search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:16
MENU CLOSE

Μαντάρα με τον ΕΝΦΙΑ

27.08.2014 21:00
oldphotospn2808gioupi1409162318.jpg

Ειδικότερα, και παρά τις διαρροές πε­ρί έκπτωσης στα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τελικά, όπως φαίνεται οι ιδιοκτήτες τους δεν θα τύχουν της παραμικρής έκπτωσης.

Ειδικότερα, και παρά τις διαρροές πε­ρί έκπτωσης στα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τελικά, όπως φαίνεται οι ιδιοκτήτες τους δεν θα τύχουν της παραμικρής έκπτωσης.

Χαμένοι, όμως, είναι και όσοι έχουν κατοικί­ες εντός αγροτεμαχίων και μεγάλες εκτάσεις εκτός σχεδίου.

Οι αλλαγές που έκανε κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ είναι:

1. Όσα οικόπεδα βρίσκονται σε κάποιον από τους 4.000 οικισμούς που δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών τιμών και όπου ελή­φθησαν υπόψη για τον αρχικό υπολογισμό του φόρου οι πλασματικές αντικειμενικών όμορων περιοχών, οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα επανυπολογισθούν από το ΥΠΟΙΚ με βάση τις πιο χαμηλές τιμές που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι για τον υπολογισμό του ΦΑΠ.
Εξαιρέ­σεις θα ισχύουν για τις περιπτώσεις όπου ο φε­τινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος.

Με αυτή τη ρύθμιση υπολογίζεται ότι θα δουν το εκκαθαριστικό τους να «ξεφουσκώνει» 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που στο πρώτο ραβασάκι τούς είχε εκκαθαριστεί τερατώδης φόρος. Και πάλι όμως ο φόρος θα είναι δυσβά­σταχτος.

2. Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι δό­σεις. Αν και φημολογούνταν ότι θα γίνει σε επτά, τελικά θα γίνει σε έξι, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τώρα οι πολίτες σώ­θηκαν.

3. Απλουστεύονται οι διαδικασίες χορήγησης των απαλλαγών στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες, όπως οι άποροι, οι τρίτεκνοι, οι πολύ­τεκνοι και οι ανάπηροι σε ποσοστό 80%. Οι εκ­πτώσεις θα υπολογιστούν από τη ΓΓΠΣ. Επίσης καταργείται η υποχρέωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

4. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο ολόκληρης της Κεφαλονιάς.

5. Απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις απαλλαγές φόρου στα διατηρητέα κτίσμα­τα και για τις απαλλαγές φόρου από τα δεσμευ­μένα.

Το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στο Ε9 αναμέ­νεται να ανοίξει ξανά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Μέσω αυτού, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις όπως για τα ημιτελή ακίνητα, προκειμένου να τύχουν της έκπτωση φόρου 60% και για τον επιμερι­σμό της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλή κυριότητας και επικαρπίας.
 
Αδυνατούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι

 Τη διαρκώς εντεινόμενη αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καταδεικνύουν τα στοι­χεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία σε διάρκεια ενός μόλις μήνα (το διάστημα μεταξύ Ιου­νίου – Ιουλίου) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,28 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από 13,95 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος Ιουνίου 2014, οι ληξιπρόθε­σμες οφειλές προς την εφορία ανήλθαν σε 15,2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.
 
Αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των οφειλετών, ο οποίος στο τέλος Ιουνίου ήταν 2.256.449 άτομα και στο τέλος Ιουλί­ου αυξήθηκε σε 2.428.233 άτομα. Μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή, ο αριθμός των οφει­λετών αυξήθηκε περίπου κατά 170.000 άτομα.

Κι ενώ τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι τα «φέσια» προς την εφορία αυξάνονται δι­αρκώς, στο αμέσως επόμενο διάστημα οι φορολογούμενοι καλούνται να ανταποκρι­θούν σε περισσότερα φορολογικά βάρη, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά η καταβολή των δόσεων του νέου φόρου ακι­νήτων.

Στο οικονομικό επιτελείο είναι διάχυτη η ανησυχία ότι τα αθροιστικά βάρη από τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ θα δι­ογκώσουν με ταχύτερο ρυθμό τις ληξιπρό­θεσμες οφειλές.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοι­χείων, η ΔΗΜΑΡ, σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για εξάντληση της φοροδοτικής ικα­νότητας των φορολογουμένων, ζητώντας παράλληλα άμεσα νέες ρυθμίσεις αποπλη­ρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:12