search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:04
MENU CLOSE

Η κρίση δημιουργεί ολιγοπώλιο στην ελληνική αγορά

04.09.2014 07:05
Η κρίση δημιουργεί ολιγοπώλιο στην ελληνική αγορά - Media

Ολιγοπωλιακές καταστάσεις δημιουργούνται στην αγορά καθώς την τελευταία πενταετία της οικονομικής κρίσης έκλεισαν 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι το 60% του τζίρου στο σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων να έχει περάσει σε λίγα και μεγάλα χέρια…

(Αναδημοσίευση από το «Έθνος»/Χρήστος Κολώνας)
 
Ολιγοπωλιακές καταστάσεις δημιουργούνται στην αγορά καθώς την τελευταία πενταετία της οικονομικής κρίσης έκλεισαν 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι το 60% του τζίρου στο σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων να έχει περάσει σε λίγα και μεγάλα χέρια…
 
Αυτό αποκάλυψαν οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στη διάρκεια παρουσίασης της εξαμηνιαίας έρευνας της Marc Α.Ε.Ε. για την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η μεσαία τάξη καταστρέφεται. Ζούμε σε καθεστώς… σισύφειας αιχμαλωσίας με την υπερφορολόγηση που μας έχει επιβληθεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος ζήτησε «αλλαγή οικονομικής πολιτικής».
 
Από τα κύρια ευρήματα της δημοσκόπησης, που έγινε από τις 2 έως τις 9 Ιουλίου σε 1.051 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, είναι:
 
Δύο στις τρεις μικρομεσαίες διαπίστωσαν ότι το εξάμηνο μειώθηκε ο τζίρος τους. Σε ετήσια βάση ήταν -20% και από την αρχή της κρίσης ή πτώση ήταν κατά 74%. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα το 2013 ήταν στα 12.100 ευρώ ετησίως από 13.400 το 2012, ενώ στο τέλος του χρόνου θα πέσει στα 10.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2000 το εισόδημα ήταν 11.400 ευρώ.
 
Μία στις πέντε, ήτοι 15.000 μικρομεσαίες, εκτιμά ότι δεν θα αντέξει μέχρι το τέλος του χρόνου θα βάλει «λουκέτο». Έτσι θα χαθούν 42.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης. Στο πρώτο εξάμηνο εκτιμάται ότι έκλεισαν 25.000.
 
Συνεπώς, ο αριθμός των μικρομεσαίων μέχρι τώρα έχει υποχωρήσειστις 610.000 από 740.000 που ήταν το 2008. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για κλείσιμο άλλων 15.000 στο δεύτερο εξάμηνο, τότε θα σπάσει και το φράγμα των 600.000 μικρομεσαίων.
 
Η συσσώρευση οφειλών και η αδυναμία πληρωμών διογκώνεται με αποτέλεσμα το 41,7% των μικρομεσαίων να καθυστερεί τις εισφορές στον ΟΑΕΕ, το 31,8% να μην πληρώνει τα χρέη στην Εφορία, το 31,6% στις ΔΕΚΟ, το 26,5% στις τράπεζες κ.ο.κ.
 
Επιβραδύνονται οι απολύσεις, με την αναλογία να είναι μία πρόσληψη για μιάμιση απόλυση από μία προς τρεις αντίστοιχα που ήταν το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, Διονύσης Γράβαρης, η βελτίωση αυτή δεν θα πρέπει να αποδοθεί στην ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας, αλλά στις ραγδαίες μεταβολές του καθεστώτος της απασχόλησης. Έχει μειωθεί ο κατώτατος μισθός, οι μισές σχεδόν θέσεις απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή προσωρινής απασχόλησης, και οι μισές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην έγκαριη καταβολή των μισθών.
 
Οι ομιλητές υπογράμμισαν το γεγονός πως στους μικρομεσαίους δεν υπάρχει η παραμικρή αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα, κάτι που δεν συνέβαινε στις προηγούμενες έρευνες.
 
Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και στο γεγονός πως το 72,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι κανένα από τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα δεν εκφράζει τα συμφέροντά τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:03