search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:22
MENU CLOSE

Αμφίπολη: Προβλήματα στατικότητας «φρενάρουν» τις ανασκαφές

17.09.2014 08:02
La Stampa: «Το μέλλον της Ελλάδας ξεκινά και πάλι από έναν τύμβο» - Media

Οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη προχωρούν πλέον με πολύ αργά και προσεκτικά βήματα προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η ετοιμόρροπη οροφή του ταφικού μνημείου.   

Οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη προχωρούν πλέον με πολύ αργά και προσεκτικά βήματα προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η ετοιμόρροπη οροφή του ταφικού μνημείου.   
 
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», η βιασύνη να αποκαλυφθεί «εδώ και τώρα» ο μακεδονικός τάφος είχε ως αποτέλεσμα να «ξυριστεί» με μηχανικά μέσα και μπουλντόζες ο λόφος Καστά. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εφημερίδα, η αρχαιολογική πρακτική, που προϋποθέτει τσαπάκι, φτυάρι και σκουπάκι, λησμονήθηκε κι έτσι ο πρώην λόφος μετατράπηκε ξαφνικά σε νταμάρι. 


 
Αυτή την στιγμή, όπως αναφέρει «Ελευθεροτυπία», πάνω από το θόλο του τρίτου και σημαντικότερου θαλάμου του τάφου της Αμφίπολης υπάρχει όγκος χωμάτων 2 μέτρων στη μια πλευρά και επίχωση ύψους 12-13 μέτρων στην άλλη. Ως εκ τούτου, είναι φυσικό να υπάρχει πρόβλημα στατικότητας σε ολόκληρο το ταφικό μνημείο.
 
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, η λύση για να μην κινδυνεύσει με κατάρρευση ο τάφος είναι η απομάκρυνση του μεγάλου όγκου των χωμάτων (12-13 μ.) που έχουν συσσωρευθεί από τις προηγούμενες ανασκαφές.


 
Την Τετάρτη πάντως ξεκινάνε οι αποχωματώσεις πάνω από την κάμαρα, οι οποίες δεν μπορούν παρά μόνο με μηχανικά πλέον μέσα και μπουλντόζες. Η μέθοδος αυτή είναι πια μονόδρομος. Άλλωστε η νεκρική πυρά με τα τυχόν απομεινάρια της που θα έδινε στοιχεία για το νεκρό, αν υπήρχε πάνω από τον τάφο, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, έχει πια καταστραφεί, συμπληρώνει η «Ελευθεροτυπία» στο ρεπορτάζ.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», προχωρούν οι εργασίες στερέωσης της οροφής με μεταλλικές δοκούς ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε το μνημείο.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21