search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:54
MENU CLOSE

«Μεφίστο» της Μνουσκίν από τις 26 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό

18.09.2014 16:04
«Μεφίστο» της Μνουσκίν από τις 26 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό - Media

Το Εθνικό Θέατρο θα επαναλάβει για την καλλιτεχνική περίοδο 2014-2015 την θεατρική διασκευή της Αριάν Μνουσκίν «Μεφίστο» πάνω στο διάσημο έργο του Κλάους Μαν, σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη.

Το Εθνικό Θέατρο θα επαναλάβει για την καλλιτεχνική περίοδο 2014-2015 την θεατρική διασκευή της Αριάν Μνουσκίν «Μεφίστο» πάνω στο διάσημο έργο του Κλάους Μαν, σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη.
 
Το έργο-βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα- ιχνηλατεί τη σταδιοδρομία του Χέντρικ Χέφγκεν από τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, όταν, νέος αριστερός ηθοποιός, πρωταγωνιστούσε σε φημισμένο θέατρο του Αμβούργου, μέχρι τα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ, οπότε το όνομά του ταυτίστηκε με τους Ναζί. Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία  δοκιμάζει τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική όλων των ηρώων μέσα από τη δίνη καταιγιστικών ιστορικών εξελίξεων.
 
Το μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, που γράφτηκε στο Άμστερνταμ το 1936, είναι εμπνευσμένο από τον μύθο του Φάουστ. Ο επιφανειακός φιλελευθερισμός του κεντρικού ήρωα γρήγορα δίνει τη θέση του στην ανάγκη για κολακεία και εξουσία, αφού, για να εδραιωθεί στο χώρο του, συμμαχεί με τον «διάβολο» έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος. Το έργο αποτελεί μελέτη πάνω στις σχέσεις τέχνης και πολιτικής, εξουσίας και ηθικής, εμβαθύνοντας όχι μόνο στην άνοδο του φασισμού, αλλά στις κοινωνιολογικές και πνευματικές προϋποθέσεις που έκαναν δυνατή μια τέτοια άνοδο.


 
Η Αριάν Μνουσκίν διασκεύασε το έργο για το θέατρο κάνοντάς το γνωστό στο ευρύ κοινό μερικά χρόνια μετά τη δικαστική απαγόρευση της κυκλοφορίας του στη Γερμανία, εξαιτίας της μήνυσης που κατέθεσε ο θετός γιος του ηθοποιού Γκούσταφ Γκρύντγκενς, ο οποίος θεωρήθηκε ότι υπήρξε το «μοντέλο» του συγγραφέα. «Η δουλειά μας στη διασκευή μας οδήγησε στο να ψάξουμε τα ‘κλειδιά’ των προσώπων του έργου, να εμπνευστούμε ή να απομακρυνθούμε από αυτά», γράφει η πρωτοπόρος σκηνοθέτιδα του «Μεφίστο». «Τα πρόσωπα του έργου έχουν, λοιπόν, τριπλή καταγωγή: είναι συγχρόνως τα πρόσωπα του μυθιστορήματος, της ιστορίας και της φαντασίας μας».
 
-Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου, σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης, (ο οποίος έκανε και τη δραματουργική επεξεργασία σε συνεννόησημε την Αριάν Μνουσκίν, όπως και τα κοστούμια και τα σκηνικά), μουσική Σταύρος Γασπαράτος, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, κίνηση: Αμάλια Μπένετ  και μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου.
 
Εμφανίζονται οι ηθοποιοί, Μαρίνα Ασλάνογλου, Βίκυ Βολιώτη, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Μαύρος, Υβόνη Μαλτέζου, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιούλικα Σκαφιδά, Ένκε Φεζολάρι, Χάρης Φραγκούλης, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Ψαρράς κ.α.
Στο  πιάνο: Λήδα Μανιατάκου.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:54