23/04/2019 12:02:02

Ποιο είδος φαλάκρας προκαλεί επιθετικό καρκίνο προστάτη

Προσοχή:  Με ποιό καρκίνο συνδέεται η φαλάκρα στους νέους; - Media
Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη έχουν οι άνδρες που έως τα 45 τους με ένα συγκεκριμένο είδος φαλάκρας, έχοντας δηλαδή χάσει τρίχες τόσο στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού τους, όσο και στην κορυφή, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.
 
Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους δέκα άνδρες (το 10%) έχουν αυτό το είδος φαλάκρας. Άλλα είδη φαλάκρας (π.χ. μόνο μπροστά ή μόνο στην κορυφή) δεν φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάικλ Κουκ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Journal of Clinical Oncology" της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 39.000 άνδρες ηλικίας 55 έως 74 ετών.
 
Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στο είδος της φαλάκρας στα 45 και στην εμφάνιση επιθετικού καρκίνου αργότερα. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της τριετούς έρευνας, 1.138 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, από τους οποίους οι μισοί (51%) επιθετικού τύπου. Η μέση ηλικία της διάγνωσης της νόσου ήταν τα 72 έτη.
 
Οι άνδρες που ήταν ήδη από τα μισά της ζωής τους φαλακροί, ενώ είχαν και αραίωση των μαλλιών τους στην κορυφή του κεφαλιού, είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης επιθετικού καρκίνου. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της φαλάκρας και στην εμφάνιση μη επιθετικού καρκίνου του προστάτη.
 
Όπως είπε ο Μάικλ Κουκ, αν η νέα μελέτη επιβεβαιωθεί και από επόμενες, τότε η ιατρική αξιολόγηση της φαλάκρας μπορεί πιθανώς να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των ανδρών εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από τη συγκεκριμένη πάθηση.
 
Προς το παρόν πάντως, επεσήμανε, οι φαλακροί άνδρες δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά. Άλλωστε, ακόμη και σε αυτή την ομάδα υψηλότερου κινδύνου, οι περισσότεροι άνδρες δεν εμφανίζουν τελικά καρκίνο του προστάτη.
 
Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου εκτιμά ότι ο κίνδυνος για έναν άνδρα να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του, είναι 15,3%, ενώ να πεθάνει από αυτόν, είναι 2,7%.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.