search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:42
MENU CLOSE

Το κίνημα «γιουρομαϊντάν» του Κιέβου υποψήφιο για βράβευση από το ευρωκοινοβούλιο!

19.09.2014 18:38
Το κίνημα «γιουρομαϊντάν» του Κιέβου υποψήφιο για βράβευση από το ευρωκοινοβούλιο! - Media

Μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απονέμει το ευρωκοινοβούλιο συγκαταλέγεται το κίνημα «γιουρομαϊντάν» του Κιέβου.

Μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απονέμει το ευρωκοινοβούλιο συγκαταλέγεται το κίνημα «γιουρομαϊντάν» του Κιέβου.
 
Πρόκειται για το κίνημα που προέκυψε από την κατάληψη της κεντρικής πλατείας του Κιέβου αλλά και πολλών κυβερνητικών κτηρίων της ουκρανικής πρωτεύουσας τον περασμένο χειμώνα, με αίτημα την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνία που εν τέλει είχε απορρίψει η τότε κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, παρά την αρχική της συμφωνία.
 
Το ευρωκοινοβούλιο όρισε τους δημοσιογράφους Μουστάφα Νάγεμ και Τετιάνα Τσόρνοβο, την τραγουδίστρια Ρουσλάνα Λιζίτσκο και την ακτιβίστρια Γελιζαβέτα Σεπετιλνικόβα αντιπροσώπους του κινήματος γιουρομεϊντάν, και αν επιλεγούν θα λάβουν το βραβείο «Ζαχάροφ», με το οποίο τιμώνται πρόσωπα που αγωνίζονται εναντίον της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και της καταπίεσης.
 
Αίσθηση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι ένα τέτοια βραβείο, που στο παρελθόν έχουν λάβει προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ενδέχεται να αποδοθεί σε μέλη ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου κινήματος.
 
Στο κίνημα γιουρομαϊντάν πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισαν ακροδεξιές ομάδες, με προεξέχοντα τον νεοναζιστικό Δεξιό Τομέα. Όσο το κίνημα βρισκόταν σε εξέλιξη μέλη αριστερών κομμάτων, οργανώσεων και συνδικάτων δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις και εκδιώχθηκαν από την πλατεία.
 
Εξάλλου, μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε, ως απόρροια του κινήματος γιουρομεϊντάν, εισηγήθηκε μια σειρά άκρως αντιδημοκρατικών νομοσχεδίων, που κάθε άλλο παρά μάχονταν την μισαλοδοξία, το φανατισμό και την καταπίεση.
 
Ενδεικτικά, σχέδιο απόφασης για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, σχέδιο Νόμου για την κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε την ναζιστική προπαγάνδα και σχέδιο απόφασης κατάργησης του δικαιώματος των μειονοτήτων στη χρήση της γλώσσας τους. Συγκεκριμένα, απαγορεύθηκαν τα Ρωσικά, τα Ρουμανικά, τα Ουγγρικά και τα Ελληνικά.
 
Σε κάθε περίπτωση προκαλεί ερωτήματα για πολιτική σκοπιμότητα το γεγονός ότι
δεν επελέγη κανένα από κινήματα που αναπτύχθηκαν στον ευρωπαϊκό χώρο τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχαν δημοκρατικά χαρακτηριστικά, όπως το κίνημα των «αγανακτισμένων» σε Ελλάδα και Ισπανία.
 
Μαζί με τα μέλη του γιουρομεϊντάν, άλλοι υποψήφιοι είναι ο γυναικολόγος από το Κονγκό Ντένις Μουκουένγκε, που έχει προσφέρει βοήθεια σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης· ο Μαχμούντ αλ Ασάλι, ένας καθηγητής από το Ιράκ τον οποίο σκότωσε το Ισλαμικό Κράτος επειδή υπερασπίστηκε τους Χριστιανούς· ο μπλόγκερ από την Αίγυπτο Αλάα Άμπντελ Φάταχ· ο ακτιβιστής από τη Σομαλία Αγιάν Χίρσι Άλι· και η ακτιβίστρια που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αζερμπαϊτζάν Λέιλα Γιούνους.

Ο νικητής θα επιλεγεί την 16η Οκτωβρίου και η τελετή βράβευσης θα λάβει χώρα την 26η Νοεμβρίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:41