search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:06
MENU CLOSE

Νίκολας Σόντερς: «Τα ευρήματα στην Αμφίπολη μπορεί να κρύβουν κάτι εντελώς αναπάντεχο»

25.08.2014 07:19
Νίκολας Σόντερς: «Τα ευρήματα στην Αμφίπολη μπορεί να κρύβουν κάτι εντελώς αναπάντεχο» - Media

Συγγραφέας ενός από τα πλέον ευπώλητα βιβλία, παγκοσμίως, με θέμα την αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθηγητής Αρχαιολογίας ο ίδιος, ο Νίκολας Σόντερς παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ανασκαφές της Αμφίπολης. Διευκρινίζοντας ότι νιώθει «ερασιτέχνης» μπροστά στους Ελληνες συναδέλφους του και «προειδοποιεί» ότι τα ευρήματά της μπορεί να κρύβουν κάτι εντελώς αναπάντεχο

Συγγραφέας ενός από τα πλέον ευπώλητα βιβλία, παγκοσμίως, με θέμα την αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθηγητής Αρχαιολογίας ο ίδιος, ο Νίκολας Σόντερς παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ανασκαφές της Αμφίπολης. Διευκρινίζοντας ότι νιώθει «ερασιτέχνης» μπροστά στους Ελληνες συναδέλφους του, μιλά για την ανασκαφή και «προειδοποιεί» ότι τα ευρήματά της μπορεί να κρύβουν κάτι εντελώς αναπάντεχο.
 
Ο διεθνούς φήμης αρχαιολόγος μιλώντας στο «Έθνος» αποκλείει το ενδεχόμενο ότι ο τάφος στην Αμφίπολη είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Για πολλούς αρχαιολογικούς, ιστορικούς και φιλολογικούς λόγους είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι η νέα αυτή ανακάλυψη είναι ο τάφος του Αλέξανδρου. Υπάρχει πράγματι μια δελεαστική πιθανότητα να σχεδιάστηκε και να χτίστηκε για τον ίδιο (η σορός του κατευθυνόταν στη Μακεδονία όταν οι Πτολεμαίοι την απέσπασαν μεταφέροντάς την στην Αίγυπτο), το πρόβλημα όμως με αυτήν την υπόθεση είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο Μέγας Αλέξανδρος θα θαβόταν στον προγονικό βασιλικό τάφο στη Βεργίνα. Θα ήταν αδύνατο να τον έθαβαν οπουδήποτε αλλού στη Μακεδονία, και η Αμφίπολη ήταν πολύ δευτερεύουσα σε σχέση με τις Αιγές/Βεργίνα».
 
Ο Νίκολας Σόντερς υποστηρίζει ότι «ο τάφος αυτός είναι απίθανο να ανήκε σε κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη γνώμη μου, το εύρημα ανήκει πιθανώς σε έναν από τους διαδόχους του Αλέξανδρου, σε ένα μέλος της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας ή σε έναν από τους στρατηγούς του. Θεωρώ πιο πιθανό να ανήκε σε κάποιον υψηλόβαθμο σύντροφο. Ισως στον επικεφαλής του στόλου του, τον Νέαρχο; Είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνες αρχαιολόγοι έχουν πιο εμπεριστατωμένη γνώμη. Εξάλλου συχνά αυτό που φαίνεται λογικό σε εμάς τους σύγχρονους ανθρώπους, δύο χιλιάδες χρόνια πριν να είχε μια αρκετά διαφορετική εξήγηση. Επομένως είναι πιθανό μέσα στον τάφο να βρίσκεται κάτι εντελώς αναπάντεχο!»
 
ΟΝίκολας Σόντερς υποστηρίζει, όπως έχει γράψει και στα βιβλία του ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αίγυπτο «ωστόσο, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα έχουν απομείνει πολλά από αυτόν. Ως προς τα οστά του, εδώ τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί (καεί), θα μπορούσαν να είναι κρυμμένα κάπου αλλού στην Αίγυπτο -ίσως στο τεράστιο κοιμητήριο της πτολεμαϊκής περιόδου της Μπαχαρίγια. Η δική μου αγαπημένη εξήγηση, όμως, είναι ότι το μουμιοποιημένο πτώμα έσπασε σε κομμάτια και πωλήθηκε ως παντοδύναμο φυλαχτό στους Αλεξανδρινούς (οι οποίοι, αν και πολλοί από αυτούς εκχριστιανίστηκαν, εξακολουθούσαν να τον αγαπούν). Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές φαινόμενο και κατά τη γνώμη μου σηματοδότησε την αρχή της γνωστής χριστιανικής πρακτικής να θεωρούνται τα μέλη των αγίων ως ιερά λατρευτικά αντικείμενα. Ετσι, υπό μία έννοια, το πτώμα του Αλέξανδρου θα μπορούσε να έχει επιστραφεί σε μικρά κομμάτια στους κατοίκους της ίδιας του της πόλης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Ποιοι είναι οι πιθανότεροι «ένοικοι» του τύμβου της Αμφίπολης;
Σχετικά με το ποιοι είναι οι πιθανοί ένοικοι του τύμβου της Αμφίπολης ο Νίκολας Σόντερς υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι «ο Νέαρχος, ένας από τους ναυάρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του οποίου η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αμφίπολη όταν εκείνος ήταν ακόμη παιδί. Επομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της πόλης, γεγονός που θα μπορούσε να τον ανταμείψει με έναν μεγαλοπρεπή τύμβο. Επιπλέον ο Νέαρχος δεν ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας και γι' αυτό δεν θα μπορούσε να ταφεί στις Αιγές/Βεργίνα. Πιθανοί «ένοικοι» είναι ακόμη η σύζυγος του Αλέξανδρου, Ρωξάνη και ο γιος της (Αλέξανδρος ο Δ'), ο μόνος νόμιμος κληρονόμος του πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον Κάσσανδρο και δολοφονήθηκαν εκεί στο 309 π.Χ. Καθώς η Ρωξάνη δεν είχε βασιλικό μακεδονικό αίμα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα θαβόταν στις Αιγές/Βεργίνα και επομένως ίσως να έχει θαφτεί κοντά στην Αμφίπολη. Οσο για τον γιο της, ποιος ξέρει; Ισως να θάφτηκε με τη μητέρα του, ίσως στις Αιγές/Βεργίνα. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει, το γεγονός ότι ο Κάσσανδρος δολοφόνησε επίσης την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κλεοπάτρα, επίσης το 309 π.Χ. – πιθανόν στην Αμφίπολη. Θα μπορούσε να έχει ταφεί στον συγκεκριμένο τύμβο, αλλά ως πλήρες μέλος της βασιλικής οικογένειας πιθανώς να θαβόταν στις Αιγές/Βεργίνα».
 

Η ζωή και κυρίως ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον γοήτευαν από την εφηβεία του. Με σπουδές αρχαιολογίας και ανθρωπολογίας στα πανεπιστήμια Σέφιλντ, Κέμπριτζ και Σαουθάμπτον, ο καθηγητής σήμερα στο τμήμα Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και μελετών εξειδικεύτηκε στην αρχαιολογία των συγκρούσεων και ειδικά του A' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και στην ανθρωπολογία της νοτίου Αμερικής. Ωστόσο, όπως ο ίδιος εξομολογείται, όταν ο ατζέντης του τον ρώτησε ποιο βιβλίο που δεν έχει εκδοθεί ποτέ θα ήθελε να διαβάσει, εκείνος χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησε «ένα βιβλίο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Το έγραψε ο ίδιος το 2006. Ο τίτλος του; «Alexander's Tomb: The Two-Thousand Year Obsession to Find the Lost Conquerer».
 
Πηγή: Έθνος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:06