search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:45
MENU CLOSE

Πιστολέρο στην κηδεία Παπαδόπουλου ο αστυνομικός διοικητής Ύδρας

08.09.2014 06:39
Πιστολέρο στην κηδεία Παπαδόπουλου ο αστυνομικός διοικητής Ύδρας - Media

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η φωτογραφία – ντοκουμέντο που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» και στην οποία εικονίζεται ο αστυνομικός διοικητής της Υδρας να χαιρετά ναζιστικά, με φόντο έναν βαγόνι της χιτλερικής Γερμανίας, μέσα στο Μουσείο Συγκοινωνιών της Νυρεμβέργης.

 
(Της Μαρίας Ψαρά  και του Λευτέρη Μπιντέλα από το www.ethnos.gr)
 
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η φωτογραφία – ντοκουμέντο που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» και στην οποία εικονίζεται ο αστυνομικός διοικητής της Υδρας να χαιρετά ναζιστικά, με φόντο έναν βαγόνι της χιτλερικής Γερμανίας, μέσα στο Μουσείο Συγκοινωνιών της Νυρεμβέργης.
 
Η υπόθεση του υπαστυνόμου Γεωργίου Κάγκαλου δεν είναι άγνωστη στην πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Εθνους», εντός της ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις.
 
Ο φιλοναζιστής αστυνομικός έχει και στο παρελθόν απασχολήσει, πειθαρχικά, την ΕΛ.ΑΣ, καταφέρνοντας όμως να «πέφτει» τελικά στα μαλακά.
 
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τον Ιούνιο του 1999 όταν ο Γ. Κάγκαλος είχε προβεί σε μια φιλοχουντική πρόκληση. Ο 30χρονος, τότε, ανθυπαστυνόμος είχε παραβρεθεί στην κηδεία του δικτάτορα Παπαδόπουλου όπου πυροβόλησε οκτώ φορές στον αέρα, ευρισκόμενος προφανώς σε στιγμή… εθνικόφρονος έξαρσης.
 
Ο Κάγκαλος είχε ταυτοποιηθεί ως ο δράστης των πυροβολισμών, τους οποίους είχε μάλιστα ρίξει με το υπηρεσιακό του περίστροφο.
 
Δημοσιεύματα

Δημοσιεύματα της εποχής («Ριζοσπάστης»), επικαλούμενα την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ανέφεραν: «Ο ανθυπαστυνόμος Γεώργιος Κάγκαλος πυροβόλησε οκτώ φορές με το υπηρεσιακό του πιστόλι κατά τη διάρκεια της κηδείας που έγινε στις 30 Ιούνη.
 
Ο δράστης, που παραδέχτηκε την πράξη του, ανήκει στη Διεύθυνση Αμεσης Δράσης και από τις 17 Ιούνη υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα της Μυκόνου. Σε βάρος του ανθυπαστυνόμου σχηματίστηκε δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών. Παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια ΕΔΕ και με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ τέθηκε σε διαθεσιμότητα».
 
Ωστόσο, ο… πιστολέρο φιλοχουντικός και φιλοναζιστής αστυνομικός επέστρεψε κανονικά στην ενεργό δράση και ανέλαβε ξανά υπηρεσία. Και παρόλο που το παρελθόν του ήταν γνωστό στους προϊσταμένους του, πριν από περίπου δύο χρόνια τοποθετήθηκε στη νευραλγική θέση του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Υδρας.
 
Ο Γ. Κάγκαλος ξαναμπήκε στο στόχαστρο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ πριν από δύο μήνες.
 
Αυτό συνέβη όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικοι της Υδρας πραγματοποίησαν επισκέψεις στον διοικητή της ΓΑΔΑ αλλά και στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη, εκθέτοντας τους λόγους που ζητούσαν την απομάκρυνσή του από τη θέση του διοικητή.
 
Οι ίδιοι είχαν ενημερώσει για την ύπαρξη της επίμαχης φωτογραφίας, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο διοικητής είχε επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο και ιδιαίτερα μέτρα προστασίας κατά την επίσκεψη του χρυσαυγίτη βουλευτή Χρήστου Παππά στο νησί.
 
Δικογραφία

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ σχημάτισαν σε βάρος του δικογραφία, στην οποία φέρεται να έχει συμπεριληφθεί και η επίμαχη φωτογραφία και την απέστειλαν στον εισαγγελέα. Μέχρι στιγμής πάντως ποινική δίωξη δεν έχει ασκηθεί.
 
Ο ίδιος φέρεται να ισχυρίζεται ότι η φωτογραφία είναι προϊόν φωτομοντάζ. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και δεύτερο φωτογραφικό ντοκουμέντο που επιβαρύνει τη θέση του αστυνομικού.
 
Ετσι, πριν από έναν μήνα, με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ διατάχθηκε η μετακίνηση του αστυνομικού από την Υδρα σε μια υπηρεσία στο Μοσχάτο. Ωστόσο ο Γ. Κάγκαλος κινήθηκε δικαστικά και κατάφερε να εμποδίσει τη μετάθεσή του. Η υπόθεση εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια.
 
Στη φωτογραφία ? ντροπή για το Σώμα της Αστυνομίας, εικονίζεται ο διοικητής να χαιρετά ναζιστικά μπροστά από τρένο της χιτλερικής Γερμανίας στο Μουσείο Συγκοινωνιών της Νυρεμβέργης. Με υψωμένο το δεξί του χέρι, «αποτίει» φόρο τιμής στο εθνόσημο με μορφή αετού «Hoheit-sadler», το οποίο ήταν και είναι το πιο γνωστό σύμβολο των ναζί μετά τη σβάστικα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:44