search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:57
MENU CLOSE

Με πρόγραμμα εξουσίας στη ΔΕΘ

07.09.2014 21:00
oldphotossp0407fotis1409932500.jpg

Πρωταρχικό μέλημα του ηγετικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ είναι στη ΔΕΘ να αναδειχθεί έντονα το στίγμα της επερχόμενης πολιτικής δύναμης, ιδιαίτερα τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει να χάνει το παιχνίδι των εντυπώσεων όσον αφορά την κοινωνική απήχηση του αφηγήματος «βγαίνουμε από το μνημόνιο – μπαίνουμε στην ανάπτυξη» (για τον περισσότερο κόσμο η πραγματικότητα λέει απλώς «μας βγάζουν απ’ τα σπίτια μας»).

Πρωταρχικό μέλημα του ηγετικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ είναι στη ΔΕΘ να αναδειχθεί έντονα το στίγμα της επερχόμενης πολιτικής δύναμης, ιδιαίτερα τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει να χάνει το παιχνίδι των εντυπώσεων όσον αφορά την κοινωνική απήχηση του αφηγήματος «βγαίνουμε από το μνημόνιο – μπαίνουμε στην ανάπτυξη» (για τον περισσότερο κόσμο η πραγματικότητα λέει απλώς «μας βγάζουν απ’ τα σπίτια μας»).  

Ζητούμενο οι συναινέσεις

Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί να αποσπάσει ευρύτερες συναινέσεις στο πολιτικό του πρόγραμμα και τους βασικούς άξονές του (ρύθμιση χρέους, παραγωγική ανασυγκρότηση, φορολογική δικαιοσύνη, στήριξη των εργαζομένων), τους οποίους παρουσιάζει κομμάτι κομμάτι στους παραγωγικούς φορείς και θα ανακοινώσει αναλυτικά στη ΔΕΘ.

Είναι ενδεικτική η σχετική επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση με τον ΣΕΒ σημείωσε πως «η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία – της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Ανάλογη αναφορά έκανε και στη συνάντηση με τις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Με άλλα λόγια, ο Τσίπρας απευθύνεται ταυτόχρονα στις παραγωγικές τάξεις και τους παραγωγικούς φορείς, στη λογική ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για το οποίο έχει μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Κομβικός ο κατώτατος μισθός

Tο βάρος της προετοιμασίας για τη ΔΕΘ εστιάζεται στα ζητήματα της οικονομίας (αναπτυξιακά μέτρα, φορολογία, ρύθμιση «κόκκινων δανείων») και των εργασιακών (μισθοί, συντάξεις, κ.λπ.).

Όσον αφορά τα εργασιακά – ασφαλιστικά, το πλαίσιο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ σκιαγραφήθηκε κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων. Οι δεσμεύσεις του Τσίπρα περιλαμβάνουν:

◆ Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
◆ Αύξηση της κατώτατης σύνταξης.
◆ Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατάργηση της εργασιακής μνημονιακής νομοθεσίας.
◆ Κατάργηση των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.
◆ Αποκατάσταση των απολυμένων στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του Δημοσίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σημείωσε με έμφαση ότι «τα θεσμικά μέτρα που θα ακυρώνουν την αντιμεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου στην αγορά εργασίας» δεν θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και των εργασιακών σχέσεων θεωρούνται παράλληλα στοιχειώδη αναπτυξιακά μέτρα, διότι θα επιτρέψουν την τόνωση της ζήτησης. Στη δέσμη αναπτυξιακών μέτρων προτείνεται ένα ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δισ. στο οποίο αναφέρθηκε προ ημερών ο πρόεδρος της Επιτροπής Προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης. Το πρόγραμμα αυτό, υποστήριξε, θα δημιουργήσει 200.000 με 300.000 θέσεις εργασίας και θα υπάρχει και ανταποδοτικό όφελος, καθώς τα χρήματα που θα δοθούν για τη στήριξή του θα επιστρέψουν στο Δημόσιο με αύξηση των εισφορών στα ταμεία.

«Δίκαιη φορολόγηση»

Όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή ιεραρχεί ως κορυφαίο μέτρο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται φορολογική δικαιοσύνη μέσα από «βιώσιμες φοροελαφρύνσεις», όπως, για παράδειγμα, είναι η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την κατάργηση του τραγικού ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από έναν φόρο για την ακίνητη περιουσία ο οποίος θα έχει αφορολόγητο όριο και κλιμακωτή φορολόγηση. Προς το παρόν, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να προσδιορίζουν το ύψος του αφορολόγητου ορίου. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για «ισχυρό αφορολόγητο» ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι ο φόρος στην ακίνητη περιουσία «θα αφορά την πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα εξαιρεί τη μικρομεσαία ακίνητη περιουσία».

ΕΝΦΙΑΝα σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ανάδειξης των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκαιη φορολόγηση των πολιτών και της προσπάθειας να εκτεθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τη ρητορική περί «φοροελαφρύνσεων»:

◆ Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα το ΣΔΟΕ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών γύρω από εκκρεμείς υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
◆ Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης επανέφερε χτες την πρόταση για την άντληση εσόδων (τα υπολόγισε σε 1 δισ. ετησίως) από την πάταξη του φαινομένου της λαθρεμπορίας καυσίμων, το οποίο, όπως είπε σε δήλωσή του, είναι γνωστό στις κυβερνήσεις και τη δημόσια διοίκηση εδώ και χρόνια.

Το θέμα του ΕΝΦΙΑ επίσης συντηρείται ψηλά από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα θέμα που «καίει» την κυβέρνηση. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε τον φόρο «βάρβαρο» και «αντιαναπτυξιακό» προσθέτοντας ότι δημεύει την ακίνητη περιουσία των πολιτών κι επιπλέον πλήττει «όχι μόνο την οικοδομική δραστηριότητα και την κτηματαγορά» αλλά ολόκληρη την οικονομία και «προκαλεί υφεσιακές τάσεις». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, από την άλλη, εκτίμησε ότι το συνολικό ύψος του ΕΝΦΙΑ φτάνει τα 3,5 με 4 δισ. και αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 1%. Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ώρα που υπόσχεται «φοροελαφρύνσεις» επιμένει στον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος συνολικά ανέρχεται σε πολύ μεγαλύτερο ύψος από το πρώην χαράτσι του ΕΕΤΗΔΕ, και προς επίρρωσιν του ισχυρισμού του κάλεσε να δοθούν στη δημοσιότητα τα αθροιστικά στοιχεία των ποσών από τα εκκαθαριστικά που έχουν σταλεί στους πολίτες.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33