search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 05:25
MENU CLOSE

Ο ήλιος κατεβαίνει… στη Γη!

19.09.2014 08:26
Ο ήλιος κατεβαίνει... στη Γη! - Media

Οι παραστάσεις του Cirque du Soleil στην Ελλάδα έχουν γίνει… λατρεμένη συνήθεια. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φαντασιακές παραγωγές του περίφημου τσίρκου, το εντυπωσιακό σόου «Quidam» («Κιντάμ») πραγματεύεται τον δικό μας κόσμο, έναν κόσμο όπου κατοικούν αληθινοί άνθρωποι, με χειροπιαστά προβλήματα, όνειρα και ανησυχίες

Οι παραστάσεις του Cirque du Soleil στην Ελλάδα έχουν γίνει… λατρεμένη συνήθεια. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φαντασιακές παραγωγές του περίφημου τσίρκου, το εντυπωσιακό σόου «Quidam» («Κιντάμ») πραγματεύεται τον δικό μας κόσμο, έναν κόσμο όπου κατοικούν αληθινοί άνθρωποι, με χειροπιαστά προβλήματα, όνειρα και ανησυχίες (20-28.9, κλειστό γήπεδο ΟΑΚΑ).

Πριν από την έλευση του Cirque du Soleil στη χώρας μας, το ελληνικό κοινό δεν γνώριζε γιατί γίνεται τόσος ντόρος με… μερικά ακροβατικά νούμερα.  Τον Σεπτέμβριο του 2012, η διάσημη παρέα ακροβατών απ’ όλο τον κόσμο,  που ταξιδεύουν μαζί, μοιράζονται τα πάντα και δημιουργούν σαν να είναι ένα, παρουσίασε την παράσταση «Alegria» και έναν χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 2013, ένα ακόμα φημισμένο σόου, το «Dralion». Συνολικά, 160.000 άνθρωποι είδαν τουλάχιστον ένα από τα δύο έργα, δημιουργώντας ένα ρεκόρ προσέλευσης θεατών για τα ελληνικά χρονικά. Όσοι πήγαν, κατάλαβαν ότι το περίφημο «Τσίρκο του Ήλιου» δεν έχει σαρώσει τυχαία όλων των ειδών τα βραβεία, ενώ η χάρη του έχει φτάσει και στις πέντε ηπείρους, με εμφανίσεις σε κορυφαία πολιτισμικά γεγονότα…

Τριάντα χρόνια πορείας

Φέτος, συμπληρώνονται 30 χρόνια από το ξεκίνημά του στους δρόμους του Κεμπέκ. Με μια μικρή ομάδα 20 πολύχρωμων χαρακτήρων και με εμπνευστές τους Guy Laliberte και Gilles Ste Croix, οι καλλιτέχνες αριθμούν πλέον τους 1.500, από 50 διαφορετικές εθνικότητες και μιλούν 25 διαφορετικές γλώσσες.

Για την επέτειό του περιοδεύει με μία ακόμα φαντασμαγορική παράσταση, το «Quidam». Πενήντα δύο ακροβάτες παγκόσμιας κλάσης, μουσικοί, χορευτές, κλόουν, τραγουδιστές και χαρακτήρες ξεκινούν ένα ταξίδι από το πραγματικό στο φαντασιακό.

Το «Quidam» συμβολίζει τον άλλο μας εαυτό. Έναν άγνωστο και ανώνυμο περαστικό, μια μοναχική φιγούρα που περιπλανιέται στα στενά, που στέκεται στη γωνία του δρόμου, που διασχίζει αφηρημένος τη διάβαση. Θα μπορούσε να είναι ο κανένας, αλλά και ο καθένας από εμάς. Μέσα από την παράσταση προσπαθεί να ανακηρύξει την ατομικότητά του και να αναδυθεί από την ισοπεδωτική ανωνυμία.
Κεντρικός ήρωας είναι ένα συνηθισμένο κοριτσάκι, η μικρή Zoe. Το όνομά της κάνει ένα λογοπαίγνιο με την ίδια τη… ζωή. Η Zoe, λοιπόν, είναι ένα παιδί βυθισμένο σε μια απέραντη μονοτονία, δίχως κανένα αληθινό ενδιαφέρον. Προσπαθώντας να καλύψει το κενό της ύπαρξής της μεταφέρεται σε έναν φανταστικό κόσμο, τον κόσμο του Quidam, όπου βρίσκει καταφύγιο αλλά και υπάρξεις που την ενθαρρύνουν να απελευθερώσει την ψυχή της.

Ο νόμος της βαρύτητας εξουδετερώνεται

Το κύριο χαρακτηριστικό της παράστασης, όπως και των υπόλοιπων παραγωγών, είναι πως ο νόμος της βαρύτητας εξουδετερώνεται καθώς η σκηνή γεμίζει από εναέρια ακροβατικά υψηλού βαθμού δυσκολίας μέχρι εναέριους κρίκους, ταχυδακτυλουργίες και ζογκλερικά. Ενώ για πρώτη φορά υιοθετείται μια νέα προσέγγιση στα φωνητικά. Μια εύθραυστη παιδική φωνή συνδυάζεται με τη δύναμη της φωνής ενός ενήλικα, δημιουργώντας ένα μείγμα ευαισθησίας και έντασης. Οι υπόλοιπες μουσικές μελωδίες που «ντύνουν» το σόου εκτελούνται ζωντανά από μια ποικιλία μουσικών οργάνων, όπως το βιολί, το τσέλο, τα κρουστά, το σαξόφωνο, η ηλεκτρική και κλασική κιθάρα, τα πλήκτρα και το πιάνο.

Ο Jean Philippe Viens υποδύεται τον επιθετικό Boum Boum, έναν από τους έξι κεντρικούς χαρακτήρες της παράστασης.

Μας μίλησε για το έργο και το πώς τον διάλεξαν να συμμετέχει στο «Quidam»…

Ποια είναι η αποστολή σου στο «Quidam»;

Η αποστολή μου είναι να κινητοποιήσω τη φαντασία των θεατών αλλά και να τους κάνω να ονειρευτούν κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Και ποια είναι η αποστολή του Cirque du Soleil;

Η αποστολή του Cirque du Soleil, γενικά, είναι να κινητοποιήσει τη φαντασία, να διεγείρει τις αισθήσεις και να αφυπνίσει τα συναισθήματα των ανθρώπων όλου του κόσμου, με έργα που εξυμνούν τον πολιτισμό, την ίδια την ανθρωπότητα και τα επιτεύγματά της.

Πόσο καιρό συνεργάζεσαι με το Cirque du Soleil;

Όταν τελείωσα το σχολείο και πριν μπω στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ για να σπουδάσω Κινησιολογία, οι ανιχνευτές ταλέντων του Cirque du Soleil με κάλεσαν για μια οντισιόν. Έναν χρόνο μετά μου πρότειναν να συμμετέχω στο «Quidam» λόγω της ευκινησίας και της σωματικής δύναμής μου. Αυτή είναι, λοιπόν, η πρώτη μου συνεργασία μαζί τους.

Πώς ένιωσες όταν οι ανιχνευτές ταλέντων σε διάλεξαν ανάμεσα σε χιλιάδες άτομα ώστε να συμμετέχεις στο σόου;

Το να επιλεγείς ανάμεσα σε τόσα άτομα είναι ιδιαίτερα κολακευτικό, όπως επίσης το να αποτελείς μέλος του Cirque du Soleil. Ξέρετε, το κατατάσσουν μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.

Θυμάσαι την πρώτη σου φορά στη σκηνή;

Την πρώτη φορά ήμουν τόσο αγχωμένος. Τώρα δεν είμαι πια. Είμαι απλώς ενθουσιασμένος…

Δηλαδή δεν φοβάσαι τα λάθη;

Μερικά λάθη μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Τα περισσότερα όμως είναι αστεία και μου δίνουν την ευκαιρία να αυτοσχεδιάσω και να δημιουργήσω κάτι νέο από το πουθενά.

Ποια είναι η φιλοσοφία που μοιράζεστε μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές;

Σεβασμός και πάθος, ταυτόχρονα. Όλοι συμμεριζόμαστε την αγάπη του performing. Τα ταξίδια είναι διασκεδαστικά και συναρπαστικά, αλλά πολύ κουραστικά. Ζούμε με δύο βαλίτσες, περίπου 23 κιλών η καθεμία, για 10 μήνες τον χρόνο.

Άρα είναι μια αρκετά δύσκολη δουλειά.

Ναι, είναι πολύ δύσκολη, αλλά τίποτα δεν είναι δύσκολο όταν το ευχαριστιέσαι και το απολαμβάνεις με την καρδιά σου. Αυτό κάνω και εγώ.

Περίγραψέ μας μια τυπική μέρα από την προπόνησή σου.

Συνήθως πάω στη δουλειά το μεσημέρι. Ακολουθώ μία ή δύο προπονήσεις το απόγευμα, τρώμε δείπνο και μας μακιγιάρουν. Είτε έπειτα από ένα σόου, είτε έπειτα από έντονη προπόνηση, σπίτι γυρνάω τα μεσάνυχτα.

Σε φοβίζει το γεγονός ότι η δουλειά σου έχει ημερομηνία λήξης;

Κάθε δουλειά έχει ημερομηνία λήξης. Μερικές πιο σύντομα, κάποιες πιο αργά. Δεν νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να μας φοβίζει. Προσωπικά, το βλέπω ως μια νέα αρχή για να ξεκινήσω μια νέα περιπέτεια.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15