search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:20
MENU CLOSE

Απειλούν τους φοροφυγάδες

20.08.2014 21:00
oldphotosiglou1408559105.jpg

Αναστάτωση έχει προκαλέσει το γε­γονός ότι οι αρμόδιες αρχές θα μπο­ρούν να προχωρούν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων των πολιτών για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ ή για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ.

 
Αναστάτωση έχει προκαλέσει το γε­γονός ότι οι αρμόδιες αρχές θα μπο­ρούν να προχωρούν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων των πολιτών για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ ή για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ.
 
Ειδικότερα, η Αρχή θα ειδοποιείται στις εξής περιπτώσεις:
 
◆ Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης, η οποία οδηγεί σε αποφυγή πληρω­μής φόρου άνω των 3.000 ευρώ. Χαρακτηριστι­κές είναι οι περιπτώσεις μη υποβολής δήλωσης για απόδοση ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων (π.χ. φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ειδι­κοί φόροι κατανάλωσης).

◆ Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων καθ’ υποτροπή εντός χρονικού διαστήματος τριών ετών από τον εντοπισμό της παράβασης αυτής για πρώτη φορά.

◆Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, εφό­σον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπε­ριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προ­σαυξήσεων, υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, με την εξαίρεση της μη καταβολής χρεών που προκύ­πτουν από χρηματικές ποινές ή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια ή από διοικητι­κές αρχές.
 
◆ Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχει- ριστική περίοδο το ποσό των 15.000 ευρώ, κα­θώς και η αποφυγή πληρωμής φόρου πλοίων.

◆ Διάπραξη αδικημάτων λαθρεμπορίου.
 
Εφόσον κριθεί από την Αρχή ότι υπάρχουν εν­δείξεις για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, τό­τε με απόφαση του επικεφαλής της μπορεί να διαταχθεί η απαγόρευση της κίνησης λογαρια­σμών, μετοχών και χρηματοπιστωτικών προϊό­ντων, το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων και η δέ­σμευση και απαγόρευση μεταβίβασης κάθε ακί­νητου και κινητού περιουσιακού στοιχείου του φορολογούμενου.
 
Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή δεν εμποδίζει την κίνηση της διαδικασίας διοικητικής εκτέλε­σης (επιβολής κατάσχεσης κινητών, ακινήτων, απαιτήσεων στα χέρια τρίτων κ.λπ.) των δεσμευ-θέντων περιουσιακών στοιχείων.
 
Το μέτρο της δέσμευσης και της απαγόρευ­σης μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων για αδικήματα που συνδέονται και με νομιμοποί­ηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες υπερισχύει κάθε άλλου μέτρου που έχει δικαί­ωμα να λάβει το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να «βγάλει» σε πλειστηρια­σμό τα δεσμευόμενα ακίνητα ή κινητά περιου­σιακά στοιχεία.
 
Στον «πάγο» πληρωμές συντάξεων
 
«Παγώνουν» οι πληρωμές για όσους βγήκαν σε σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, προκειμένου να καθο­ριστεί ο συντελεστής βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 30.000 δι­καιούχοι, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, που είναι ήδη στο περίμενε εδώ και έναν χρόνο, θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ ακόμη έως ότου πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν.

Δεν είναι γνωστό το πότε, αλλά και το πόσο θα είναι το εφάπαξ, καθώς τα Τα­μεία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους μαθηματικούς τύπους που έχουν ώστε να μπορέσουν να δώσουν εφάπαξ όσο περιμένουν τον συντελεστή βιωσι­μότητας.
 
Πιθανό είναι μάλιστα και το εν­δεχόμενο με βάση τους νέους μαθηματι- κούς τύπους να υποστούν μειώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 50%.
 
Πάντως οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετά­ζουν το σενάριο της καταβολής των εφά­παξ σε δόσεις, έτσι ώστε να μειωθούν οι απώλειες για τους δικαιούχους. Αυτό όμως θα έχει σε πολλές περιπτώσεις ως αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο χρό­νος αναμονής, που μπορεί να φτάσει από δύο έως και τέσσερα χρόνια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:20