search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:35
MENU CLOSE

Ανοίγει (ξανά) το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

02.09.2014 11:19
Οι άνθρωποι ήμασταν... μινιόν πριν από 4 εκατ. χρόνια! - Media

Ένα από τα πρώτα επαρχιακά μουσεία της χώρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, ανοίγει σήμερα Τρίτη, τις πύλες του για το κοινό, ύστερα από διακοπή επτά ολόκληρων χρόνων. 

Ένα από τα πρώτα επαρχιακά μουσεία της χώρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, ανοίγει σήμερα Τρίτη, τις πύλες του για το κοινό, ύστερα από διακοπή επτά ολόκληρων χρόνων. Πρόκειται πλέον για ένα τα πιο σύγχρονα της χώρας, μικρό αλλά προσεγμένο, αφού η νέα παρουσίαση των εκθεμάτων του γίνεται με τη βοήθεια της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.

Όπως πληροφόρησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο η προϊσταμένη της ΛΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Άννα Καραπαναγιώτου, υπό την εποπτεία της οποίας υλοποιήθηκε το έργο εκσυγχρονισμού του μουσείου, «το μουσείο έκλεισε το 2007. Πρώτα έγινε η κτιριολογική αναβάθμισή του στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ και ακολούθησε από το 2011 και έπειτα η επανέκθεσή του βάσει μουσειολογικής-μουσειογραφικής μελέτης που έκανε η Εφορεία και ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Ανοίγει λοιπόν τώρα γιατί και κτιριολογικά και μουσειολογικά είναι αναβαθμισμένο».

Η επανέκθεση, που έγινε με στόχο την αναβάθμιση των μόνιμων εκθέσεων, την επικαιροποίηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης του αρχαιολογικού υλικού, αλλά και τη συντήρηση των αρχαιοτήτων, έχει έναν πολύτιμο αρωγό: τα σύγχρονα μέσα. 

«Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στις νέες τεχνολογίες, υπάρχουν διαδραστικές τράπεζες, εικονικές περιηγήσεις και άλλα νέα συστήματα, που για πρώτη φορά εισήχθηκαν στην Ελλάδα για το έργο της επανέκθεσης του μουσείου της Τεγέας» τονίζει η κ. Καραπαναγιώτου και προσθέτει: «Δεν είναι ένα μεγάλο μουσείο, αλλά είναι πολύ προσεγμένο. Πριν λίγο καιρό, ήρθαν φοιτητές από την Αίγυπτο για μισή ώρα και κάθησαν 3 ώρες μέσα σε χώρο 250 τ.μ.»

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι οι επισκέπτες του ανακαινισμένου μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και εκθέματα που για πρώτη φορά βγαίνουν από τις αποθήκες του. 

«Στην επανέκθεση, ένα μεγάλο ποσοστό αποτελεί η νέα μουσειολογική προσέγγιση του ίδιου γνωστού υλικού, το οποίο έχει συντηρηθεί και παρουσιάζεται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους. Επίσης, κατά ένα ποσοστό 30% περιλαμβάνει καινούργιο υλικό από τις αποθήκες, που εκτίθεται προκειμένου να διαφωτίσει τις πτυχές της ιστορικής διαδρομής της Τεγέας» διευκρινίζει η Έφορος Αρχαιοτήτων.

Το κτίριο, καρπός των προσπαθειών της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», που συγκέντρωσε τα απαιτούμενα χρήματα για την ίδρυσή του με τη βοήθεια αριθμολαχείων, ανεγέρθηκε μεταξύ 1907-1908 στο χωριό Πιαλί (παλιά ονομασία της Αλέας), κοντά στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς στην Πελοπόννησο.

Θεμελιωτής του μουσείου ήταν ο σπουδαίος αρχαιολόγος και ερευνητής Κωνσταντίνος Ρωμαίος, που καταγόταν από τα Βούρβουρα της Κυνουρίας.

Σύμφωνα με τη μουσειολογική μελέτη, που εγκρίθηκε το 2011 από το Συμβούλιο Μουσείων, θα εκτίθενται ευρήματα από την Τεγέα και τη γύρω περιοχή, καθώς και αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από το αρχείο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. 

Ο πρώτος θεματικός άξονας της έκθεσης περιλαμβάνει ενότητες που αναφέρονται κυρίως στην ιστορία του Μουσείου, ένα από τα πρώτα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα. 

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι οι πρώτοι κατάλογοι καταγραφής των μουσείων της Πελοποννήσου (1889) και των επισκεπτών του Μουσείου Τεγέας με την ιδιόχειρη σημείωση του αρχαιολόγου και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ρωμαίου (26 Σεπτεμβρίου 1907), καθώς και φωτογραφίες από ευρήματα της περιοχής που εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου.

Ο δεύτερος θεματικός άξονας περιλαμβάνει τις ενότητες που σκιαγραφούν την ιστορία της Τεγέας από τη νεολιθική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα, εμπλουτισμένες με νέο υλικό και οπτική. Περίοπτη θέση καταλαμβάνουν εδώ τα περίφημα γλυπτά από τον ναό της Αλέας Αθηνάς, τη γλυπτική διακόσμηση και αρχιτεκτονική του οποίου έκανε ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες και αρχιτέκτονες του 4ου αι. πΧ, ο Σκόπας από την Πάρο.

Σημειώνεται ότι εντυπωσιακή δουλειά έχει γίνει και με την ιστοσελίδα του μουσείου (www.tegeamuseum.gr), στα ελληνικά και αγγλικά, όπου μέσα από διαδραστικούς χάρτες και εικονικές περιηγήσεις μπορεί κανείς να «επισκεφτεί» τα μοναδικά μνημεία της περιοχής, όπως εκείνα της Επισκοπής και τον Ναό της Αρτέμιδος Κνακεάτιδος, να ενημερωθεί για τις αρχαιολογικές έρευνες, να πάρει μια γεύση απο το μουσείο.

Δείγμα εξάλλου της νέας εποχής, στην οποία διέρχεται το μουσείο, είναι και η σελίδα του στο Facebook, με σχεδόν 1.500 «likes», η οποία έχει λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα και επαίνους για τα ποστ και τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της επανέκθεσης και της συντήρησης των αρχαιοτήτων. Μια από τις τελευταίες αναρτήσεις αφορούσε και το άνοιγμα του μουσείου.

Τα επίσημα εγκαίνια, που μένει να οριστούν, προβλέπεται να γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου. Το έργο της αναβάθμισης του μουσείου έγινε από τη ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνο τον αρχαιολόγο Γρηγόρη Γρηγοράκη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:35