search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:39
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Κλίνατε… προγραμματικά

21.08.2014 21:00
ΣΥΡΙΖΑ: Κλίνατε... προγραμματικά - Media

Οι συναντήσεις, την Τρίτη, του Αλέξη Τσίπρα με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλά­δας και την Επιτροπή Παραγω­γών Ημαθίας και Πέλλας και η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου Πάνου Σκουρλέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη Δευτέρα σήμαναν την εκκίνηση της φθινοπωρι­νής πολιτικής κούρσας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι συναντήσεις, την Τρίτη, του Αλέξη Τσίπρα με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλά­δας και την Επιτροπή Παραγω­γών Ημαθίας και Πέλλας και η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου Πάνου Σκουρλέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη Δευτέρα σήμαναν την εκκίνηση της φθινοπωρι­νής πολιτικής κούρσας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος με­γάλος σταθμός, η Διεθνής Έκ­θεση Θεσσαλονίκης, όπου θα δοθεί το προγραμματικό στίγ­μα της αξιωματικής αντιπολί­τευσης.

Tο πρόγραμμα και η εκλαΐκευσή του αποτελούν πολιτική προτεραιότητα για το επιτελείο της Κουμουνδούρου, η οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει την παρουσίασή του με δύο στόχους:

♦ Να εκμεταλλευθεί τη – μάλλον κοινή – δι­απίστωση ότι «η κυβέρνηση είναι πλήρως απο­μονωμένη κοινωνικά».

♦ Να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως, βρίσκε­ται σε πλήρη επαφή με την κοινωνία, την οποία λογαριάζει και ως αρωγό στην πολιτική μάχη που αρχίζει το φθινόπωρο και ίσως φτάσει έως την άνοιξη.

Γι’ αυτό θα δούμε τις επόμενες ημέρες την ανακοίνωση θεματικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων, ενώ σε αυτό το πολιτικό και επικοινωνιακό πλαίσιο εντάσ­σεται και η συνάντηση Τσίπρα με επιμελητή­ρια και παραγωγούς. Για την ακρίβεια, στις εκ­δηλώσεις αυτές θα παρουσιαστούν οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη φορο-λογία και το περιουσιολόγιο, την ανάπτυξη, την ανεργία και τα «κόκκινα» δάνεια.

Κρυφοκοιτάζει δεξιά

Η προγραμματική «επίθεση», πάντως, εί­ναι άγνωστο πόσο λεπτομερής μπορεί να γίνει στην πορεία προς τη ΔΕΘ και, κυρίως, προς τις εκλογές. Η πολιτική αβεβαιότητα που πλανάται πάνω από τη χώρα, η κυβερνητική αστάθεια, η αναμενόμενη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, οι μεγάλες εκκρεμότητες ως προς τα τεστ αντο­χής των τραπεζών και η δυσκολία στη συζήτη­ση με τους δανειστές για το χρέος είναι μερικοί από τους παράγοντες που δεν επιτρέπουν τη μέγιστη προγραμματική εξειδίκευση.

Αν, ωστόσο, τεχνικά υπάρχουν σαφείς δυσχέ­ρειες, ο πολιτικός στόχος είναι απολύτως ορατός: ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στην προσέλκυση ση­μαντικού μέρους της λαϊκής βάσης που κινείται δεξιότερα από αυτόν – έως και τις παρυφές της Ν.Δ., με αφορμή τη διαπίστωση ότι «η κυβέρ­νηση είναι πλήρως απομονωμένη κοινωνικά».

Η διαρκής κρίση στις σχέσεις της Ν.Δ. με τους ψηφοφόρους που αποτελούσαν το τελευ­ταίο εκλογικό αποκούμπι της (ιδιοκτήτες ακινή­των, αγρότες, συνταξιούχους) έγινε κατανοητή ακόμη και από τον πιο δύσπιστο αυτό το καλο­καίρι ύστερα από τις πολιτικά καταστροφικές κινήσεις με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, την προαναγγελία εισόδου εφοριακών στα σπίτια των φορολογουμένων, με στόχο την κατάσχε­ση κινητής περιουσίας και χρημάτων, αλλά και με τις μεγάλες δυσχέρειες που επέφερε το ρω­σικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα.

Επιπλέον ο οριζόντιος χαρακτήρας πολλών από τα μέτρα που σχετίζονται με τη φορολογία και την ασφάλιση επιτείνει το κυβερνητικό αδι­έξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αντι­λαμβάνεται ότι η διαμόρφωση μιας μεγάλης εκλογικής πλειοψηφίας ή, έστω, μια υψηλή εκλογική επίδοση της τάξεως του 30% και άνω δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την περαιτέ­ρω συρρίκνωση των άλλων κομμάτων και δυνά­μεων που κινούνται στον χώρο της Αριστεράς. Όπως εκτιμάται, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθυνθεί στην κοινωνία οριζόντια, με στόχο να αποκτήσει το εκλογικό του κάλεσμα παλλαϊκό χαρακτήρα.

Επομένως τόσο προγραμματικά όσο και πο­λιτικά η Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα αναμένεται να εστιάσει στους πολίτες ανεξαρ­τήτως πολιτικής καταγωγής, ώστε μεταξύ άλ­λων να απαντήσει στη… δεξιά πανστρατιά την οποία επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς με κινήσεις όπως αυτή με τη συμπόρευση μ ε τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τα υπολείμματα του ΛΑΟΣ.

Το δίδαγμα της ευρωκάλπης

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών φαίνεται να είναι καθο­ριστικό για την πολιτική και εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙ-ΖΑ. Η ευκολία με την οποία το Ποτάμι στήθηκε και πέτυχε εκλογικά, παρά το απόλυτο προγραμματικό κενό του, ψα­ρεύοντας «πελατεία» η οποία ενδιέφερε πρωτίστως την αξι­ωματική αντιπολίτευση, κατέδειξε τα εξής απλά πράγματα:

♦  Η «γοητεία» του ΣΥΡΙΖΑ στο πιο συντηρητικό κοινό έχει περιορισμένη εμβέλεια ακόμη και σε μια «εύκολη» κάλ­πη, όπως αυτή των ευρωεκλογών.

♦  Η εκλογική «άλωση» του χώρου της Κεντροαριστεράς χρειάζεται ακόμη πολλά για να επιτευχθεί.

♦  Η αόριστη αναγγελία περί ακύρωσης, σκισίματος και… εμπρησμού του μνημονίου την επομένη των εκλογών έχει σαφή όρια στο 27% ως προς την απήχησή της.

♦  Οι σχετικά συντηρητικοί ψηφοφόροι – ιδιαίτερα όσοι έχουν ακόμη κάτι να διασώσουν για να αποφύγουν την πλήρη οικονομική καταστροφή – χρειάζονται απτά δείγ­ματα προθέσεων για να ρίξουν το ψηφαλάκι τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία που δεν επέτρεψαν στην αξιω­ματική αντιπολίτευση, παρά την ευρεία και ιστορική – πρώ­τη στα χρονικά για αριστερό κόμμα στην Ελλάδα – εκλογι­κή της νίκη, να αυξήσει το εκλογικό της ποσοστό, το οποίο έμεινε κολλημένο στο 27%.

Έτσι, παρά τις εσωκομματικές φωνές που επιμένουν να το­νίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιμείνει (ακόμη πιο) αριστε­ρά, η ηγεσία του κόμματος στρέφεται και σε παραδοσιακά συντηρητικούς ψηφοφόρους όπως οι ένστολοι, απευθύ­νεται πολιτικά σε κοινωνικές κατηγορίες που είχαν δώσει το 2012 την πλειοψηφία στη Ν.Δ., όπως οι αγρότες και οι συνταξιούχοι, ενώ με την πολυσυζητημένη συμβολική επί­σκεψη στο Άγιον Όρος επιχειρεί να δείξει στους θρησκευό­μενους ότι δεν αποτελεί εχθρό της Εκκλησίας.

Ανεξάρτητα από την επιτυχία κάθε κίνησης, συμβολικής ή ουσιαστικής, η σκληρή πραγματικότητα υποδεικνύει ότι η οικονομία και τα θέματα δικαιοσύνης και διαφθοράς θα αποτελέσουν και στις επόμενες εκλογές – όποτε και αν γί­νουν – το πρώτο κριτήριο ψήφου.

Συνεπώς η προγραμματική εξόρμηση των επόμενων ημε­ρών αναμένεται να λάβει υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους που προαναφέραμε. Εξ άλλου από την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εντυπώσεις με τις προγραμματικές του εξαγγελίες θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η τύχη του στην κάλπη. Αυτό στην Κουμουνδούρου, έστω και κάπως καθυ­στερημένα, δείχνουν να το έχουν κατανοήσει…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:39