search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:34
MENU CLOSE

Συνωστισμός αριστούχων στις περιζήτητες σχολές- Αναμένεται άνοδος των βάσεων

19.08.2014 07:40
Συνωστισμός αριστούχων στις περιζήτητες σχολές- Αναμένεται άνοδος των βάσεων - Media

Σφαγή χιλιάδων αριστούχων σε πανεπιστημιακά τμήματα αναμένεται να φέρει η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου. Αποτέλεσμα θα είναι ένα τεράστιο ποσοστό υποψηφίων που κατάφερε να αναρριχηθεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα να μείνει εκτός της σχολής πρώτης προτίμησης.

Σφαγή χιλιάδων αριστούχων σε πανεπιστημιακά τμήματα αναμένεται να φέρει η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου. Αποτέλεσμα θα είναι ένα τεράστιο ποσοστό υποψηφίων που κατάφερε να αναρριχηθεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα να μείνει εκτός της σχολής πρώτης προτίμησης.
 
Στα πλέον ζητούμενα πανεπιστημιακά τμήματα, όπως είναι αυτά της Νομικής, της Ιατρικής, τα Πολυτεχνεία, της Ψυχολογίας, τα Οικονομικά και ορισμένα ξενόγλωσσα, το ποσοστό επιτυχίας για τους υποψηφίους που τα επιλέγουν ως πρώτη προτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 8 έως 24%, ποσοστά που φέτος θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αριστούχων.
 
Φέτος στο σύνολο των υποψηφίων οι αριστούχοι αυξήθηκαν κατά 37,3% σε σχέση με το 2013, φθάνοντας σε απόλυτους αριθμούς στους 7.428 έναντι 4.651 πέρυσι.
 
Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων συγκριτικά με πέρυσι προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
 

  • Χιλιάδες υποψήφιοι με βαθμολογίες πάνω από 18.000 μόρια θα δουν να απομακρύνεται το όνειρό τους για εισαγωγή στην πρώτη σχολή προτίμησης.
  • Ο μεγαλύτερος συνωστισμός αριστούχων αναμένεται στη θετική κατεύθυνση 2.
  • Σε πολλές σχολές θα δοθεί πραγματικά άγρια μάχη. Ενδεικτικά τις 1.150 θέσεις εισακτέων στις ιατρικές σχολές θα διεκδικήσουν οι 2.079 αριστούχοι έναντι 1.384 πέρυσι.
  • Οι περίπου 725 θέσεις Πολυτεχνικών Τμημάτων που απαιτούν βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων θα διεκδικηθούν από 2000 υποψήφιους.
  • Και για τις Νομικές σχολές ισχύει κάτι αντίστοιχο καθώς τις 1200 θέσεις θα τις διεκδικήσουν οι 2.424 υποψήφιοι.

 
Άνοδος των βάσεων
 
Άνοδο των βάσεων σε όλα τα περιζήτητα τμήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι. Η εικόνα έχει ως εξής:
 

  • 1ο Ε.Π: άνοδος των βάσεων, η οποία δεν θα είναι μεγάλη και θα φθάσει για τις υψηλόβαθμες Νομικής και τα φιλολογικά τμήματα έως τα 250 μόρια. Στα ξενόγλωσσα τμήματα φαίνεται οι βάσεις να πιέζονται καθοδικά.
  • 2ο-4ο Ε.Π: Εκτόξευση βάσεων στα Πολυτεχνικά τμήματα, όπως Πολιτικών Μηχανικών που αναμένεται να φτάσουν έως και τα 700 μόρια, δείχνουν όλες οι εκτιμήσεις. Μικρότερη θα είναι η άνοδος σε τμήματα Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών, και ακόμη μικρότερη στις σχολές Αρχιτεκτόνων.
  • 3ο Ε.Π: Σημαντική άνοδος αναμένεται στις Ιατρικές σχολές που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 150 έως 300 μόρια.
  • 5ο Ε.Π: Στα περσινά επίπεδα με πιθανότητα μικρής υποχώρησης αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα.

 
Πηγή: Έθνος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:32