search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:47
MENU CLOSE

Η υπερφορολόγηση στραγγαλίζει φορολογούμενους και οικονομία

22.08.2014 07:26
Η υπερφορολόγηση στραγγαλίζει φορολογούμενους και οικονομία - Media

«Θηλιά» στην ανάπτυξη και πλήγμα στην απασχόληση επιφέρει η υπερφορολόγηση των ακινήτων, σύμφωνα με αποκαλυπτική μελέτη της Alpha Bank, στην οποία καταγράφονται στρεβλώσεις με άνιση κατανομή των βαρών και επιβολή φόρου επί πλασματικών αντικειμενικών τιμών.

«Θηλιά» στην ανάπτυξη και πλήγμα στην απασχόληση επιφέρει η υπερφορολόγηση των ακινήτων, σύμφωνα με αποκαλυπτική μελέτη της Alpha Bank, στην οποία καταγράφονται στρεβλώσεις με άνιση κατανομή των βαρών και επιβολή φόρου επί πλασματικών αντικειμενικών τιμών.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα κατέχει την 5η υψηλότερη θέση στην ΕΕ στα φορολογικά έσοδα από την ακίνητη περιουσία και εκτιμάται ότι ο εισπρακτικός στόχος της κυβέρνησης δεν θα επιτευχθεί, καθώς το φορολογικό βάρος ξεπερνά τις οικονομικές αντοχές των νοικοκυριών.
 
Αναλύοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από το καθεστώς φορολογίας της ακίνητης περιουσίας οι εμπειρογνώμονες της τράπεζας τονίζουν ότι προκαλεί την πτώση των επενδύσεων και καθήλωση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να «αφαιρέσει» από τη μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 άνω του 70% αυτού που κερδίζει η οικονομία από την εντυπωσιακή αύξηση της δραστηριότητας στον τουρισμό και τη ναυτιλία.
 
Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση:
 
Η υπέρογκη φορολογία των ακινήτων καθυστέρησε την ανάκαμψη της οικονομίας κατά δύο τρίμηνα. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκαν από τη μεταβολή του ΑΕΠ σε ετήσια βάση -1,26 ποσοστιαίες μονάδες στο πρώτο τρίμηνο 2014 και περί τις -0.8 στο δεύτερο τρίμηνο 2014. Αν δηλαδή είχε σταματήσει έγκαιρα η παράλογη πτώση της αγοράς ακινήτων, με την από καιρό αναμενόμενη εκλογίκευση της υπέρμετρα υψηλής έως το 2013 φορολογίας επί των ακινήτων, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ήταν γεγονός ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Οι στρεβλώσεις στη φορολογία έχουν να κάνουν με την ταυτόχρονη επιβολή του ΦΑΠ στην ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ από το 2014 και του ΕΝΦΙΑ καθώς με την επιβολή της φορολογίας επί των ακινήτων με βάση αντικειμενικές αξίες που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν σήμερα κατά πολύ τις πραγματικές αξίες αυτών των ακινήτων. Οι φόροι αυτοί δεν είναι δυνατό να πληρωθούν διότι τα εισοδήματα του ιδιοκτήτη, από όπου κι αν προέρχονται πριν από την κρίση, έχουν τώρα διαβρωθεί καταλυτικά μετά την κρίση.

Η σχεδιαζόμενη ελάφρυνση του φορολογικού βάρους με την επιμήκυνση της περιόδου πληρωμής (δηλαδή αύξηση των δόσεων) αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς το μόνο που εξασφαλίζει είναι ότι η φορολογική υποχρέωση του 2015 θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η επιβάρυνση από το φόρο ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί το 2012, όταν ο φόρος απέδωσε 2,8 δισ. ή 1,4% του ΑΕΠ, όσα δηλαδή αναμένεται να εισπραχθούν περίπου και το 2014, είναι η 5η υψηλότερη στην Ευρώπη. Αν ληφθεί υπόψη ότι στη χώρα μας για δεκαετίες η επιβάρυνση αυτή ουδέποτε υπερέβη το 50% του μέσου κοινοτικού όρου, ο σχεδόν διπλασιασμός της εν μία νυκτί είναι φυσιολογικό να προκαλεί αντιδράσεις.
 
 
Αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων
 
Αποκαλυπτικά για το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι είναι τα στοιχείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων ήταν υψηλότερες κατά 555 εκ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου και κατά 940 εκατ. ευρώ ή 27,3% συγκριτικά με το 2013 φθάνοντας στο ύψος ρεκόρ των 4,38 δισ. ευρώ.
 
Οι βασικές αιτίες για την έκρηξη των φορολογικών εσόδων είναι οι ανατροπές στην κλίμακα φορολογίας και τους συντελεστές για τα εισοδήματα και η κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Πηγή: Έθνος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:47