search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:11
MENU CLOSE

Με χιλιάδες κενά σε θέσεις καθηγητών και δασκάλων ανοίγουν τα σχολεία

10.09.2014 21:00
oldphotossxoleio1410427586.jpg

Πολλά είναι τα αγκάθια που πρέπει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος ενόψει της νέας σχολικής αλλά και φοιτητικής περιόδου. 

 
Πολλά είναι τα αγκάθια που πρέπει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος ενόψει της νέας σχολικής αλλά και φοιτητικής περιόδου.

Σήμερα (σ.σ. Πέμπτη), ξεκινώντας από τα πολύ…δύσκολα, τα σχολεία της χώρας  κάνουν…πρεμιέρα με τεράστια κενά σε θέσεις καθηγητών, που δεν…υπάρχουν, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να…τρέχει και να μην φτάνει. Μπορεί τα κενά στα σχολεία να ήταν 22.000, ωστόσο, αυτά «έπεσαν», φτάνοντας τον αριθμό των 16.500. Αυτό έγινε με τον εξής… τσαπατσουλίστικο αλλά εν τέλει αποτελεσματικό τρόπο.

Με τις παράλληλες αναθέσεις, όπου εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων θα διδάσκουν μαθήματα παρόμοιου αντικειμένου, με λιγότερες αποσπάσεις (σ.σ. υπολογίζονται γύρω στις 350 σε σχέση με πέρσι), αλλά και με την προώθηση συνεργατικού δικτύου ανάμεσα σε γειτονικές περιφέρειες. Οι περιφερειακές διευθύνσεις θα βρίσκονται σε επικοινωνία, ώστε σε περίπτωση που κάποια ειδικότητα…πλεονάζει, να γίνεται αυτόματη μεταφορά εκπαιδευτικού σε κάποια άλλη περιφέρεια.  
 
Το πρώτο…κύμα αναπληρωτών ήρθε το περασμένο Σάββατο με την τοποθέτηση 2.497 αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών και 498 καθηγητών, που ωστόσο οδήγησαν στην άμβλυνση του προβλήματος, αλλά δεν το έλυσαν επί της ουσίας.  Πηγές από το υπουργείο Παιδείας, αναφέρουν στο «Ποντίκι», πως «μέχρι να καλυφθούν τα κενά θα τοποθετούνται διαρκώς καθηγητές και δάσκαλοι. Δεν θα αφήσουμε το ζήτημα έτσι.

Τα σχολεία θα ανοίξουν με προβλήματα αλλά θα τα λύσουμε. Κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες προκύπτουν νέα κενά είτε από εγκυμοσύνες είτε από αποσπάσεις».  Και συνεχίζουν: «Εργαζόμαστε πυρετωδώς σε αυτή την κατεύθυνση. Ξεκινώντας από τη Δευτέρα που πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη επί του θέματος στο υπουργείο Παιδείας. Η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά αντιμετωπίσιμη». Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, πάντως, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αποκάλυψε για πρώτη φορά πως δεν ήταν…σίγουροι οι 19.500 αναπληρωτές που είχε προαναγγείλει ότι θα προσληφθούν. Κι αυτό γιατί λεφτά δεν…υπάρχουν και η τρόικα φωνασκεί και τραβάει αυτιά! 

«Τώρα λέω για πρώτη φορά ότι οι 19.500 δεν είχαν εξασφαλιστεί. Δεν είχαμε βρει τα λεφτά γι’ αυτούς. Κάναμε αγώνα όχι με ηρεμία, όχι μιλώντας πάντα στην ελληνική γλώσσα αλλά και άλλες, ξένες γλώσσες, με ένταση μεγάλη με κόστος και ψυχολογικό» είπε χαρακτηριστικά, καταδεικνύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση.
 
Tα απογευματινά

Όπως μας λένε συνεργάτες του υπουργού, πάντως, το τεράστια πρόβλημα εντοπίζονται κυρίως στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία, όπου δάσκαλοι μπορεί να μην υπάρχουν ενώ δεν μπορούν να γίνουν παράλληλες αναθέσεις σε άλλους εκπαιδευτικούς.
 
Το πρόβλημα δεν σταματά εκεί καθώς τεράστια είναι τα κενά που αναμένονται για τα απογευματινά προγράμματα και ιδίως στα 1.282 δημοτικά με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου ορίζει ότι οι δάσκαλοι θα τοποθετούνται κατά προτεραιότητα στο πρωινό πρόγραμμα ώστε να στελεχωθούν όλα τα πρωινά τμήματα και τουλάχιστον ένας στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην των ΕΑΕΠ. Στα τελευταία το ολοήμερο πρόκειται να λειτουργήσει με βάση τις διαθέσιμες ώρες δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
 
Τα στοιχεία

Αναφορικά με τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αυτά υπολογίζεται πως θα αντιμετωπιστούν φυσιολογικά. Όπως προκύπτει από στοιχεία των αιρετών εκπαιδευτικών Δ. Μπράτη και Β. Παληγιάννη, τα κενά που έχουν παρουσιαστεί έχουν «μαζευτεί» κατά 65% στα νηπιαγωγεία και κατά 66,38% στους δασκάλους.   Όσον αφορά τα κενά στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, χθες (σ.σ. Τετάρτη) ανακοινώθηκαν ακόμη 2.000 ονόματα αναπληρωτών.

Το κόστος, βέβαια, είναι ήδη τεράστιο και όπως όλα δείχνουν δεν θα επιτρέψει πολλά μπαλώματα ακόμη κι αν προκύψουν νέα κενά. Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία βάσει της οποίας θα ληφθούν 18.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα βαρύνουν το έτος 2014 και 25.000.000 ευρώ το έτος 2015, σύνολο 43.000.000, χρήματα τα οποία θα κατευθυνθούν για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.  

«Αγκάθι» φαρμακερό συνιστά και η «σχέση» 1 προς 10 στις προσλήψεις που είχε καθιερώσει ο Αρβανιτόπουλος μαζί με τον μνημονιακό κολλητό του, Άγγελο Λάσκαρη. Την ώρα που οι ανάγκες για 10.000 μόνιμους δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές «φωνάζουν» σε πολλά σχολεία, η συγκεκριμένη «σχέση» εμποδίζει, όπως διατείνεται ο υπουργός Παιδείας, την προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ τον Δεκέμβριο. «Αν το καταφέρουμε αυτό, είναι μια πολιτική ενέργεια που προϋποθέτει συμφωνία της κυβέρνησης και στη συνέχεια συμφωνία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε στον Real Fm.
 
«Αιμορραγούν» τα πανεπιστήμια- Τεράστιες ελλείψεις
 
Πηγαίνοντας στο λιγότερο δύσκολο θέμα, αλλά εξίσου επώδυνο, με τα κενά των σχολείων, , αυτό των πανεπιστημίων, η κατάσταση είναι ορακή σε αρκετά πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα .
 
 Όπως δήλωσε στο «Ποντίκι»  ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Ελλάδας, Στάθης Ευσταθόπουλος τα τελευταία πέντε χρόνια «το προσωπικό έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 30% ενώ αναφορικά με το διοικητικό προσωπικό, πλησιάζουμε το 40%. Οι συνταξιοδοτήσεις έχουν οδηγήσει σε αυτή τη μείωση. Δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα πανεπιστήμια έχουν γνωστικά αντικείμενα και όταν φύγουν καθηγητές δεν μπορούν να καλύψουν θέσεις άλλων. Π.χ. ο νευρολόγος δεν μπορεί να κάνει χειρουργική, ή ο μαθηματικός δεν μπορεί να κάνει φυσική». 
 
Αυτά για τους καθηγητές. Σχετικά με τους διοικητικούς που στελεχώνουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει δηλώσει πως δεν θα γίνει καμία απόλυση και ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού, ωστόσο δεν φαίνεται πως έχουν την ίδια άποψη και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι συνεργάτες της τρόικας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί η έκθεση του υπουργού Παιδείας, που παρεμπιπτόντως βρίθει λαθών και χρήζει διευκρινίσεων, να αναφέρει πως τα πανεπιστήμια χρειάζονται διοικητικούς υπαλλήλους εν τέλει, όμως βάσει  των επίσημων δεδομένων έχουν δρομολογηθεί οι προσωρινοί πίνακες για τους διαθέσιμους υπαλλήλους και προκήρυξη κινητικότητας για περίπου 600.

Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ζήσε, μαύρε μου, να φας σταφύλι. Οι υπόλοιποι 450 υπάλληλοι βρίσκονται ακόμη σε διαθεσιμότητα και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους αν δεν προκηρυχθεί κινητικότητα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κοινώς, ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται να τους απολύσει την ώρα που έχουν  ανάγκη για περισσότερο προσωπικό! 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:11