21/02/2019 13:10:21

Ο «διορθωμένος» ΕΝΦΙΑ και οι εκπτώσεις-κοροϊδία

Εμπαιγμός με τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ - Media

Κατατίθεται, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Bουλή η τροπολογία με τις διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση για τα κενά και τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα δεν θα ξεπεράσει το… 20% ενώ μπάχαλο αναμένεται, εκ νέου να δημιουργηθεί, με τον χρόνο εφαρμογής της έκπτωσης… 
 
Στην τροπολογία θα προβλέπεται η έκπτωση του φόρου για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 20% καθώς και η μείωση του φόρου για τα ακίνητα στις 4.000 περιοχές εντός σχεδίου πόλεως και εκτός αντικειμενικού συστήματος στις οποίες κατά την πρώτη εκκαθάριση προέκυψαν πολύ μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
 
Στις περιοχές αυτές, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα ισχύσουν οι τιμές που είχαν ληφθεί υπόψη πέρυσι για τον υπολογισμό του ΦΑΠ προκειμένου να μειωθεί το ύψος του φόρου που πρέπει να καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες.
 
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» η ελάφρυνση στον φόρο την οποία περίμεναν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι πολύ μικρή καθώς αυτή προσδιορίστηκε με βάση τον φετινό στόχο του Μνημονίου, που προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,2 δισ. ευρώ και την είσπραξη εσόδων 2,65 δισ. ευρώ.
 
Όπως σημειώνει η εφημερίδα ακόμη ένα «μελανό» σημείο για τους φορολογούμενους είναι ο χρόνος εφαρμογής αυτής της έκπτωσης μετά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει και τα οποία έχουν να κάνουν με τον εντοπισμό των κτισμάτων που θα τύχουν της συγκεκριμένης έκπτωσης.
 
Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», θα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου (η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) και αργότερα, με την… επανεκκαθάριση του φόρου που θα γίνει για την έκπτωση των κενών ακινήτων, θα αφαιρεθεί το σχετικό ποσό από τις τελευταίες δόσεις (π.χ. τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2015). 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.