search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:25
MENU CLOSE

Ο Άγιος Βασίλης θα έρθει… πριν από την επιστροφή φόρου

16.09.2014 06:10
Ο Άγιος Βασίλης θα έρθει... πριν από την επιστροφή φόρου - Media

Καλά… Χριστούγεννα θα πάρουν την επιστροφή φόρου οι φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά, λόγω των νέων προβλημάτων που προέκυψαν στις διασταυρώσεις με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων.

 
Καλά… Χριστούγεννα θα πάρουν την επιστροφή φόρου οι φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά, λόγω των νέων προβλημάτων που προέκυψαν στις διασταυρώσεις με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων.
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών με τα νέα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, είναι αμφίβολο αν θα γίνουν επιστροφές φόρων πριν από τα… Χριστούγεννα, καθώς από τις 30 Σεπτεμβρίου (τελευταία ημέρα καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ) ενεργοποιείται και πάλι η παλαιότερη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η οποία προβλέπει τον συμψηφισμό του φόρου με τον προς επιστροφή φόρο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας από τις εφορίες, οι διασταυρώσεις με τα Ταμεία θα είναι εφικτές μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, αν στο μεταξύ δεν προκύψουν άλλες «τεχνικές δυσκολίες».
 
Οι μισθωτοί τι φταίνε;
 
Ωστόσο ο παραλογισμός στην όλη υπόθεση δεν είναι η εμμονή των συναρμόδιων υπουργείων στις διασταυρώσεις για οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά το γεγονός ότι το «πάγωμα» της επιστροφής φόρου αφορά συλλήβδην τους φορολογούμενους, είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες είτε για μισθωτούς και συνταξιούχους.
 
Οι μισθωτοί για παράδειγμα, δεν φέρουν καμία ευθύνη αν οι εργοδότες τους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ευθύνη για την παρακράτηση και την απόδοση των εισφορών του κάθε εργαζόμενου την έχει η εργοδοτική πλευρά και όχι ο εργαζόμενος. Συνεπώς ποιος είναι ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών δεν επιστρέφει τον φόρο σε αυτές τις περιπτώσεις, ταλαιπωρώντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν άμεση ανάγκη αυτά τα ποσά; Εκτός και αν υπάρχει «γραμμή» από τη ΓΓΔΕ για «πάγωμα» των επιστροφών χάριν του πλεονάσματος και της νέας αξιολόγησης των δανειστών.
 
Η απάντηση που παίρνουν όσοι φορολογούμενοι, δικαιούχοι επιστροφής φόρου, απευθύνονται στις εφορίες για να μάθουν γιατί δεν έχουν δει ακόμα στους λογαριασμούς τους τα ποσά που δικαιούνται είναι η εξής:«Θα σας ενημερώσουμε όταν έχουμε κάτι». Μάλιστα καλούνται να υποβάλουν και σχετική δήλωση για να τους επιστραφεί ο φόρος όταν και όποτε δεήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν ανάψει το «πράσινο φως» από την Εφορία, η διαδικασία που ακολουθεί μέχρι να μπουν τα χρήματα στον λογαριασμό είναι χρονοβόρα: η εντολή διαβιβάζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στη συνέχεια στην Τράπεζα της Ελλάδος και μετά ακολουθεί η ενημέρωση των εμπορικών τραπεζών για την πίστωση του λογαριασμού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:25