13/12/2019 09:46:22

Πώς ο φιλανθρωπικός οργανισμός ΑLS μπορεί να οδηγήσει το Ice Bucket Challenge σε φιάσκο

Πώς ο φιλανθρωπικός οργανισμός ΑLS μπορεί να οδηγήσει το Ice Bucket Challenge σε φιάσκο  - Media

Αναδημοσίευση από lifo.gr

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αρκετά ξένα μέσα η φιλανθρωπικού χαρακτήρα μανία του Ice Bucket Challenge κρύβει ένα παρασκήνιο που απειλεί να καταστρέψει την ιδεολογία πίσω από το μαζικό κίνημα και μάλλον δεν θα ευχαριστήσει όσους συμμετείχαν στις προκλήσεις.   Ο ALS Association ο οποίος είναι ο φορέας που απορροφά τα κέρδη ανακοίνωσε μέσω Twitter πως τα κέρδη από τις προκλήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και ήδη το ποσό που έχει συγκεντρωθεί είναι τεράστιο. 
Στο χορό του μπουγελώματος με κουβάδες μπήκαν εκατοντάδες καλλιτέχνες και χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν στο Ice Bucket Challenge. Αρκετοί ήταν όμως εκείνοι που βρέθηκαν εκτός πνεύματος και κατηγορούνται πως συμμετείχαν για τη ψυχαγωγία του θέματος και για προσωπική προβολή, χωρίς να προχωρήσουν στη δωρεά που άτυπα προστάζει η συμμετοχή.  

Το ίντερνετ γέμισε χιλιάδες βίντεο και όπως ήταν λογικό υπήρξαν και οι αναμενόμενες "αντιγραφές". Κάποιοι χρήστες, αλλά και κάποιοι οργανισμοί εκμεταλλεύτηκαν τη μανία των ημερών ώστε να καταφέρουν να συγκεντρώσουν πόρους για τις δικές τους (φιλανθρωπικού πάντα χαρακτήρα) προσπάθειες που δεν αφορούσαν το ΑLS. Aυτό ακριβώς το φαίνεται πως δεν αρέσει στο ALS Association το οποίο προσπαθεί να κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα του #IceBucketChallenge. Συνεπώς, με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν πριν από λίγες μέρες στον αμερικανικό οργανισμό κατοχύρωσης οι νομικοί του ιδρύματος ζητάνε τα πνευματικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης των φράσεων "Ice Bucket Challenge" και "ALS Ice Bucket Challenge."  

Στο πρώτο άκουσμα της είδησης η κριτική ήταν έντονη μιας και μια τέτοια κίνηση αποκαλύπτει κερδοσκοπία η οποία δεν συνάδει με τέτοιου είδους φιλανθρωπικά κινήματα. Mάλλον δικαιολογημένη κρίνεται η οργή όσων υποστηρίζουν πως ο οργανισμός προσπαθεί να εμπορευματοποιήσει τη μόδα αυτή η οποία ξεκίνησε αυθόρμητα και του έχει ήδη αποφέρει τεράστια κέρδη. Η λογική, λοιπόν λέει πως δεν θα έπρεπε μια τέτοια είδους κίνηση να εμποδίζεται ακόμη και αν τα χρήματα είναι για άλλο σκοπό.

Το δεύτερο επιχείρημα που αναφέρουν όσοι έχουν οργιστεί με την κίνηση του ALS Association είναι πως και οι ίδιοι προσπαθούν να καπηλευτούν κάτι που αρχικά ξεκίνησε ούτως ή άλλως για άλλο σκοπό και απλά γρήγορα ταυτίστηκε με τους σκοπούς του συγκεκριμένου οργανισμού.  

Σε μια σύντομη δήλωση που έγινε από το ALS Association οι εντυπώσεις που δίνονται είναι πως η κίνηση για κατοχύρωση του Ιce Bucket Challenge δεν γίνεται για να βλάψει φιλανθρωπικούς οργανισμούς και συμμετέχοντες που το χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς, αλλά για να προστατέψουν τη δράση από εταιρείες που μπορεί να επιχειρήσουν εμπορική εκμετάλλευση.


ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.