search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:51
MENU CLOSE

Η επίσκεψη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

09.09.2014 10:39

Η παρουσία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες, με τις προγραμματικές θέσεις που θα παρουσιάσει και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, αποτελούν αντικειμενικά έναν σημαντικό σταθμό στην πορεία για την απαλλαγή της χώρας από τη μνημονιακή, αντιλαϊκή συγκυβέρνηση.

Η παρουσία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες, με τις προγραμματικές θέσεις που θα παρουσιάσει και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, αποτελούν αντικειμενικά έναν σημαντικό σταθμό στην πορεία για την απαλλαγή της χώρας από τη μνημονιακή, αντιλαϊκή συγκυβέρνηση.
 
Δίνουν ταυτόχρονα το ερέθισμα για καταγραφή ορισμένων απαντήσεων πάνω στο κεντρικό ερώτημα, για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρούσα κρίσιμη φάση, για να ανταποκριθεί στο παλλαϊκό αίτημα να φύγει η κυβέρνηση της συμφοράς.
 
Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει ότι η σημερινή κατάσταση, με τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και την τρόικα, δεν είναι μονόδρομος. Δεν είναι η μοίρα μας. Οι αντίπαλοί μας δεν είναι πανίσχυροι και σταθεροί, όπως προσπαθούν να δείχνουν. Πρέπει να φύγουν το ταχύτερο δυνατό. Στις ευρωεκλογές έγινε το πρώτο βήμα, στις εθνικές εκλογές θα ολοκληρωθεί η νίκη. Ο λαός με την ενεργοποίησή του και την ψήφο του πρέπει και μπορεί να τα καταφέρει. Σίγουρα θα τα καταφέρει.
 
Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει ότι η απαλλαγή από Σαμαρά – Βενιζέλο – τρόικα περνάει μόνο μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ανάδειξή του σε πρώτο κόμμα και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας και εθνικής αξιοπρέπειας. Μια κυβέρνηση που δεν θα καταστρέψει, αλλά θα δημιουργήσει.
 
Άμεσα, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό, θα εξασφαλίσει στέγη, τροφή και αναγκαίες παροχές σε όλους, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ρυθμίσει τα «κόκκινα» δάνεια, θα δώσει βιώσιμες φοροελαφρύνσεις στους πιο αδύναμους. Για να ανακάμψει η οικονομία, να ανασάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να ζουν και να εργάζονται ανθρώπινα οι εργαζόμενοι.
 
Φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τους μνημονιακούς νόμους που διαιωνίζουν την υποταγή και τη φτώχεια, θα διαπραγματευθεί με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα το αβάσταχτο δημόσιο χρέος.
 
Με μια σειρά άμεσων μέτρων, που θα παρουσιάσει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ, για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με ακύρωση των μνημονιακών νόμων και ουσιαστική διαπραγμάτευση για το αβάσταχτο χρέος.
 
Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει, περισσότερο και όλο και περισσότερους – ιδιαίτερα τους αναποφάσιστους –, ότι είναι μια δύναμη αξιόπιστη.

Ότι δεσμεύεται για την εφαρμογή του προγράμματός του, ότι ό,τι λέει το εννοεί, ότι δεν λέει «ναι σε όλα, αδιακρίτως», δεν δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ότι όσα προτείνει και για ό,τι δεσμεύεται, συνιστούν, αναμφίβολα, εναλλακτικές ως προς τις μνημονιακές πολιτικές, βρίσκονται στον αντίποδα και συγκρούονται με τα κυβερνητικά μέτρα, συνιστούν, όμως, ταυτόχρονα ένα συνεκτικό σύνολο προτάσεων και δεσμεύσεων που είναι μελετημένες, ρεαλιστικές, ακόμη και κοστολογημένες. Ότι, ακόμη και στο ενδεχόμενο αντιδράσεων από πλευράς δανειστών, θα επιμείνει στη θέση του «θέλουμε η χώρα μας να σωθεί εντός του ευρώ», δεν θα προστρέξει σε «μονομερείς ενέργειες» και «στάσεις πληρωμών» και θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια – που σίγουρα υπάρχουν και είναι πολλά – για μια ισότιμη σχέση και μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Και παρόλο που είναι λογικό να μην αποκλείονται και άλλα ενδεχόμενα, θεωρεί ότι οι δανειστές θα επιδείξουν ρεαλισμό, όταν αντιμετωπίσουν μια κυβέρνηση υπεύθυνη, αποφασισμένη και εξοπλισμένη με μια νωπή ισχυρή λαϊκή εντολή.
 
Τέταρτον, τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει, έμπρακτα, ότι το προσκλητήριό του δεν διαιρεί τους πολίτες αυτής της χώρας σε δεξιούς – κεντρώους – αριστερούς, με διαχωριστικές γραμμές άλλων εποχών. Σήμερα το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Μνημόνιο ή Δημοκρατία, Μνημόνιο ή Κοινωνική Δικαιοσύνη, Μνημόνιο ή Εθνική Αξιοπρέπεια.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Το προσκλητήριό του είναι βαθιά πατριωτικό.
 
 
* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:51