search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:29
MENU CLOSE

Η δεκαετία της οπισθοδρόμησης

14.09.2014 21:00
Η δεκαετία της οπισθοδρόμησης - Media

Η κατεδάφιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του περιβαλλοντικού κεκτημένου αναδυκνείεται με τον πιο δραματικό τρόπο στην 10η ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς.
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση που από το 2005 καταγράφει κάθε χρόνο την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υπογραμμίζει ότι κατά τη φετινή έκθεση είναι κυρίαρχο το στοιχείο της ραγδαίας περιβαλλοντικής οπισθοδρόμησης.

Η κατεδάφιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του περιβαλλοντικού κεκτημένου αναδυκνείεται με τον πιο δραματικό τρόπο στην 10η ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς.
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση που από το 2005 καταγράφει κάθε χρόνο την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υπογραμμίζει ότι κατά τη φετινή έκθεση είναι κυρίαρχο το στοιχείο της ραγδαίας περιβαλλοντικής οπισθοδρόμησης. Παράλληλα επισημαίνει εμμέσως πλην σαφώς ότι η περιβαλλοντική κατεδάφιση δεν είναι απόρροια της κρίσης αλλά πολιτική επιλογή.  Όπως χαρακτηριστικά επσήμανε   ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς : «Στην Ελλάδα της κρίσης ωριμάζει ένα νέο αναπτυξιακό όραμα από παλιό υλικό και δίχως μέλλον: η χώρα ως απεριόριστος υποδοχέας νέων οικοδομών και εντατικών χρήσεων. Κι όμως, υπάρχει ένας άλλος δρόμος, αυτός της ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης, με όρθια την κοινωνία και το φυσικό μας κεφάλαιο».
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι για την υλοποίηση αυτού του μη βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, τα τελευταία 4 τέσσερα χρόνια από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου οι τομείς που υπέστησαν τα σημαντικότερα πλήγματα, είναι:
 ·      η δασική νομοθεσία,
·      η χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία,
·      η «κόκκινη γραμμή» νομιμοποίησης των αυθαιρέτων,
·      η ασφάλεια δικαίου, μέσα από καταιγισμό «φωτογραφικών» διατάξεων σε άσχετα νομοσχέδια για νομιμοποίηση παρανομιών και διευκόλυνση συγκεκριμένων επενδύσεων.
Το WWF Ελλάς κάνει λόγο για επιλογή μιας μαύρης ανάπτυξης η οποία κινείται στον αστερισμό των υδρογονανθράκων των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων όπου γης, της προτεραιότητας στα έσοδα από τα αυθαίρετα στις άκρατες επιδοτήσεις και στην υποβάθμιση των ΑΠΕ.
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι η χώρα μας κατά το 2013 μοιράστηκε μαζί με την Ιταλία τη 2η θέση ανάμεσα στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η Ισπανία.
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση του WWF Ελλάς εδώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:29