search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:21
MENU CLOSE

Τεράστιες ελλείψεις καθηγητών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

04.09.2014 11:42
Τεράστιες ελλείψεις καθηγητών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση  - Media

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 


Τεράστιες είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα ολοήμερα σχολεία, όπως υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας, θα έχουν τουλάχιστον 3000 κενά και γι αυτό το λόγο εξέδωσε εγκύκλιο, τονίζοντας τις προτεραιότητες για την κάλυψη των αναγκών. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει ότι οι δάσκαλοι θα πρέπει τοποθετούνται για την έναρξη του σχολικού έτους, κατά προτεραιότητα, ως εξής:

• Στο πρωινό πρόγραμμα (από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ.) ώστε να στελεχωθούν όλα τα πρωινά τμήματα.

• Τουλάχιστον ένας εκπαιδευτικός στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην εκείνων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Είναι 1.282 σχολεία, το πρόγραμμα των οποίων αρχίζει στις 7 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 4.15 μ.μ.

Παράλληλα, στις σχολικές μονάδες με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργήσει με βάση:

• τις διαθέσιμες ώρες των δασκάλων,

• τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (καλλιτεχνικών κ.λπ.).
 

Σύμφωνα με  την ίδια εγκύκλιο, προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται στην κάλυψη των αναγκών των μικρότερων τάξεων όσον αφορά το ολοήμερο πρόγραμμα. «Προηγείται η δημιουργία και λειτουργία ολοήμερου τμήματος για τους μαθητές των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων και, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, δημιουργείται ολοήμερο τμήμα και για τις υπόλοιπες τάξεις.

Την εποπτεία-εφημερία του ολοήμερου έχει εκπαιδευτικό που διδάσκει στο/στα ολοήμερο/α τμήμα/τα, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Σε ό,τι αφορά το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, αυτό τηρείται χωρίς παρέκκλιση από όλους τους εκπαιδευτικούς», λέει η εγκύκλιος που υπογράφεται από τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Με μαζικότητα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης συγκέντρωση διαμαρτυρίας τουλάχιστον 100 εκπαιδευτικών όλων των Συλλόγων, στην Α’ Διεύθυνση Αθήνας, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

 
Οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν την άμεση στελέχωση των σχολείων με το απαραίτητο προσωπικό, να μην εφαρμοστεί η αποψίλωση των ολοήμερων από δασκάλους. Να μην γίνει καμία μετακίνηση σε άλλα ΠΥΣΠΕ και να μην γίνουν συμπτύξεις τμημάτων.
 
Η Διευθύντρια εκπαίδευσης, όπως λένε δάσκαλοι στο «Ποντίκι», τους ενημέρωσε πως «θα καλύψω τα κενά και θα τοποθετηθούν οι δάσκαλοι».  Με δεδομένη την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι από τον αρχικό προγραμματισμό που προέβλεπε τοποθέτηση δασκάλων στα ολοήμερα   βάση και τον αριθμό των μαθητών.  
 
Πηγές του «Ποντικιού» αναφέρουν, πάντως, ότι αύριο που θα ανοίξει το πρώτο «κύμα’ των αναπληρωτών, 1200 από αυτούς, καλυπτόμενοι από προγράμματα ΕΣΠΑ, θα μεταφερθούν στα ολοήμερα σχολεία. 

Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, όπως μας λένε συνεργάτες του υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου,  είναι να λειτουργήσουν ομαλά από την ερχόμενη βδομάδα όλα τα σχολεία  χωρίς προβλήματα και κενά. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10