search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:47
MENU CLOSE

Το μυστήριο Μπουχώρη

23.08.2014 21:00
oldphotossp2108ippo1408694773-1.jpg

Μια παράλειψη αξίας… δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει εγείρει τις ημέρες αυτές τεράστια ερωτήματα για την αξιοπιστία του μηχανισμού των αποκρατικοποιήσεων. Τα ερωτήματα που έχουν φτάσει στην επιφάνεια αφορούν το όνομα του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Πασχάλη Μπουχώρη και για την ακρίβεια το βιογραφικό του.

Μια παράλειψη αξίας… δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει εγείρει τις ημέρες αυτές τεράστια ερωτήματα για την αξιοπιστία του μηχανισμού των αποκρατικοποιήσεων. Τα ερωτήματα που έχουν φτάσει στην επιφάνεια αφορούν το όνομα του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Πασχάλη Μπουχώρη και για την ακρίβεια το βιογραφικό του. Ενώ αρχικά κυκλοφόρησε πως πρόκειται για ένα στέλεχος προερχόμενο από τον τραπεζικό τομέα, στη συνέχεια «μάθαμε» ότι ο νέος «τσάρος» των αποκρατικοποιήσεων είχε εργαστεί για δύο χρόνια στην Intracom.

Πού είναι το πρόβλημα; Ότι ο νέος «τσάρος» σε μερικές εβδομάδες – το πολύ – θα πρέπει να αποφασίσει για την παραχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος (πρακτικά, όπως διαβάσατε την περασμένη εβδομάδα, έτσι έχει ονομαστεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ), την οποία διεκδικεί μία εταιρεία του ομίλου της Intracom, και συγκεκριμένα η Intralot. Εδώ λοιπόν υπάρχει κατ’ αρχήν ένα ηθικό ζήτημα: εάν ένα πρώην στέλεχος του ομίλου Κόκκαλη μπορεί να κρίνει την προσφορά του πρώην εργοδότη του από τη δημόσια θέση την οποία κατέχει σήμερα.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό από δύο πρόσθετους παράγοντες:

1 Για το ιπποδρομιακό στοίχημα έχει υποβληθεί ακόμη μία προσφορά – εκτός διαδικασίας μεν, αλλά πλήρως νόμιμη και δεσμευτική –, την οποία το ΤΑΙΠΕΔ αποσιωπά.

2 Η Intralot με ανακοίνωσή της διαψεύδει το ΤΑΙΠΕΔ ότι η προσφορά της για το ιπποδρομιακό στοίχημα είναι 5,2 εκατ. ευρώ, αλλά επιμένει ότι είναι 56,2 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται λοιπόν με την πλάτη στον τοίχο. Εάν συνεχίσει να αποσιωπά την πρόταση του fund Global Family Partners (GFP), θα θεωρηθεί ότι μεροληπτεί. Εάν επίσης παραδεχτεί ότι «έκανε λάθος» στην αξιολόγηση της προσφοράς και ότι αυτή δεν ήταν 5, αλλά 56 εκατ. ευρώ, τότε πολύ δίκαια θα μπορεί να κατηγορηθεί ότι εκκολάπτει ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Πόσο μάλλον εάν ο «τσάρος» του ΤΑΙΠΕΔ είναι πρώην υπάλληλος του Κόκκαλη.

Η συνωνυμία

Τι συμβαίνει όμως με τον κύριο Πασχάλη Μπουχώρη; Ας δούμε την ιστορία από την αρχή.

Την ημέρα της καρατόμησης της προηγούμενης ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, από το κυβερνητικό ρεπορτάζ «κυκλοφορούν» τα ονόματα των δύο νέων διοικητών (Μπουχώρης – Κονδύλης) και σύντομα βιογραφικά τους. Το βιογραφικό του Μπουχώρη αναφέρει: «Ο Πασχάλης Μπουχώρης προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα, όπου από το 2006 ήταν διευθυντικό στέλεχος έχοντας υπηρετήσει ως επικεφαλής στους τομείς ευθύνης των μεγάλων εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης, διεθνούς επιχειρηματικής τραπεζικής και επενδύσεων private equity.

Από το 1996 εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ με ειδίκευση στις αναδιαρθρώσεις, επιχειρηματικές επενδύσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις και στρατηγική επιχειρήσεων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Rotterdam School of Management με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968».

Καθώς είμαστε στα τέλη Ιουλίου και ο κόσμος φεύγει για τις διακοπές του, κανείς δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία και η είδηση γίνεται… κόπι πέιστ σε ραδιόφωνα, εφημερίδες και τηλεοράσεις.

Καθώς όμως ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια, κάποιοι που δεν έφυγαν διακοπές ανακαλύπτουν έναν… άλλον Πασχάλη Μπουχώρη. Όχι μηχανικό, αλλά οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Πειραιά, που εργάστηκε έως το 1991 ως διευθυντικό στέλεχος σε εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις και που έκτοτε εργάζεται ως στέλεχος σε επιχειρήσεις του κλάδου υγείας, μεταξύ των οποίων το «Ερρίκος Ντυνάν», το «Υγεία» και το «Ιασώ».

Από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Φεβρουάριο του 2006 αυτός ο Πασχάλης Μπουχώρης διετέλεσε γ.γ. του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ τον Φεβρουάριο του 2009 διορίστηκε αρχιεπιθεωρητής του ΣΔΟΕ (Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων λεγόταν επί Καραμανλή) και μεταπήδησε ξανά στο «Ιασώ» τον Οκτώβριο της χρονιάς εκείνης μετά τον καταποντισμό του Καραμανλή. Και ενώ κάποιοι έψαχναν τις φιλίες του, ορισμένοι άλλοι θυμήθηκαν ότι ο Μπουχώρης είχε εργαστεί στην Intracom…

Το σύστημα πάγωσε και κάποια ηλεκτρονικά μέσα βγήκαν να… προλάβουν ότι οι δύο Μπουχώρηδες είναι εξαδέλφια, που δεν έχουν όμως ιδιαίτερες σχέσεις, ενδεχομένως θέλοντας να… σπρώξουν τη θητεία στην Intracom στον Μπουχώρη της υγείας.

Πολύ καλά έως εδώ. Το ερώτημα όμως παραμένει: Ποιος Μπουχώρης εργαζόταν στην Intracom; Το ότι ένας Μπουχώρης εργαζόταν όντως στην Intracom δεν χωράει αμφισβήτηση.

Το οργανόγραμμα της Intracom δείχνει ότι στα τέλη του 2004 ο Πασχάλης Μπουχώρης ήταν ένας από τους τρεις τομεάρχες του ομίλου με βαθμό γενικού διευθυντή. Διετέλεσε μάλιστα επικεφαλής του τομέα Υπηρεσιών (Services & Operations), με αντικείμενο την ανάληψη έργων και την παροχή υπηρεσιών ολοκλήρωσης συστημάτων στις αγορές τηλεπικοινωνιών, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στην εποπτεία του βρίσκονταν ολόκληρος ο τομέας υλοποίησης έργων πληροφορικής του ομίλου Intracom και πέντε γενικές διευθύνσεις (Telco Business Development, Telco Solutions, Government Solutions, Banking & Enterprise Solutions και Operations & Outsourcing). Η συνεργασία του με τον όμιλο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006 ύστερα από 23 μήνες και ανακοινώθηκε επίσημα.

Γρίφοι και ερωτήματα

Τη λύση του γρίφου έδωσε τελικά ο ίδιος ο (πρώτος) Πασχάλης Μπουχώρης, που φέρεται να επιβεβαίωσε κατά την ακρόασή του στη Βουλή τη θητεία του στην Intracom. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να δήλωσε ότι «δεν είναι φαύλοι όσοι έχουν εργαστεί σε κάποιες συγκεκριμένες επιχειρήσεις». Σαφώς και το τεκμήριο της αξιοπιστίας του Μπουχώρη δεν αμφισβητείται. Άλλωστε, όπως ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε, προσελήφθη από την Intracom λόγω της πείρας που απέκτησε στις ΗΠΑ στον τομέα της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και ότι βασικό έργο του ήταν η αναδιάρθρωση των πολυεθνικών δραστηριοτήτων του ομίλου αυτού.

Τα ερωτήματα όμως ίσως να είναι πιο σημαντικά, αφού συνοδεύονται και από σοβαρές συμπτώσεις:

1 Γιατί ο Μπουχώρης «ξέχασε» να βάλει στο βιογραφικό τη θητεία του στην Intracom εκθέτοντας τελικά αυτούς που τον διόρισαν;

2 Αυτοί που τον διόρισαν γνώριζαν τη θητεία του στην Intracom, όταν παράλληλα (θα πρέπει να) ήξεραν ότι πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι το ιπποδρομιακό στοίχημα για το οποίο ενδιαφέρεται μια εταιρεία του ομίλου Intracom;

3 Ο Μπουχώρης, προτού σπεύσει να αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, γνώριζε τα πολύπλοκα θέματα μεταξύ ΟΔΙΕ και Intralot, η οποία (όπως αποκάλυψε το «Π» την περασμένη εβδομάδα) έχει δέσει τον οργανισμό και απαιτεί οφειλές της τάξης των 25 εκατ. ευρώ;

4 Ένας σοβαρός μάνατζερ, που αντιλαμβάνεται ότι ενδέχεται να κατηγορηθεί, δέχεται τη θέση που του προσφέρουν στο ΤΑΙΠΕΔ και γιατί;

Σοβαρά και ενδιαφέροντα όλα αυτά. Εκτός κι αν κάνουμε λάθος και πρόκειται για τον… άλλο Μπουχώρη. Ας μπει κάποια στιγμή και το ΤΑΙΠΕΔ στον κόπο να μας εξηγήσει, διότι στα βιογραφικά υπάρχει ακόμη η πρώτη εκδοχή, με την… παράλειψη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:46