search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:25
MENU CLOSE

Κόντρα στη Φθιώτιδα για τα διόδια με… φόντο τον Αθανάσιο Διάκο

10.09.2014 06:27
Κόντρα στη Φθιώτιδα για τα διόδια με… φόντο τον Αθανάσιο Διάκο - Media

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά την ανακοίνωση και την έντονη αντίδραση του πρώτου για τη λειτουργία των πλευρικών διοδίων στη Φθιώτιδα.

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά την ανακοίνωση και την έντονη αντίδραση του πρώτου για τη λειτουργία των πλευρικών διοδίων στη Φθιώτιδα.
 
Όπως αναφέρουν τα «Νέα», στην εν λόγω ανακοίνωση του κ. Μπακογιάννη, εκτός των άλλων, γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά στο μνημείο του Αθανασίου Διάκου. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει:
 
«Οι χθεσινοβραδινές βεβιασμένες και πρόχειρες κινήσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα κυριολεκτικά να ασφυκτιούν δύο μοναδικά πολιτιστικά μνημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, το μνημείο του Αθανασίου Διάκου στην Αλαμάνα και ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών, είναι ανεπίτρεπτες και πραγματικά απαράδεκτες».
 
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έσπευσε να απαντήσει σε ό,τι αφορά τα διόδια ότι «οι δύο πλευρικοί σταθμοί (των διοδίων) αφορούν αποκλειστικά τους εξερχόμενους από τον αυτοκινητόδρομο στην κατεύθυνση προς Λαμίας και τους εισερχόμενους στον αυτοκινητόδρομο στην κατεύθυνση προς Αθήνα».
 
Σχετικά, πάντως, με την καταγγελία του κ. Μπακογιάννη περί «ασφυξίας» του μνημείου του Αθανασίου Διάκου, το υπουργείο περιέλαβε στην απάντησή του και μία φωτογραφία του μνημείου, κυριολεκτικά «πνιγμένου» από την πυκνή βλάστηση, επισημαίνοντας με ειρωνικό τρόπο ότι «καλό θα ήταν ο Μπακογιάννης να ξεχορταριάσει το μνημείο που τελεί υπό εγκατάλειψη αντί να το επικαλείται», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων.
 
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών αναφέρει ότι:
 
«1. Η πυκνότητα των μετωπικών σταθμών διοδίων, για την οποία παραπονείται η Φθιώτιδα, όχι μόνο δεν αποβαίνει σε βάρος των χρηστών αλλά αντίθετα είναι υπέρ της αναλογικής χρέωσης και τούτο γατί το διόδιο τέλος στους σταθμούς αυτούς υπολογίζεται με μικρότερο μήκος χρέωσης.
 
2. Η λειτουργία πλευρικών σταθμών διοδίων, επίσης είναι υπέρ της αναλογικής χρέωσης αφού σε αυτούς χρεώνεται μόνο και ακριβώς το μήκος της διανυθείσας απόστασης επί του αυτοκινητόδρομου.
 
3. Αντίθετα με όσα υποστηρίζονται, η λειτουργία των πλευρικών σταθμών επιδρά αποτρεπτικά στη διοχέτευση της υπερτοπικής κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο τοπικό δίκτυο και τους παράδρομους, όπως συνηθίζεται από πολλούς για την αποφυγή των μετωπικών σταθμών διοδίων, δηλαδή τα πλευρικά διόδια είναι εμπόδια στα τροχαία ατυχήματα των παράδρομων και ενισχύουν την οδική ασφάλεια των δρόμων.
 
4. Οι κάτοικοι του Μώλου, κατά την κίνησή τους προς Λαμία και από Λαμία προς Μώλο, δεν διέρχονται από πλευρικό σταθμό διοδίων, δοθέντος ότι και οι δύο πλευρικοί σταθμοί αφορούν αποκλειστικά τους εξερχόμενους από τον αυτοκινητόδρομο στην κατεύθυνση προς Λαμία και τους εισερχόμενους στον αυτοκινητόδρομο στην κατεύθυνση προς Αθήνα. Επιπλέον δεν πληρώνουν διόδια στο σταθμό της Αγίας Τριάδας κατόπιν συμφωνίας με τον παραχωρησιούχο από το 2010.
 
5. Καμία "εσωτερική" μετακίνηση δεν επιβαρύνεται με διόδια. Διόδια χρεώνονται μόνον για μετακινήσεις επί του αυτοκινητόδρομου, ο οποίος πρωτίστως προσφέρει ασφάλεια και εξοικονόμηση χρόνου, αγαθά δηλαδή που επίσης αποτιμώνται στην τιμή του διοδίου.
 
6. Τα έσοδα από τα διόδια επενδύονται 100% στην κατασκευή των δρόμων που δίνουν ζωή και μέλλον σε Φθιώτιδα και Στερεά Ελλάδα συνδέοντάς την με την υπόλοιπη χώρα, μειώνοντας σημαντικά χρόνους πρόσβασης και αυξάνοντας την ασφάλεια μετακίνησης. Εξάλλου η κατασκευή των δρόμων ήδη παράγει σημαντικά αποτελέσματα».
 
«Τελειώνουμε», καταλήγει το υπουργείο, «δηλώνοντας ξεκάθαρα πως δεν θέλουμε να δώσουμε συνέχεια σε ανακοινώσεις που ανακατεύουν την κοινή μας περηφάνια και ιστορία, την Αλαμάνα και τις Θερμοπύλες με τις τωρινές αντιπαλότητες.
 
»Ας φροντίσουν οι τοπικοί άρχοντες για τη συντήρηση του μνημείου του Διάκου, και των άλλων εθνικών θησαυρών που έχουν στις περιοχές τους. Δεν τα αποκλείουν τα διόδια και οι δρόμοι. Από τα χορτάρια κόβεται η προσπέλαση και τα σημαδεύει η εγκατάλειψη σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των κατοίκων».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:21