28/05/2020 02:23:19

Τι λένε οι ειδικοί για το περιεχόμενο του τάφου στην Αρχαία Αμφίπολη

Τι λένε οι ειδικοί για το περιεχόμενο του τάφου στην Αρχαία Αμφίπολη - Media

Τουλάχιστον ένα μήνα θα χρειαστούν οι αρχαιολόγοι για να καταφέρουν να μπουν στον τάφο της Αρχαίας Αμφίπολης, καθώς εισέρχονται εκατοστό με εκατοστό για να μην χαλάσουν την στατικότητα του τάφου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία».
 
Μέχρι στιγμής,  τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως είναι η ταφική περίβολος, τα 13 σκαλοπάτια και οι ακέφαλες Σφίγγες στην πύλη του.
 
Σύμφωνα με την ιστορικό και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Λουίζα Λουκοπούλου, η οποία μίλησε στο toc.gr: «Η Αμφίπολη ήταν το "Ελντοράντο" της αρχαιότητας» γιατί εκεί είχε φτιαχτεί το «νομισματοκοπείο» του Φιλίππου του Β’.
 
Στη συνέχεια, απάντησε αρνητικά στο αν ο τάφος ανήκε στο Μ. Αλέξανδρο ή στη σύζυγό του, Ρωξάνη και το αιτιολόγησε: «Δεν το πιστεύω. Είναι θέμα κοινής λογικής. Δολοφονείς μια γυναίκα -τη γυναίκα του Αλεξάνδρου- και μεριμνάς για την ανέγερση τέτοιου ταφικού μνημείου;...».
 
Ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης υποστηρίζει στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» ότι ο τάφος ανήκει σε ισχυρό έταιρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ήρθε απ’ την Ανατολή με πολύ χρυσό και ότι ο τάφος κρύβει πολλά «μνημεία» μέσα του εξαιτίας του κολοσσιαίου μεγέθους του.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.