19/01/2019 15:42:14
15.8.2014 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART

Αυλαία για την επίδαυρο με τους πολυαναμενόμενους «Πέρσες» του ΚΘΒΕ

Αυλαία για την επίδαυρο με τους πολυαναμενόμενους «Πέρσες» του ΚΘΒΕ
 - Media
Η τελευταία παραγωγή που φιλοξενείται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι οι πολυαναμενόμενοι «Πέρσες» του ΚΘΒΕ, που περιμένουν τους θεατές σήμερα και αύριο. Το μεγάλο στοίχημα του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Βούρου, που δικαιώθηκε γι' αυτή του την πρωτοβουλία, όπως έδειξαν οι μέχρι τώρα παραστάσεις σ' όλη την Ελλάδα.

Το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου είναι η πρώτη από τις σωζόμενες τραγωδίες που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα, καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα. Ενώ πρόκειται για έναν έμμεσο ύμνο του ελληνικού πνεύματος που συνέτριψε τους Ασιάτες, το θέμα είναι ιδωμένο με μοναδικό τρόπο από την πλευρά των ηττημένων. Σε ολόκληρη την τραγωδία δεν ακούγεται ούτε ένα ελληνικό όνομα.

Όπως λέει η σκηνοθέτης Νικαίτη Κοντούρη, "διαβάζοντας τους Πέρσες ένοιωσα εξ αρχής την παρουσία των νεκρών να στοιχειώνουν το έργο. Στον πρώτο κιόλας στίχο του πρωτοτύπου υπάρχει η μετοχή «οιχωμένων» και αποδίδεται «αυτοί που έχουν φύγει».  Η αγωνία που κουβαλά ο Χορός των Περσών και οι τρεις γυναίκες, «νύφες του πένθους», γι' αυτούς που πήγαν μακριά να επιτεθούν, μετατρέπεται σε φόβο με τον ερχομό της τρομαγμένης Άτοσσας και στη συνέχεια σε καθολικό τρόμο με τη λεπτομερέστατη αφήγηση του Αγγελιαφόρου.

Έτσι οι απόντες γίνονται οριστικά «αυτοί που έφυγαν και δεν θα γυρίσουν ποτέ πια». Απαρηγόρητοι οι ζωντανοί αναζητούν βοήθεια από τον πεθαμένο βασιλιά Δαρείο. Όμως ούτε ο Δαρείος μπορεί να αλλάξει το πεπρωμένο της χώρας τους. Αντίθετα, αναθέτει στον Χορό και την   Άτοσσα τη φροντίδα του ηττημένου Ξέρξη."
- Μετάφραση: Πάνος Μουλλάς, σκηνικά: Γιώργος Πάτσας,  κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ, μουσική Σοφία Καμαγιάννη,  χορογραφία Κώστας Γεράρδος, φωτισμοί
Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν, Γιάννης Φέρτης, Άκης Σακελλαρίου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος,  Γιώργος Κολοβός κ.ά (Ώρα έναρξης 9 μ.μ.)

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.