search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:06
MENU CLOSE

Ένα… φεστιβαλάτσι στην καρδιά της Αθήνας

11.09.2014 21:00
Ένα... φεστιβαλάτσι στην καρδιά της Αθήνας - Media

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το καθιερωμένο πλέον κρητικό φεστιβάλ τεχνών και πολιτισμού «Φεστιβαλάκι» – μετά την αυγουστιάτικη διοργάνωση στα Χανιά – μας δίνει ραντεβού, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το καθιερωμένο πλέον κρητικό φεστιβάλ τεχνών και πολιτισμού «Φεστιβαλάκι» – μετά την αυγουστιάτικη διοργάνωση στα Χανιά – μας δίνει ραντεβού, σήμερα Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Το ταξίδι στην αυθεντική Κρήτη περνάει μέσα από συναυλίες, μουσικοχορευτικά δρώμενα, εκθέσεις εικαστικών, προβολές ταινιών, επιδείξεις, διαλέξεις, εργαστήρια, γαστρονομία και ειδικά αφιερώματα σε μεγάλες μορφές του κρητικού πολιτισμού.

ΜΟΥΣΙΚΗ. Φέτος το «Φεστιβαλάκι» υποδέχεται έναν από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές της παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης κρητικής μουσικής σκηνής, τον Βασίλη Σταυρακάκη, που καθόλου τυχαία δεν έχει χαρακτηριστεί ως «η φωνή της Κρήτης» και ο οποίος εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως κύριος τραγουδιστής σε δύο δίσκους του Ρος Ντέιλι («Ονείρου Τόποι» και «Λαβύρινθος»), που αποτέλεσαν σταθμό για την πορεία και την ανανέωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Με προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, συμμετοχές σε έργα μεγάλων συνθετών και εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο Βασίλης Σταυρακάκης θεωρείται μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της κρητικής μουσικής.

Τη σκυτάλη παίρνει ο πλέον ανερχόμενος της νέας γενιάς καλλιτεχνών Αντώνης Μαρτσάκης με το εντυπωσιακό παρουσιαστικό, που θυμίζει μουσικό από την παλιά Κρήτη, ο οποίος έγινε γνωστός από το πέρασμά του από το επίλεκτο λαογραφικό συγκρότημα «Κουρήτες» και αφιερώθηκε στην παραδοσιακή μουσική της Κρήτης. Πρωτοχορευτής, βιολάτορας και αγαπημένος της Δόμνας Σαμίου στο ριζίτικο τραγούδι κέρδισε από νωρίς την ευρεία αποδοχή του κοινού προσεγγίζοντας με απόλυτο σεβασμό τη μουσική κληρονομιά του τόπου του.

Το μουσικό «γλέντι» συνεχίζεται με το «νέο αίμα» της κρητικής μουσικής Γιώργο Μανωλάκη, Αντώνη Σταυρακάκη και Ζαχαρία Σπυριδάκη, ενώ το μουσικό τρίο των Γιάλα ανακαλεί τα τραγούδια του θρυλικού Νίκου Ξυλούρη σε ένα ειδικό αφιέρωμα.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ. Έτος Ελ Γκρέκο το 2014 και το «Φεστιβαλάκι» τιμά τον μεγάλο Κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στην Αθήνα την έκθεση 32 εικαστικών με τίτλο «Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Μέσα από τρεις ταινίες το κινηματογραφικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μάς συστήνει τον Ανωγειανό μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη (Γιαλάφτη), μελετά το φαινόμενο της Βεντέτας στην Κρήτη και στη Μάνη και εξερευνά την Κρήτη ως τόπο δημιουργικότητας μέσα από τα μάτια έξι καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες, όπως η Βικτόρια Χίσλοπ, ο Ρος Ντέιλι κ.ά., που επέλεξαν την Κρήτη ως τόπο έμπνευσης.

ΓΕΥΣΗ. Γαμοπίλαφο, χοχλιοί κι άλλες νοστιμιές. Η εμπειρία της περιπλάνησης στον κρητικό πολιτισμό συνεχίζεται με την παγκοσμίου φήμης κρητική κουζίνα, μπροστάρισσα της μεσογειακής διατροφής, σε ένα ειδικά στημένο για την περίσταση κρητικό εστιατόριο μέσα στην Τεχνόπολη, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν αυθεντικές κρητικές γεύσεις και άφθονη τσικουδιά σιγοτραγουδώντας Ερωτόκριτο αλλά και τις καλύτερες μαντινάδες «…του φεγγαριού» από το δημόσιο κάλεσμα που απηύθυνε το φεστιβάλ προς τους απανταχού μαντιναδολόγους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Η πολιτιστική διαδρομή στην Κρήτη αναδεικνύεται από 15 φωτογράφους που μας μεταφέρουν μέσα από τον φακό τους στη γνήσια Κρήτη του Ψηλορείτη.

ΧΟΡΟΣ. Οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν μαθήματα και να παρακολουθήσουν επιδείξεις κρητικών χορών από τον Κρητικό Σύλλογο για την Παράδοση, Ιστορία και Λαογραφία «Οι Δροσουλίτες», ξενάγηση στο κρητικό βιβλίο αλλά και μια προσπάθεια σκιαγράφησης του πορτρέτου του Ανωγειανού μερακλή Μύρωνα Σκουλά μέσα από τις μαντινάδες του.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ. Τέλος, ο κυρ-Δημοσθένης, 88 χρόνων στιβανάς, θα μας δείξει την τέχνη του κρητικού στιβανιού, όπως επίσης τα «μυστικά» για τη γυναικεία ενδυμασία της Κρήτης, αλλά και όλες τις λεπτομέρειες για τη λεβέντικη γκιλότα από άξιους συνεχιστές των παραδοσιακών αυτών τεχνών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:06