search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:00
MENU CLOSE

Βρήκαν μουντζούρη για τον ΕΝΦΙΑ

10.09.2014 21:00
oldphotos4561410373001.jpg

Ήξεραν τι ψήφιζαν, τώρα (ξανα)κάνουν τους αντάρτες και έχουν βρει θύμα για να του φορτώσουν τον… «μουντζούρη» του ΕΝΦΙΑ. 

 
Ήξεραν τι ψήφιζαν, τώρα (ξανα)κάνουν τους αντάρτες και έχουν βρει θύμα για να του φορτώσουν τον… «μουντζούρη» του ΕΝΦΙΑ.

Ο «γαλάζιος λόχος» (ξανα)χτύπησε το βράδυ της Δευτέρας με ερώτηση 21 βουλευτών της Ν.Δ. προς τον Γκίκα Χαρδούβελη ζητώντας να μπει στην γκιλοτίνα το… κεφάλι του Ν. Καραβίτη (πρώην συμβούλου του Γ Στουρνάρα), τον οποίο χαρακτηρίζουν «αρχιτέκτονα» του ΕΝΦΙΑ.
 
Tο είπε άλλωστε και ο πρω­θυπουργός Αντώνης Σα­μαράς από το βήμα της ΔΕΘ ότι θα δώσουν λόγο όσοι έκαναν λάθος με τον ΕΝΦΙΑ.
 
Η πραγματικότητα είναι ότι «γα­λάζιοι» βουλευτές – προερχόμενοι από τη λαϊκή Δεξιά – δεν χώνεψαν ποτέ (ούτε και σήμερα μπορούν να το χωνέψουν) ότι στα καίρια πόστα του υπουργείου Οικονομικών βρέ­θηκαν (και βρίσκονται) άνθρωποι με σημιτικό παρελθόν (Στουρνάρας – Καραβίτης – Χαρδούβελης).
 
Άλλωστε στο παρελθόν ο Καρα­βίτης (επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας επί Σημίτη) είχε κατηγορηθεί από τον Γ. Αλογοσκούφη (υπουργό Οικονομικών της κυβέρ­νησης Καραμανλή) ότι μαγείρευε τα στοιχεία του ελλείμματος που οδήγησαν τη χώρα στην επιτήρη­ση.

Συνυπεύθυνοι
 
Η αλήθεια είναι ότι για τον ΕΝΦΙΑ είναι όλοι συνυπεύθυνοι: Όχι μόνο αυτοί που τον σχεδίασαν, αλλά και αυτοί που τον ψήφισαν! Οι βουλευ­τές της Ν.Δ. άλλωστε «συμμετείχαν» έχοντας θεσμικό ρόλο στην τελευ­ταία φάση σύνταξης του περιβόητου νομοσχεδίου στις συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να «διορθωθεί».
 
Τώρα ζητούν να πληροφορηθούν από τον Χαρδούβελη αν έχει δώσει εντολή διενέργειας σχετικής έρευνας για τον εντοπισμό του υπευθύνου – ή των υπευθύνων – για τον ΕΝΦΙΑ, αν ελήφθησαν πειθαρχικά ή άλλα μέ­τρα κατ' αυτών και ποια, και αν παραμένει ο Καραβίτης ακόμη σύμβουλος στο υπουργείο. Μάλλον όμως και οι ίδιοι θα πρέπει να κληθούν τουλά­χιστον ως «μάρτυρες» στη σχετική έρευνα…
 
Για όσους έχουν ξεχάσει τα επει­σόδια εκείνου του «θρίλερ», στις 29.10.2013 κατατίθεται στη Βουλή ερώτηση 24 βουλευτών της Ν.Δ. προς τον Στουρνάρα για τη φορολόγηση οικοπέδων – αγροτεμαχίων με αφορμή το τελικό σχέδιο που είχε δοθεί τότε για διαβούλευση. Η ερώ­τηση είναι γεμάτη από παραδείγμα­τα «υπερφορολόγησης» για τους αγρότες. Ο Στουρνάρας τούς απαντά σε τρεις μόλις γραμμές ότι θα τα πουν από κοντά…
 
Δύο μέρες μετά, στις 31.10.2013, οι «γαλάζιοι» βουλευτές πήγαν στο υπουργείο προκειμένου να ενημερω­θούν για το πώς θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και, αντί να δουν τον Στουρνάρα, εκείνος τους παρέπεμψε στον Καραβίτη. Οι εξηγήσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς…
 
Ακολούθησε νέα μαραθώνια σύ­σκεψη στο υπουργείο, αυτή τη φορά με την παρουσία τού τότε υπουργού Οικονομικών, αλλά και τη συμμετοχή 70 και πλέον βουλευτών της Ν.Δ. Το νέο ραντεβού δίνεται στη Βουλή στις
19 και 20 Δεκεμβρίου 2013, όταν έρχεται για ψήφιση ο «διορθωμένος» ΕΝΦΙΑ, που μόνο διορθωμένος δεν ήταν τελικά…

Η πρόθυμη ομάδα των βουλευτών της Ν.Δ., που δήλωναν καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι δεν θα ψηφίσουν τον ΕΝΦΙΑ, άλλαξαν ρότα δίνοντας θετική ψήφο στο νομοσχέ­διο, παρά το γεγονός ότι επέμεναν πως έπρεπε να υπάρξουν διορθώ­σεις, π.χ. για τα ξενοίκιαστα – μη ηλε­κτροδοτούμενα διαμερίσματα, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα με καθυστέρηση εννέα μηνών με μία μικρή έκπτωση φόρου.

Άλλα έλεγε

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής (ένας εκ των μονίμων ανταρτών, που είχε πρωτα­γωνιστήσει στα επεισόδια εκείνου του θρίλερ) έλεγε στη Βουλή στις 19.12.13:
«Αυτό που θέλω να επισημάνω εί­ναι ότι άλλαξε άρδην η φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Κατορθώσαμε με προτάσεις συντονισμένα να αλλάξου­με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Σήμερα έχουμε ένα σχέδιο νόμου το οποίο πραγματικά δεν έχει εκείνες τις ρυθμίσεις οι οποίες θα αδικούσαν κατάφωρα και τους ανθρώπους που είχαν αστικά ακίνητα, δηλαδή οικό­πεδα και σπίτια, αλλά και τον αγροτι­κό κόσμο.

Αυτό που προσπαθήσαμε και πετύ­χαμε είναι ότι άλλαξε και δεν υπάρχει εκείνη η φορολόγηση με τους συντε­λεστές που κανείς δεν τους καταλά­βαινε και επιβάρυναν άδικα τον αγρό­τη για ένα κτήμα το οποίο δούλευε για να μπορέσει να βγάλει ένα κομ­μάτι ψωμί. Με προτάσεις, λοιπόν, και επιχειρήματα αλλάξαμε πολύ σημα­ντικές διατάξεις τόσο για τους αγρό­τες, ρυθμίσεις που τους επιβάρυναν για τα οικόπεδα, τα σπίτια στην περι­φέρεια, όσο και για τα χωράφια.

Σήμερα όλοι οι βοηθητικοί χώροι που χρησιμοποιούν οι αγρότες, στά­βλοι, θερμοκήπια, αποθήκες κ.λπ., δεν έχουν πλέον καμία φορολογική επιβάρυνση. Άλλαξαν οι διατάξεις και για τα αστικά ακίνητα και την αστική περιουσία. Δίνεται πλέον η δυνατότη­τα ώστε να μπορούμε να πούμε ότι το 75% των πολιτών θα πληρώσουν λιγότερο φόρο από πέρυσι, το 20% τα ίδια και ένα 5% θα πληρώσει λίγο πε­ρισσότερο. Δηλαδή περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα».

Σήμερα ο ίδιος βουλευτής, με 21 ακόμη συναδέλφους του, κα­τηγορούν τον Καραβίτη ότι ήταν ο «εμπνευστής» της επιβολής φόρου στα ποιμνιοστάσια, τα κοτέτσια και τις παρατημένες ορεινές πλαγιές της ελληνικής υπαίθρου… Ο Ηλ. Βλαχο- γιάννης, που υπογράφει πρώτος την τελευταία ερώτηση, σημείωνε στη Βουλή πριν από εννέα μήνες:

«Είναι σημαντικό ότι ο κύριος υπουργός δέχθηκε πολλές από τις προτάσεις των βουλευτών και είμαι βέβαιος ότι στην πορεία αυτός ο φό­ρος θα υποστεί και άλλες διορθώ­σεις, έτσι ώστε να γίνει πιο δίκαιος». Ωστόσο, προέβλεψε ότι η κυβέρνη­ση το μόνο που θα εισπράξει θα εί­ναι… πολιτικό κόστος, κάτι που τελι­κά έγινε.

Καλούσε μάλιστα το υπουρ­γείο Οικονομικών να δείξει γενναιό­τητα και στην πορεία να προχωρήσει σε διορθώσεις όπου υπάρχουν λάθη, κάτι που τελικά… δεν έγινε.
Σήμερα οι βουλευτές που υπογρά­φουν την ερώτηση διαμαρτύρονται στον Χαρδούβελη για έναν ακόμη λό­γο: επειδή ο υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε σε προηγούμενη ερώ­τηση 36 βουλευτών της Ν.Δ. στις αρχές Αυγούστου για το ίδιο θέμα (τις απαράδεκτες χρεώσεις του ΕΝ­ΦΙΑ).

Μάλιστα από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στο υπουργείο ο Χαρδούβελης έχει δεχτεί «βροχή» ερωτήσεων από «γαλάζιους» βουλευ­τές. Στις 2.7 ερώτηση 28 βουλευτών για την αύξηση των δόσεων σε 100 για οφειλές σε Δημόσιο και ταμεία, στις 24.7 ερώτηση έξι βουλευτών για χαμηλότερη και δικαιότερη φο­ρολογία, στις 28.7 ερώτηση 33 βου­λευτών για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Αποτέλεσμα… μηδέν!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:59