search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:28
MENU CLOSE

«Τρέχει» πακέτο 20 – 30 εκατ. ευρώ για τους ροδακινοπαραγωγούς, λέει η Κομισιόν

18.08.2014 18:24
Αυτά είναι τα τρία ελληνικά προϊόντα για τα οποία ίσως αρθεί το ρωσικό εμπάργκο - Media

Τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο καλύπτει ήδη πακέτο αποζημιώσεων, που υπολογίζεται στα 20-30 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 
Τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο καλύπτει ήδη πακέτο αποζημιώσεων, που υπολογίζεται στα 20-30 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο skai.gr.

Να σημειωθεί πάντως ότι το πακέτο που «τρέχει», σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε ανακοινωθεί «με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδάκινου.»

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή 22-08-2014.»
 
Υπενθυμίζεται ότι στο πακέτο αποζημιώσεων που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Κομισιόν για τους παραγωγούς που πλήττονται από το Ρωσικό εμπάργκο, δεν συμπεριλαμβάνονται οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών.

Από το πακέτο των 125 εκατομμυρίων ευρώ αποζημιώσεις θα δοθούν μόνο για ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια και αγγουράκια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, φρούτα του δάσους, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια.

Επιπλέον, οι αποζημιώσεις θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο φρούτα και λαχανικά που «δεν έχουν περισυλλεγεί ή περισυλλέγονται ενώ είναι ακόμη άγουρα  (πρώιμη συγκομιδή)» και τίθενται σε ισχύ από σήμερα, 18 Αυγούστου.
 
Δεν αφορά δηλαδή τις τεράστιες ποσότητες αγροτικών προϊόντων που έχουν ήδη περισυλλεγεί και «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές απαγορεύσεις εισαγωγών.

Για την καταβολή αποζημιώσεων θα απαιτούνται σχετικοί έλεγχοι, ενώ τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ έως το τέλος Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, και μετά το σάλο που προκλήθηκε από την εξαίρεση των ροδακινοπαραγωγών από τις ευρωπαϊκές αποζημιώσεις, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 18 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ορισμένα ευπαθή φρούτα και λαχανικά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζει τα εξής:

1.Τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014.

Υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού – στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών – πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου. Μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή 22-08-2014.

2.Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα.»

Άμεση διεκδίκηση επιπρόσθετων πόρων από την ΕΕ ζητούν οι παραγωγοί
 
Την ανάγκη οι υπεύθυνοι των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών να κινηθούν δυναμικά και άμεσα, ώστε να διασφαλίσουν επιπρόσθετα κονδύλια απο την ΕΕ ως αποζημίωση για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί με το ρωσικό εμπάργκο, υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Υπογραμμίζοντας ότι οι ροδακινοπαραγωγοί στηρίζουν την κυβέρνηση, σε κάθε μορφής διεκδίκηση σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι μπορεί η σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν για τα ευπαθή προϊόντα μετά το ρωσικό εμπάργκο να μην αναφέρεται στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια, αλλά – όπως είπε – ενόψει του ειδικού κανονισμού, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή για τα προϊόντα αυτά, απαιτείται εγρήγορση και σκληρή διαπραγμάτευση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι η διάθεση ροδακίνων σε κοινωφελή ιδρύματα δεν λύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το ρωσικό εμπάργκο, αναφέροντας χαρακηριστικά ότι είναι ακατόρθωτο να διατεθούν ακόμα και 700 τόνοι εντός 20ημέρου στα κοινωφελή ιδρύματα."Μπορεί κάποιος να μας πει τι θα γίνει με τις 10.000 τόνους αδιάθετου προϊόντος στις αποθήκες μας, αλλά και που θα πάνε ποσότητες άνω των 15.000 τόνων συνολικά που βρίσκονται ασυγκόμσιτα στα δέντρα", αναρωτήθηκε.

Ακόμα, επεσήμανε ότι όσοι δεν είναι οργανωμένοι σε ομάδες παραγωγών, – κυρίως στους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης – δεν έχουν τη δυνατότητα διάθεσης των προιόντων τους σε κοινωφελή ιδρύματα, με αποτέλεσμα να πλήττονται ολοκληρωτικά.

Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωποι ροδακινοπαραγωγών από τη Βόρεια Ελλάδα κατευθύνονται στην Αθήνα, όπου αύριο πρόκειται να έχουν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών το πρωί, του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μεσημέρι, και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:27