search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:32
MENU CLOSE

Οι τιμές πάνε… πετώντας

17.09.2014 21:00
oldphotossp1809enfia1410976908.jpg

Τα ολιγοπώλια, τα μονοπώλια, τα καρτέλ των πολυεθνικών, το ΔΝΤ, καθώς και η ύπαρξη εμποδίων σε τομείς της αγοράς όπως το λιανεμπόριο, έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση και τη δια­τήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.
 

Τα ολιγοπώλια, τα μονοπώλια, τα καρτέλ των πολυεθνικών, το ΔΝΤ, καθώς και η ύπαρξη εμποδίων σε τομείς της αγοράς όπως το λιανεμπόριο, έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση και τη δια­τήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.
 
Οι προ ημερών εξαγγελίες του πρωθυ­πουργού στη ΔΕΘ, λοιπόν, δεν έχουν κανέ­να νόημα αφού, όπως όλοι καταλαβαίνου­με, σκοντάφτουν τελικά στην πραγματικό­τητα!!!
 
Ο Σαμαράς εξήγγειλε μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10 λεπτά περίπου!!! So what?
 
Το 2005 η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα κυμάνθηκε στα 0,574 ευρώ ανά λίτρο. Ειδικά στην Αττι­κή κόστιζε 0,569 το λίτρο.
 
Τότε, το πετρέλαιο θέρμανσης κάλυπτε το 47% των οικογενειακών δαπανών, διό­τι θεωρείτο ακριβό για την εποχή!!! Φέτος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός επιτέλους μείωση κάτω από 1,15 με 1,20 ευρώ το λί­τρο… λέτε ο κόσμος να τρέξει να ζεσταθεί; Πόσες οικογένειες φαντάζεται το οικονο­μικό επιτελείο θα τρέξουν μετά από αυτήν την «αξιοσημείωτη» μείωση να πληρώσουν τη ζέστη τους!
 
Άλλωστε ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης κοστίζει περίπου όσο και ένα λίτρο φρέσκου αγελαδινού γάλακτος. Και για την ιστορία – παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης ότι με την αύξηση της διάρκει­ας των ημερών στο φρέσκο γάλα, η τιμή του νωπού παστεριωμένου γάλακτος θα πέσει – τα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Υπηρε­σίας δείχνουν ότι αυξήθηκε στο πέρας μιας χρονιάς κατά 4,46%.
 
Το φρέσκο γάλα καλής ποιότητας, μάλι­στα, ξεκινά από 1,44 ευρώ και το ακόμη κα­λύτερο από 2,10 ευρώ. Μάλλον οι νοικοκυ­ραίοι θα προτιμήσουν να πάρουν ένα μπουκάλι γάλα παρά πετρέλαιο θέρμανσης!!!
 
Και σαν να μη φτάνει η τόση κοροϊδία, ετοιμάζονται να προχωρήσουν και στην κα­θιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή και 21% και στην κατάργηση των ευνοϊκών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου ως «δη­μοσιονομικό ισοδύναμο» για τις φοροελαφρύνσεις.
 
Με ανατιμήσεις ειδών και υπηρεσιών πρώ­της ανάγκης (τρόφιμα, ρεύμα, φάρμακα κ.ά.) που θα φτάνουν έως και το 18% επιχει­ρεί να ισοφαρίσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βε­νιζέλου τις «όποιες» φορολογικές ελαφρύν­σεις. Άλλωστε την εφαρμογή αυτήν του ενι­αίου συντελεστή ΦΠΑ τη ζητά επιμόνως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του που έχουν υποβάλει στελέχη του.
 
Νέος ΦΠΑ
 
Ειδικότερα, θέλουν να καταργήσουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τρόφιμα, φάρμακα, ρεύμα, νε­ρό, ιατρικές υπηρεσίες… Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα από 6,5% σε 21%, στα τιμολό­για της ΔΕΗ από 13% σε 19%, στα βιβλία από 6,5% σε 19%, στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ από 13% σε 19%, στις ιατρικές υπηρεσίες από 13% σε 19% και στα εισιτήρια και τα ταξί από 13% σε 19%.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει τον νέο ΦΠΑ, ο οποίος θα τε­θεί και σε ισχύ από τις αρχές του 2015.
Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι αυξή­σεις στα τρόφιμα, αλλά το γεγονός ότι με την κατάργηση των μειωμένων συντελε­στών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, τρόφιμα, φάρμακα, ρεύμα, νερό και ιατρικές υπηρε­σίες θα αυξηθεί το κόστος ζωής και θα μει­ωθεί η αγοραστική ικανότητα του μέσου κα­ταναλωτή.
 
Την ίδια ώρα, οι τιμές των τροφίμων αυ­ξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Μάλιστα, την ακρίβεια αυτή, σε έκθεσή του για την εξέ­λιξη των τιμών το 2013, το υπουργείο Ανά­πτυξης την απέδωσε στην απουσία αγροτι­κής πολιτικής σε ό,τι αφορά το κόστος πα­ραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που κρατήθηκε ψηλά, αλλά και στην ατολμία προώθησης των διαρθρωτι­κών αλλαγών στην αγορά.
 
Έτσι, με βάση στοιχεία των μεγάλων εται­ρειών (καλύπτουν το 70% της αγοράς) που προμηθεύουν τα σούπερ-μάρκετ, το 1ο εξάμηνο παρατηρήθηκαν οι παρακάτω ανατιμήσεις: γαλακτοκομικά 3%-4%, ρύζια 3%-5,5%, μακαρόνια 4%-4,5%, αναψυκτικά 1%-2%, είδη οικιακής χρήσης 1%-3%.
 
Επίσης, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαμε ανατιμήσεις στα ζαχαρώδη 2%-4,5% και στα τρόφιμα 2,5%-6%.
 
Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνι­κής Στατιστικής Αρχής, που αντλεί στοιχεία από τις μεγάλες και τις πολύ μεγάλες επιχει­ρήσεις λιανικής, οι τιμές των βασικών προϊ­όντων έχουν αυξηθεί σωρευτικά 6,3% κατά μέσον όρο την περίοδο 2008-2014.
 
Ανατιμήσεις
 
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη ζάχαρη (21,53%) και στα αυγά (19,05%), ακολουθούν το ρύζι (13,85%), οι σοκολάτες και τα προϊόντα σοκολάτας (10,86%), τα αναψυκτικά (9,96%), ο καφές (6,94%) και το ψωμί (6,76%), ενώ μόνη άξια λόγου μείωση τιμής είναι αυτή στο ελαιόλαδο (8,39%).
 
Τέλος, τον Σεπτέμβριο αναμένεται αύξη­ση τιμών στα καθαριστικά 3%-5%.
Για τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να πα­ρατηρήσουμε ότι οι ανατιμήσεις αφορούν τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτριών εταιρειών και όχι τις τιμές ραφιών των σούπερ μάρκετ, μια και ο καθορισμός της τελι­κής τιμής του ραφιού επηρεάζεται και από άλλες παραμέτρους.
 
Είναι, ωστόσο, ενδεικτικός της επικείμε­νης ανοδικής τάσης των τιμών στα τρόφιμα. Στα δεδομένα αυτά για την επικείμενη άνο­δο της τιμής των τροφίμων στο β’ εξάμηνο, θα πρέπει να προστεθεί η ετήσια αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 10% και των φαρ­μάκων κατά 25% το α’ επτάμηνο του 2014.
 
Φέτος, η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 0,6% όταν το α’ εξάμηνο είχε κάμψη ΑΕΠ κα­τά 0,6%. Αυτό σημαίνει πως στο β’ εξάμηνο πρέπει να πετύχει αύξηση ΑΕΠ κατά 1,2% για να πιάσει τον ετήσιο στόχο της. Ακόμη κι αν το πετύχει όμως – πράγμα απίθανο με την αρνητική ευρωπαϊκή συγκυρία – θα πρόκει­ται για μία ανάκαμψη που δεν θα έχει καμία θετική επίδραση στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, αφού ρεύμα, φάρμακα και τρόφιμα θα συνεχίσουν να αποψιλώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών.

Και έχεις και τον Γιακουμάτο να κάνει πλά­κα και να λέει: «Οι νοικοκυρές να κοιτούν τα φθηνά, να μην έχουν το κεφάλι ψηλά σαν το παγώνι».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:28