search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:05
MENU CLOSE

Κουρδιστάν, my sweet love

19.09.2014 21:00
oldphotospod_1809_018_cmyk1411114483.jpg

Την προώθηση δημιουργίας κουρδικού κράτους υποδεικνύει η «Wall Street Journal» στην αμερικανική κυβέρνηση

Την περασμένη Πέμπτη το «Ποντίκι» δημοσίευσε ρεπορτάζ στο οποίο καταγράφηκαν οι αξεπέραστες δυσκολίες και τα σύννεφα που σκιάζουν τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Το περασμένο Σάββατο η αμερικανική εφημερίδα του κατεστημένου «Wall Street Journal», λες και διάβασε το «Ποντίκι», κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να προσηλωθούν στην οικοδόμηση μιας στρατηγικής σχέσης με το Κουρδιστάν. Αυτή η υπόδειξη προς την αμερικανική κυβέρνηση από τη «Wall Street Journal» υποδηλώνει την προώθηση της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και περιγράφει τον εφιάλτη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η αμερικανική εφημερίδα στο κύριο άρθρο της το περασμένο Σάββατο υποστήριξε ότι είναι αναπόφευκτο το συμπέρασμα ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να βρει έναν καλύτερο σύμμαχο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, στο άρθρο με τίτλο «Η Άγκυρα πλέον δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ», τονίζεται πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιθέσεις κατά τον αγώνα τους εναντίον των τρομοκρατών του ISIS, από τη βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα (σε απόσταση λιγότερο από 100 μίλια από τα σύνορα της Συρίας), και προχωρεί στην πρόταση η βάση του Ιντσιρλίκ να μεταφερθεί σε μία βάση που βρίσκεται στα κουρδικά εδάφη στο Βόρειο Ιράκ.

Με τρομοκράτες

Η εφημερίδα αναφέρεται σε προηγούμενες παρόμοιες πρακτικές της Τουρκίας και σημειώνει ότι η Τουρκία έχει 910 χιλιόμετρα κοινά σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να κάνει μια – περισσότερο από συμβολική – συνεισφορά σε μια εκστρατεία εναντίον του ISIS, ιδίως αφού ένας τέτοιος αγώνας θα διαρκέσει χρόνια.

Η εφημερίδα τονίζει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας, ενός μέλους του ΝΑΤΟ, εδώ και πολύ καιρό σταμάτησε να ενεργεί ως σύμμαχος των ΗΠΑ ή ένας φίλος της Δύσης. Η «WSJ» αναφέρεται στις δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, κ. Ρικιαρντόνε, ο οποίος είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει συνεργαστεί με την τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Νούσρα, θυγατρική της Αλ Κάιντα στη Συρία – μαζί με άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Ο πρώην πρέσβης ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ήταν σημείο διέλευσης στον δρόμο τους προς τη Συρία και το Ιράκ των τζιχαντιστών μαχητών.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ φιλοξενεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ για σχεδόν 60 χρόνια, αλλά ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσει την αντικατάστασή της με μια νέα αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο έδαφος των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.

Εμπλοκή

Η άποψη που διατύπωσε η αμερικανική εφημερίδα στοιχειοθετείται από πληροφορίες και στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες, πολλά από τα οποία μάλιστα είναι γνωστά. Ένα από αυτά δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα το «Ποντίκι» και αξίζει να το αναδημοσιεύσουμε καθώς περιγράφει τη βαθιά εμπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης υπέρ των τζιχαντιστών.

«Τον περασμένο Γενάρη στην περιοχή των Αδάνων ο τοπικός εισαγγελέας με άγημα στρατοχωροφυλακής σταμάτησε για έλεγχο κομβόι 3 φορτηγών της τουρκικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΗΗ τα οποία, σύμφωνα με τα έγγραφα που είχαν, μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Πρέπει παρενθετικά να σημειωθεί ότι η ΙΗΗ είναι η ίδια τουρκική ΜΚΟ που είχε οργανώσει την προσπάθεια από θαλάσσης άρσης του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας με τα γνωστά αιματηρά αποτελέσματα στο πλοίο “Μαβί Μαρμαρά”. Στον έλεγχο του εισαγγελέα των Αδάνων και του αγήματος της στρατοχωροφυλακής αντί για φάρμακα και άλλου τύπου ανθρωπιστική βοήθεια βρέθηκαν όπλα, ρουκέτες, εκτοξευτήρες και άλλου είδους πολεμικό υλικό το οποίο προοριζόταν για τους τζιχαντιστές του ISIS. Όταν ο εισαγγελέας διέταξε τις συλλήψεις των ανδρών που οδηγούσαν και συνόδευαν τις νταλίκες, αυτοί επέδειξαν ταυτότητες της ΜΙΤ, της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών»…

Η διαταραχή των ισορροπιών στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αποτυπώνεται πια και σε άλλα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, όπως για παράδειγμα των «NYT». Η εν λόγω εφημερίδα σε ρεπορτάζ της υποστηρίζει ότι μέχρι και 1.000 Τούρκοι έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το «κατηγορώ»

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρει πως η Τουρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές ξένων μαχητών για την εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία έχει καταλάβει εκτεταμένα εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία.

Συνοψίζοντας, η Ουάσιγκτον έχοντας εισπράξει την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης για άμεση συμμετοχή της στην αμερικανική εκστρατεία κατά του ISIS κατηγορεί την Αγκυρα ότι:

♦ Εφοδιάζει τους τζιχαντιστές με όπλα.
♦ Τους προσφέρει υπηρεσίες επιμελητείας.
♦ Τους εξασφαλίζει την απαραίτητη βοήθεια στην κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών τους αναγκών.
♦ Τους βοηθά, με το αζημίωτο, στην εξαγωγή του πετρελαίου από πηγές των εδαφών του Ιράκ που κατέχουν.

Από τις απαντήσεις που δίνει η τουρκική κυβέρνηση δεν διαφαίνεται καμία διάθεση της Αγκυρας να συμμορφωθεί προς τις αμερικανικές υποδείξεις και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του ελληνικού ΥΠΕΞ, έχουμε ήδη μπει σε μια περίοδο που θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα (όσο και ο μακράς διάρκειας πόλεμος κατά των τζιχαντιστών) και θα χαρακτηρίζεται από την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι κατ’ ανάγκην μια θετική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα αξιοποίησης (είτε από την Τουρκία είτε από τις ΗΠΑ) των ανοιχτών ελληνοτουρκικών ζητημάτων…

Με πιο απλά λόγια; Αυτό μας έλειπε…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:05