search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:05
MENU CLOSE

«Πάει κόντρα στο ρεύμα» ο ΓΑΠ

05.09.2014 17:33
Γ. Παπανδρέου: Νέο κόμμα ολοταχώς, παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες - Media

Τις εργασίες του συνεδρίου της Royal Bank of Scotland για τις επιπτώσεις της κρίσης και τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ευρώπη άνοιξε με ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Μπορούν και πρέπει όσοι λόγω και της κρίσης είχαν επιφυλάξεις έναντι της Ελλάδας να τη βλέπουν με εμπιστοσύνη», τόνισε.

Τις εργασίες του συνεδρίου της Royal Bank of Scotland για τις επιπτώσεις της κρίσης και τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ευρώπη άνοιξε με ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Μπορούν και πρέπει όσοι λόγω και της κρίσης είχαν επιφυλάξεις έναντι της Ελλάδας να τη βλέπουν με εμπιστοσύνη», τόνισε.
 
Πρότεινε μάλιστα για την ενίσχυση της Δημοκρατίας στην ΕΕ ακόμα και την άμεση εκλογή Προέδρου της ΕΕ από τους ευρωπαίους πολίτες και διερωτήθηκε: «Γιατί όχι δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη;»
 
Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις, όχι στη δογματική λιτότητα, συλλογικές απαντήσεις, ώστε να μετριάζονται οι επιπτώσεις των κρίσεων, και δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για αλλαγές στις κοινωνίες μας, είναι οι εμπειρίες που πρέπει να έχει αποκομίσει η Ευρώπη από τη διαχείριση της κρίσης, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

Αναφορικά με το ερώτημα: "Πού πάμε τώρα;", ο κ. Παπανδρέου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ανισορροπίες στην Ευρώπη, ότι η πραγματική οικονομία παραμένει στεγνή από την έλλειψη ρευστότητας, ότι η ανεργία παραμένει το μεγάλο εμπόδιο, όχι μόνο για τις κοινωνίες, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με όλο και περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ως προς το "τι πρέπει να γίνει πλέον στην Ευρώπη", ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «το τι πρέπει να γίνει, δεν είναι πλέον οικονομικό ζήτημα, είναι πολιτικό» και προσέθεσε ότι «η πρόκληση είναι, αν είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε μία πραγματική συλλογική δύναμη ή θα πορευτούμε ο καθένας μόνος του, χωρισμένοι σε δόγματα, θρησκείες και σύνορα». Υποστήριξε ότι πρέπει σήμερα και πάλι να ληφθούν τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, αναφέροντας ότι επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη, μια τραπεζική ένωση, συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών, ευρωομόλογα για την αντιμετώπιση και των επιμέρους χρεών, αλλά και την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων. 

Υποστήριξε ακόμα ότι η Ευρώπη μπορεί να γίνει υπόδειγμα Πράσινης Ανάπτυξης, ότι χρειαζόμαστε συντονισμένη κοινωνική πολιτική για την ανεργία, κοινή Άμυνα-κοινό ευρωπαϊκό στρατό, κοινή φορολογική πολιτική, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. «Όχι όμως να τα φορτώσουμε όλα αυτά σε μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ούτε περισσότερη Ευρώπη σημαίνει περισσότερη ισχύ στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ή σ΄ ένα ευρωπαϊκό διευθυντήριο», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι μπορούμε να έχουμε Δημοκρατία, πέρα από τα σύνορα, επαναλαμβάνοντας και τις προτάσεις του -μεταξύ άλλων- για άμεση εκλογή του προέδρου της ΕΕ από τους Ευρωπαίους πολίτες, για δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη, κοινές πολιτικές μετανάστευσης. «Ξέρω πως πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα με αυτά. Όμως, ή θα δράσουμε από κοινού και θα ενώσουμε δυνάμεις ή θα αντιμετωπίσουμε τη διάλυση του ευρωπαϊκού μας οράματος. Από εμάς εξαρτάται», τόνισε.

Αναφέρθηκε δε στις γεωπολιτικές εξελίξεις ανατολικά και νότια της Ευρώπης, συνδέοντας τις με τον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετώπισε τη δημοσιονομική κρίση, για να τονίσει πως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε ως Ευρώπη τα εσωτερικά μας ζητήματα, είχε αντίκτυπο και στις εξωτερικές μας σχέσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:58