search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:21
MENU CLOSE

«Ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι ρωμαϊκος», λέει η Περιστέρη

18.09.2014 12:48
Και τέταρτος θάλαμος στον τύμβο της Αμφίπολης;(Video) - Media

«Το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π. Χ.», ξεκαθαρίζει η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη απαντώντας στις εκτιμήσεις διαφόρων αρχαιολόγων περί χρονολόγησης του ταφικού μνημείου.

«Το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π. Χ.», ξεκαθαρίζει η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη απαντώντας στις εκτιμήσεις διαφόρων αρχαιολόγων περί χρονολόγησης του ταφικού μνημείου.
 
«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του 4ου π.Χ. αιώνα, και έχουμε όλες τις αποδείξεις για αυτό. Εναι μάταιο να βγαίνουν κάποιοι συνάδελφοί μου και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο χωρίς να έχουν δει την ανασκαφή ποτέ ούτε την Αμφίπολη, ούτε χωρίς να έχω κάποια επαφή μαζί τους»» ανέφερε σε δηλώσεις της.
 
Πρόσθεσε δε ότι κατασκευάστηκε, δηλαδή, κατά την περίοδο 325-300 π.Χ. και θα μπορούσε να φιλοξενεί το νεκρό του Δεινοκράτη, του επιφανέστερου αρχιτέκτονα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο, ενώ έχει ξεκινήσει και η απελευθέρωση φορτίου χώματος από τον λόφο, που φτάνει σε ύψος τα 14 μέτρα.
 
Πιθανότατα εντός του Σαββατοκύριακου θα αποκαλυφθούν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, σύμφωνα με τα όσα είπε στους δημοσιογράφους η κ. Περιστέρη. Παράλληλα τόνισε ότι στον τρίτο θάλαμο του τύμβου επκρατούν «συνθήκες σπηλαίου», κάτι που δυσκολεύει το έργο των αρχαιολόγων.
 
Ήδη εδώ και μία εβδομάδα μέσα στον τρίτο θάλαμο βρίσκονται ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός οι οποίοι προσπαθούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο υποστήλωσης.
 
«Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια για να μπορέσουν να μπουν οι εργάτες αλλά και να αποφευχθεί η κατάρρευση, οπότε αναθεωρείται ο τρόπος εισόδου»,  δήλωσε η κυρία Περιστέρη

Αυτό σημαίνει ότι θα επιχειρήσουν να μπουν πλέον από την είσοδο που υπάρχει κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και όχι από το άνοιγμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί το χώμα, το οποίο είναι αρκετό.
 
Από το πρωί σήμερα έχει αρχίσει και η απελευθέρωση των φορτίων χώματος επάνω από τον τάφο. Επειδή υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος που φτάνει τα 14 μέτρα σε ύψος επάνω από τον τύμβο, έχει ξεκινήσει η αφαίρεση σταδιακά ανατολικά και δυτικά από την είσοδο του αρχαίου μνημείου.
 
Ταυτόχρονα γίνονται εργασίες υποστήλωσης και αντιστήριξης και στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο και μάλιστα αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ολόκληρες τις δύο Καρυάτιδες καθώς κρίνεται απαραίτητο να αφαιρεθούν ακόμη δύο σειρές πέτρες από τον τοίχο σφράγισης που υπάρχει μπροστά από τις Καρυάτιδες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:20