search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:22
MENU CLOSE

H ΕΛ.ΑΣ. στο ξύλο δεν κάνει διακρίσεις

03.09.2014 16:16
H ΕΛ.ΑΣ. στο ξύλο δεν κάνει διακρίσεις - Media

Την ώρα που στη Βουλή συζητιέται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο εξειδικεύεται στην ποινικοποίηση του ρατσιστικού λόγου και αφήνει στο απυρόβλητο τη ρατσιστική βία, οι μετανάστες κρατούμενοι της Αμυγδαλέζας δέχονται τη βία των ένστολων φρουρών τους, ενώ τρεις Αφρικανές γυναίκες γίνονται το προηγούμενο βράδυ στόχος αστυνομικού καψωνιού και μεταφέρονται αναίτια στο τμήμα Αλλοδαπών. 

(Του Γιάννη Μπασκάκη από το www.efsyn.gr)

Την ώρα που στη Βουλή συζητιέται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο εξειδικεύεται στην ποινικοποίηση του ρατσιστικού λόγου και αφήνει στο απυρόβλητο τη ρατσιστική βία, οι μετανάστες κρατούμενοι της Αμυγδαλέζας δέχονται τη βία των ένστολων φρουρών τους, ενώ τρεις Αφρικανές γυναίκες γίνονται το προηγούμενο βράδυ στόχος αστυνομικού καψωνιού και μεταφέρονται αναίτια στο τμήμα Αλλοδαπών. Μέσα σε ένα 24ωρο δύο διαφορετικά γεγονότα με ρατσιστικό πρόσημο στα οποία εμπλέκονται ένστολοι.
 
Ηταν χθες μετά τις 2 το μεσημέρι στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Για τους μουσουλμάνους κρατουμένους ήταν ώρα προσευχής. Ομως δύο αστυνομικοί αποφάσισαν να διαλύσουν την προσευχή προκειμένου να κάνουν καταμέτρηση.
 
«Σήμερα ήρθαν δύο αστυνομικοί για να μετρήσουν. Ενώ ήμασταν μέσα στο τζαμί, κάνανε προσευχή τα παιδιά και ένας αστυνομικός πήγε μέσα στο τζαμί για να μετρήσει και τα παιδιά τού είπανε 2 λεπτά να περιμένεις και να μετρήσεις μετά. Και αυτός άρχισε να τους λέει “άντε γαμήσου Πακιστανέ και όλοι οι μουσουλμάνοι”».
 
Η μαρτυρία ανήκει σε κρατούμενο από το Πακιστάν (τα στοιχεία του στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), το ηχητικό ντοκουμέντο της οποίας κατέγραψε η ΚΕΕΡΦΑ.
 
Ο αστυνομικός συνέχισε να εκτοξεύει βρισιές με ρατσιστικό περιεχόμενο, με τους μετανάστες να εκφράζουν παράπονα λέγοντας πως «δεν είμαστε ζώα». Μάλιστα, σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, ο αστυνομικός κλότσησε μετανάστη, επίσης από το Πακιστάν, ο οποίος βρισκόταν σε στάση επίκυψης προκειμένου να προσευχηθεί.
 
Το κλίμα έγινε εκρηκτικό μεταξύ δεσμωτών και δεσμοφυλάκων, με τους αστυνομικούς να χτυπούν τους μετανάστες, κάποιοι από τους οποίους απαντούσαν με πέτρες, ενώ η επέμβαση των ΜΑΤ που τελικά πραγματοποιήθηκε άφησε πολλούς μετανάστες τραυματισμένους στο κεφάλι και στο πρόσωπο, με αίματα και με σπασμένα δόντια.
 
«Χτυπούν ακόμη»
 
«Ακόμα μέσα είναι, χτυπάνε τα παιδιά πάρα πολύ. Δεν ξέρω τι θα γίνει», συνέχιζε ο κρατούμενος στη μαρτυρία του.
 
Το προηγούμενο βράδυ της Δευτέρας, τρεις Αφρικανές βρίσκονταν στην περιοχή του Κεραμεικού και επέστρεφαν από θεατρική πρόβα της μεικτής ομάδας της Ενωσης Αφρικανών Γυναικών και της Ακτιβιστικής Ομάδας Θεάτρου του Καταπιεσμένου, στην οποία συμμετείχαν.
 
Για κακή τους τύχη οι τρεις γυναίκες, οι οποίες ζουν στην Ελλάδα 20 και 30 χρόνια η κάθε μία, έχοντας νομιμοποιητικά έγγραφα, έπεσαν σε έλεγχο της αστυνομίας ο οποίος υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είναι τυπικός και να κρατήσει ελάχιστα λεπτά. Κι όμως, τώρα δεν ήταν τυπικός.
 
Οι αστυνομικοί ζήτησαν τα χαρτιά τους και μετά τον έλεγχο τις οδήγησαν στην αστυνομική κλούβα με την οποία τις μετέφεραν στο τμήματα Αλλοδαπών Αττικής της Πέτρου Ράλλη. Η απάντηση των ενστόλων στις επίμονες ερωτήσεις των γυναικών για την αναίτια προσαγωγή τους ήταν ότι θεωρήθηκαν ύποπτες.
 
Στο τμήμα τις έβαλαν σε ένα κελί μαζί με 35 άνδρες. Ολοι μετανάστες. «Στη φυλακή που μας βάλανε, δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε εκεί μέσα. Και κάθε φορά που παραπονιόμασταν μας βρίζανε. Οταν είπα σε έναν αστυνομικό “Πρέπει να έχετε δύο δωμάτια, παιδιά. Ενα για τις γυναίκες και ένα για τους άντρες”, μου λέει: “Καριόλα, τι θες να μας πεις τώρα; Εδώ είναι Ελλάδα!”.
 
Και η φίλη μας που είχε αναπνευστικό πρόβλημα κινήθηκε προς την πόρτα και την έσπρωξε ο αστυνομικός». Την κατάσταση στο κρατητήριο διηγείται στην «Εφ.Συν.» η μία από τις τρεις γυναίκες, η Λορέττα Μακόλεϊ, πρόεδρος της Ενωσης Αφρικανών Γυναικών.
 
Ρατσιστικό κίνητρο
 
Τελικά έμειναν εκεί δύο ώρες κι έπειτα αφέθηκαν ελεύθερες χωρίς διευκρινίσεις. Για τη Λορέττα το κίνητρο των αστυνομικών που τις προσήγαγαν είναι ξεκάθαρο. «Πιστεύω, είναι ρατσιστικό. Μας κοίταξαν τα χαρτιά πάνω από 3 φορές. Σε δύο λεπτά δεν μπορούνε να μάθουνε ότι είμαστε νόμιμοι και να μας αφήσουνε; Για να μας ξεφτιλίσουνε. Γι’ αυτό το κάνανε αυτό», μας λέει και προσθέτει:
 
«Αυτή τη στιγμή που σου μιλάω νιώθω απαίσια. Γιατί έχω ζήσει πολλά χρόνια εδώ, πιο πολύ από την πατρίδα μου. Και τώρα ξαφνικά μου φέρανε πίσω όλες τις αναμνήσεις που με κάνανε να φύγω από τη χώρα μου. Γιατί νομίζεις ότι φύγαμε από την Αφρική; Να γλιτώσουμε, να ζούμε σαν άνθρωποι».
 
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Ενωση Αφρικανών Γυναικών, απειλήθηκε και η δικηγόρος τους από τον αστυνομικό διευθυντή ο οποίος της είπε «θα σου περάσω χειροπέδες αν δεν φύγεις τώρα», αφού κόλλησε το πρόσωπό του στο δικό της.
 
«Με φόβο ζει ο κόσμος. Και να έχεις άδεια παραμονής, σε πιάνουνε και σε βάζουνε 3-4 μέρες εκεί μέσα. Και μετά σε αφήνουνε, και ξέρεις πόσοι μετανάστες έχουν χάσει τη δουλειά τους γι’ αυτό; Και μετά σου ζητάει το κράτος ένσημα για την άδεια παραμονής. Μας έχουνε αφήσει σημάδια που δεν θα ξεχάσουμε», μας λέει η Λορέττα.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:20