search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:29
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Δεν είναι παροχολογία η στήριξη των αδυνάτων και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ»

14.09.2014 14:46
Τσίπρας: «Δεν είναι παροχολογία η στήριξη των αδυνάτων και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» - Media

Περαιτέρω διευκρινίσεις για το πρόγραμμα που παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, βασικά σημεία από την οποία παρουσιάζονται παρακάτω.

Περαιτέρω διευκρινίσεις για το πρόγραμμα που παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, βασικά σημεία από την οποία παρουσιάζονται παρακάτω.
 
"Αυτά που μπορούμε"
 
Απαντώντας στις επικρίσεις που μιλούν για παροχολογία ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι δεν νοείται να λογίζεται ως «παροχολογία» η στήριξη των αδυνάμων και των θυμάτων της κρίσης, ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσίασε είναι αυτά που «μπορεί να κάνει» ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη φάση και όχι αυτά που «θα ήθελε να κάνει». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ανακατανομή υπαρχόντων πόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις (π.χ. πάταξη της φοροδιαφυγής, τόνωση της ζήτησης στην αγορά και της απασχόλησης, κ.λπ) από τις οποίες θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους. Επίσης, υπογράμμισε ότι η όλη λογική του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπτυξιακή κάτι που εγγυάται πόρους για τη λειτουργία του κράτους, η ανάπτυξη είναι αυτή που θα φέρει σταδιακά χρήματα στα ταμεία του κράτους, είπε σε αδρές γραμμές.
 
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας δεν πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την πλευρά των δανειστών. 
 
Διαπραγμάτευση
 
Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη λογική της διαπραγμάτευσης και το ότι η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις όποιες ρωγμές παρατηρούνται στο ευρωπαϊκό πολιτικό πεδίο σε μια φάση που η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή δείχνει να προβληματίζεται για την ακολουθούμενη στρατηγική με τη Γερμανία στο τιμόνι.
 
«Η χώρα» είπε «δεν πρέπει να μείνει ουραγός, έξω από τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη», να μην απέχει από αυτή τη διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε «κομβική» και «ιστορικής σημασίας».
 
Και επανέλαβε το αίτημα της προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας «ζητάμε εκλογές χθες» προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει ισχυρή διαπραγματευτική εντολή, διαφορετικά, όπως σημείωσε, με κυβέρνηση Σαμαρά «θα αποφασίσουν οι πιστωτές» για τη χώρα.
 
Όσον αφορά ερωτήματα που δέχτηκε επανειλημμένα σχετικά με το τι θα πράξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε πιέσεις  κι επιθέσεις από το στρατόπεδο των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την αισιοδοξία του ότι πλέον ανοίγεται περιθώριο διαλόγου. 
 
"Κυβέρνηση μειοψηφίας με λίγο χρόνο ζωής"
 
Μάλιστα, μεταφέροντας τις εκτιμήσεις του από τις επαφές του με ξένους παράγοντες και αξιωματούχους όπως για παράδειγμα στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ιταλία, είπε, «τις θέσεις που διατυπώνουμε εδώ τις διατυπώνουμε και στα διεθνή φόρα» όπου «κανένας δεν με διέκοψε λέγοντάς μου ότι αυτά που λες είναι επικίνδυνα για τη χώρα και σας θέτουν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο».  Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε, η κρίση χρέους- ο αποπληθωρισμός και η στασιμότητα στην Ευρώπη, απειλούν με εξαγωγή της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία. Επομένως, συνέχισε, το ευρωπαϊκό πλαίσιο βρίσκεται σε μια άλλη φάση, όπου οι κινδυνολογίες ότι «θα μας διώξουν» δε χωρούν και δεν φοβίζουν ούτε τα μικρά παιδιά. 
 
Στο σημείο αυτό αντέστρεψε το ερώτημα: γιατί, αναρωτήθηκε με νόημα, οι δανειστές να κάνουν μια συμφωνία με μια κυβέρνηση μειοψηφίας  που έχει λίγο χρόνο ζωής και  όχι  με  μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
 
Κυβερνητικό σχήμα με εκπλήξεις
 
Με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε και το θέμα της ανάγκης ο ΣΥΡΙΖΑ να κατακτήσει την αυτοδυναμία, καθώς τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαπραγματευτική ισχύς όσο περισσότερα τμήματα του ελληνικού λαού εκπροσωπεί η κυβέρνησή του, ενώ για το κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα υπάρξουν «εκπλήξεις» και παρέπεμψε σε ευρεία πολιτικά σύνθεση του σχήματος λέγοντας πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μια κυβέρνηση των Ελλήνων. Ωστόσο αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι αν και θεωρεί πως πρέπει να  υπάρξει μια διεύρυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα γίνει πλυντήριο».
 
Πάντως, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης με Σαμαρά για την περίπτωση που δεν πετύχει την αυτοδυναμία και διευκρίνισε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιδιωχθούν συμμαχίες με δυνάμεις που θα βρίσκονται στη Βουλή και θα συμφωνούν με τη λογική του προγράμματός του. Αν δεν βρεθούν αυτές οι δυνάμεις, είπε, «αναγκαστικά» θα υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες.
 
Θα ζητήσει Εξεταστική
 
Επίσης, ερωτώμενος για τις σχέσεις που πολλοί υπαινίσσονται ότι μπορεί να διατηρεί με την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου ή με τον Κώστα Καραμανλή, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει νόημα να έχει σχέσεις με ηγεσίες που έχουν κριθεί από την ιστορία και την ζωή, είναι ιστορικά πρόσωπα καθώς έχουν διαχειριστεί ευθύνες, αλλά έχει καθημερινή επικοινωνία με τον «αγνό», «απλό» κόσμο.  Σημείωσε δε ότι αποτίμηση των ενεργειών που έφεραν τη χώρα ως εδώ πρέπει να υπάρξει και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει Εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο και την ΕΛΣΤΑΤ, διότι αποτελεί «υποχρέωση προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου».
 
Όσο για τον Κώστα Καραμανλή και το αν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι πέραν όλων των άλλων , εξ όσων γνωρίζει από αυτά που διαρρέονται ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται γι αυτό τον ρόλο.
 
Ειδικότερα όσον αφορά το θέμα της εκλογής του ΠτΔ την παρέπεμψε στο διάστημα μετά τις εκλογές κι επιχείρησε να την αποσυνδέσει από το πρόσωπο, λέγοντας ότι αυτό δεν έχει σημασία, αλλά το αν συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση. Μετά τις εκλογές τοποθέτησε και το ζήτημα των οποίων συνταγματικών αλλαγών σε κορυφαία θεσμικά ζητήματα (συνταγματική αναθεώρηση) ώστε οι θεσμικές αλλαγές να είναι σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:28