στις φυτείες.
Τον Απρίλιο του 2011, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα» Γ.
Πουλιόπουλος και ο φωτογράφος Ι. Χατζησταύρου είχαν δεχθεί επίθεση από επιστάτες φυτείας, οι οποίοι δεν δίστασαν να εμβολίσουν με αγροτικό όχημα το Ι.Χ. των δημοσιογράφων και να αποσπάσουν διά της βίας τη φωτογραφική μηχανή και την κάρτα μνήμης, τις οποίες επέστρεψαν στους κατόχους τους ύστερα από ώρες και με παρέμβαση του διοικητή του Α.Τ. Βάρνας Ηλείας, αφού φυσικά είχαν προλάβει να διαγράψουν το επίμαχο υλικό.

Επίσης, θύματα αντίστοιχων επιθέσεων έχουν πέσει κατά καιρούς ο διευθυντής της τοπικής εφημερίδας του Πύργου Ηλείας «Αυγή» Ανδρέας Καπογιάννης, ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 Κώστας Φλαμής, ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος κ.ά.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο των τοπικών παραγωγών της Βάρνας και Μανωλάδας, οι οποίοι βλέπουν την περιοχή τους και τις καλλιέργειές τους να δυσφημούνται εξαιτίας των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την περιοχή, αλλά και του αρνητικού κλίματος το οποίο διαμορφώνεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών, η επίσημη πολιτεία αρκείται σε σπασμωδικές και αναποτελεσματικές ενέργειες που δεν μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των θυμάτων ενός σύγχρονου «εργασιακού τράφικινγκ».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:03