03/12/2020 02:46:24

«Πρεμιέρα» με 2110 κενά στα σχολεία ειδικής αγωγής

«Πρεμιέρα» με 2110 κενά στα σχολεία ειδικής αγωγής  - Media
  
Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να δημοσίευσε τη Δευτέρα εγκύκλιο για τις αιτήσεις αναπληρωτών βοηθητικού προσωπικού στις δομές ειδικής αγωγής, ωστόσο τα κενά όπως όλα δείχνουν δεν θα καλυφθούν.

Κι αυτό γιατί μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τα χαρτιά τους , αλλά όπως επισημαίνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των παιδιών με ειδικές ανάγκες «δεν θα προλάβουν να καλύψουν τα κενά, γιατί δεν θα έχουν αναρτηθεί οι πίνακες και το προσωπικό δεν θα είναι στη θέση του την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου».
 
Με βάση τα στοιχεία το σημαντικότερο πρόβλημα των σχολείων ειδικής αγωγής είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, καθώς υπάρχουν μόλις 713 μόνιμοι ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για συνολικά 400 δομές.  Το πρωί της Τρίτης η Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας για την υποστελέχωση και την έλλειψη προσλήψεων, ενώ ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι και ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για ειδική αγωγή, όπως προβλέπεται από τον νόμο 3848/2010.
 
«Για όλη τη χώρα είναι λίγοι. Από αυτόν τον συσχετισμό προκύπτει ότι η Ειδική Αγωγή στηρίζεται σε αναπληρωτές. Ωστόσο, προσλαμβάνονται καθυστερημένα. Πέρσι ορισμένοι αναπληρωτές προσελήφθησαν τον Απρίλιο. Δηλαδή λίγου μήνες πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά.Το βασικό πρόβλημα είναι ότι προσλαμβάνονται λίγοι αναπληρωτές και μόνο με προγράμματα ΕΣΠΑ και όχι με τον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε στο www.topontiki.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας, Βασίλης Βούγιας.

«Πέρσι δεν τους έδωσαν τίποτα. Δεν χρηματοδοτούν δηλαδή. Πρόκειται για μία άνιση μεταχείριση της ειδικής αγωγής. Εκ του νόμου το ότι δεν προσλαμβάνονται όταν πρέπει οι αναπληρωτές έχουμε υποστελέχωση δομών και μη των ΚΕΔΔΥ που δεν λειτουργούν. Αυτό έχει αντίκτυπο στον απλό άνθρωπο.  Φέτος δεν υπάρχει πρόβλεψη στελέχωσης. Ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και δεν άκουσα τίποτα», πρόσθεσε.
 
Μάλιστα, τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία βάσει της οποίας θα ληφθούν 18.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα βαρύνουν το έτος 2014 και 25.000.000 ευρώ το έτος 2015, σύνολο 43.000.000, χρήματα τα οποία θα κατευθυνθούν για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών. 
 
Πηγές του υπουργείου Παιδείας σχολίασαν στο «Ποντίκι» πως «μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε μία εικόνα για τους αναπληρωτές και θα δούμε τα στοιχεία με ακρίβεια. Να διαπιστώσουμε δηλαδή τι ανάγκες υπάρχουν», χωρίς βέβαια να κάνουν ουδεμία νύξη σχετικά με το εάν στους 19.500 αναπληρωτές θα περιλαμβάνονται και εκείνοι της Ειδικής Αγωγής.
 
Ακόμη ένα «φλέγον» ζήτημα είναι αυτό του νομοσχεδίου της Ειδικής Αγωγής, το οποίο είχε έτοιμο η πρώην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δεμερτζόπουλος- και οι συνεργάτες του-  έχουν καθυστερήσει τουλάχιστον ένα μήνα. Όπως είχαν δεσμευτεί θα ψηφιζόταν μέσα στον Αύγουστο, ωστόσο όπως φαίνεται πήρε…παράταση για άγνωστους λόγους. Κι αυτό αυτομάτως μεταφράζεται με το εξής…παράδοξο: τα ειδικά σχολεία θα ανοίξουν με βάση τον παλιό νόμο και μεσούσης της σχολικής περιόδου θα ισχύσει το…νέο.
 
Δείτε τους πίνακες ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.