search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:36
MENU CLOSE

Μία εβδομάδα οργής στο Μιζούρι

17.08.2014 08:22
Μία εβδομάδα οργής στο Μιζούρι - Media

Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε, μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του 18χρονου αφροαμερικάνου, δεν απέτρεψε νέες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας.

Αναδημοσίευση από: in.gr

Νέα επεισόδια στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, μία εβδομάδα μετά το θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου αφροαμερικανού από την αστυνομία: Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της έντασης, δεν απέτρεψε νέες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον κήρυξε το απόγευμα του Σαββάτου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Φέργκιουσον, μετά την ένταση που αναζωπυρωνόταν κάθε βράδυ από την περασμένη Κυριακή αφού ολοκληρώνονταν οι πολυπληθείς και ως επί το πλείστον ειρηνικές διαδηλώσεις για το θάνατο του Μάικλ Μπράουν.

Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που συνόδευε το μέτρο δοκιμάστηκε τα μεσάνυχτα, όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών -περίπου 200- έμεινε στους δρόμους.

Οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, με τεθωρακισμένα οχήματα και εξάρτυση για αντιμετώπιση ταραχών, που είχαν ήδη συγκεντρωθεί καλώντας το πλήθος σε απομάκρυνση προειδοποίησαν ότι θα προχωρούσαν σε συλλήψεις.

Όταν οι δεκάδες διαδηλωτές δεν αποχώρησα, η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει κάνοντας χρήση κροτίδων καπνού. Ορισμένοι διαδηλωτές ωστόσο το αμφισβήτησαν, μιλώντας για δακρυγόνα και αναφέροντας κάψιμο στα μάτια και δυσκολία στην αναπνοή.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι είχε υπογραμμίσει ότι διερύνεται η έρευνα που έχει ανοίξει για το θάνατο του νεαρού, ενώ πράκτορες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ξεκίνησαν το Σάββατο έρευνες πόρτα-πόρτα στο Φέργκιουσον ζητώντας μάρτυρες. Μέρος της μέχρι τώρα οργής έχει να κάνει με το ότι οι μαρτυρίες που ακούγονται στα ΜΜΕ σχηματίζουν διαφορετική εικόνα από τα όσα αναφέρει η αστυνομία, η οποία ακόμη διερευνά το περιστατικό.

Οργή για τους χειρισμούς της αστυνομίας, καυτό το φυλετικό ζήτημα

Στο Φέργκιουσον κατοικούν ως επί το πλείστον μαύροι χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι συχνά κατηγορούν την αστυνομία για ρατσιστική συμπεριφορά.

Η κοινότητα έχει περάσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών βαθιά πληθυσμιακή μεταβολή, ξεκινώντας από περιοχή κυρίως λευκών σε κοινότητα που πλέον τα δύο τρίτα των κατοίκων είναι αφροαμερικανοί -κάτι όμως που δεν αντανακλάται, επί παραδείγματι, στη στελέχωση της τοπικής αστυνομίας, η πλειονότητα των μελών της οποίας είναι λευκοί.

Ο χειρισμός της υπόθεσης του θανάσιμου πυροβολισμού του Μπράουν από την αστυνομία έχει ρίξει λάδι στη φωτιά: Μετά την καθυστερημένη δημοσιοποίηση του ονόματος του αστυνομικού πυροβόλησε θανάσιμα τον Μπράουν στο περιπολικό, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα όσα είχαν προηγηθεί -όχι όμως και για το ίδιο το περιστατικό.

Εικόνες από κάμερες κλειστού κυκλώματος καταστήματος στην περιοχή φέρονται να δείχνουν τον Μπράουν να παίρνει προϊόντα από το μαγαζί χωρίς να πληρώνει τον ιδιοκτήτη, τον οποίο και σπρώχνει στην έξοδο όταν του ζητά το λόγο.

Όμως, όπως ανέφερε και πάλι η αστυνομία, ο αστυνομικός που πυροβόλησε λίγο αργότερα τον Μπράουν δεν είχε καν γνώση του περιστατικού στο κατάστημα.

Αυτό ήρθε να προστεθεί στην οργή στο Φέργκιουσον: Η δημοσιοποίηση των εικόνων που δεν φαίνονται να σχετίζονται με τον θανάσιμο πυροβολισμό συνδυάζεται με την απουσία πληροφόρησης για τον ίδιο τον θάνατο του νεαρού, καθώς, όπως λέει η αστυνομία, «χρειάζεται ακόμη διερεύνηση».

Ο μάλλον κακός χειρισμός της αστυνομίας στην πληροφόρηση γύρω από την υπόθεση φαίνεται ακόμη και από το πώς γίνονται οι ανακοινώσεις και οι συνεντεύξεις Τύπου. Στην ενημέρωση που γίνεται από την αστυνομία του Φέργκιουσον, ο επικεφαλής της, ο λευκός Τόμας Τζάκσον, εμφανίζεται «μαγκωμένος» και μιλά άβολα, δίνοντας επιλεκτικά στοιχεία που καταλήγουν να εξοργίζουν τους κατοίκους.

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος αστυνομικής δύναμης της ευρύτερης περιοχής που έχει συμμετέχει στη διερεύνηση της υπόθεσης, ο μαύρος Ρόναλντ Τζόνσον, βγαίνει στις κάμερες και εκφράζει την κατανόησή του για την ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης ακόμη κι όταν καλεί τους κατοίκους σε ηρεμία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:34